Akciğer İltihabına (Akciğer Enfeksiyonuna) Ne İyi Gelir Bitkisel Tedavi
Akciğerlerde meydana gelen iltihaba akciğer enfeksiyonu (akciğer iltihabı) denilmektedir. Bu enfeksiyon; akciğerlerdeki küçük hava keseciklerinde meydana gelirse zatürre; büyük hava kanallarında meydana gelirse bronşit denilmektedir. Akciğer enfeksiyonunda; mukus ve iltihap hava yollarında birikmesi ve şişlik ile hastanın nefes alıp vermesi zorlaşır. Akciğer enfeksiyonu çok yaygın olarak görülür, virüs, bakteri ve mantar organizmaları sebepli oluşur. Akciğer iltihabı zamanında tedavi edilmezse enfeksiyon vücuda yayılıp ölüme kadar varan ciddi sonuçlara yol açabilir. Akciğer iltihabı kansere dönüşmez.
Çoğu akciğer enfeksiyonu virüs kaynaklı meydana gelir. Bu yüzden de tedavi için antibiyotikler faydalı olmamaktadır. Ancak bununla birlikte, akciğer enfeksiyonunda iyileşmeye yardımcı olmak için antibiyotiklere ihtiyaç duyulabilir.
Akciğer Enfeksiyonu Belirtileri
Akciğer enfeksiyonu durumunda görülecek belirtiler hastanın yaşı, enfeksiyonun ciddiyeti ve sebebi, hastanın başka bir sağlık problemi olup olmadığına göre değişiklik gösterecektir. Akciğer enfeksiyonu yaygın belirtileri şunlardır:
- Kalıcı, şiddetli öksürük
- Kahverengi veya yeşil renkli balgam ile öksürme
- Hızlı veya zor nefes alma
- Göğüs ağrısı
- Ateş, titreme ve terleme
- Karın ağrısı
- Baş ağrısı
- İştah kaybı
- Vücut genelinde ağrı, acı ve kırgınlık hissi
- Nefes darlığı
- Balgamlı veya balgamsız öksürük
- Öksürme sırasında hemoptizi veya balgamda kan
- Nefes alırken göğüs ağrısı ve rahatsızlık
- Uyuklama
- Siyanoz (dudak ve parmak uçlarında mavimsi bir renk oluşturan bir durum)
- Ateş
- Hırıltılı solunum
- Halsizlik
- Vücut ağrıları
- Burun tıkanıklığı
- Hızlı nefes
- Nefes darlığı
- Akciğer enfeksiyonu geçiren bir çocukta kusma, ishal ve uyuşukluk veya huzursuzluk görülebilir.
Kimler Akciğer Enfeksiyonu Riski Taşır?
Akciğer enfeksiyonu her yaştan insanda görülebilir ancak çocuklarda risk daha çoktur. Aynı zamanda hastalığı olan ve sigara içen insanlarda da akciğer enfeksiyonu riski yüksektir.
Akciğer Enfeksiyonu Nasıl Teşhis Edilir?
Akciğer enfeksiyonu teşhisi; kan tahlili, röntgen ve salya kültürü ile yapılmaktadır.
Akciğer Enfeksiyonu Tedavisi
Akciğer enfeksiyonu; bakteriyel, virüssel, mantar veya parazitik olarak sınıflandırılmaktadır. Bunlar ayrıca akciğerlere saldıran bakterilerin türüne veya etkilenen akciğere göre sınıflandırılır ve adlandırılır. İmmün yetmezliği olan kişilerde bazı parazitler akciğer sağlığını ciddi şekilde etkileyebilir.
Bakteriyel enfeksiyonlar; virüssel veya mantar kaynaklı olanlara oranla daha yaygın olarak görülmektedir ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Virüs kaynaklı olanlarda herhangi bir ilaca ihtiyaç duyulmaz. Virüsler kendi görevlerini yürüttükten sonra kendi kendilerine tedavi ederler. Ancak aksine akciğer enfeksiyonu bakteri sebepli oluşmuşsa ciddi sağlık problemlerine yol açmaktadır. Bakteri kaynaklı akciğer enfeksiyonu genellikle sigara içen kişileri etkilemektedir.
Bronşit hastası olan hastalar evde tedavi edilebilir ve tamamen iyileşme sağlanabilir. Akciğer enfeksiyonu şiddetli ise, hastanın hastaneye yatırılması gerekir. Akciğer enfeksiyonu için tedavi seçenekleri şunlardır:
Doktor, akciğer enfeksiyonunun neden ve şiddetine bağlı olarak ilaç reçete edecektir.
Eğer akciğer enfeksiyonu bakteriyelse, hasta 2 gün antibiyotik kullandığında iyileşme fark edecektir. Ancak öksürük günler veya haftalar boyu sürebilir. Bazı akciğer enfeksiyonu türlerinde iyileşme çok yavaştır. Bu hastalar bir süre halsiz hissedebilir bu yüzden bu hastalar için tam bir yatak istirahati gerekli olacaktır.
Bazı akciğer enfeksiyonu hastalarının (özellikle yaşlılar ve küçük çocuklar, akciğer enfeksiyonu komplikasyon riski taşırlar) hastaneye yatması gerekebilir.
Doktor hastanın durumunu 48 saat takibe alacaktır. Hasta, tam iyileşme olup olmadığından emin olmak için 6 hafta içinde tekrar göğüs röntgeni ile kontrol edilecektir.
Akciğer Nasıl Temizlenir? Keçiboynuzu ile İbrahim Saraçoğlu Akciğer Temizleme
Kürünün Yapılışı
Malzemeler:
6-7 tane keçiboynuzu
2 su bardağı su
Akciğer Kürü Nasıl Hazırlanır?
6-7 tane keçiboynuzunu su ile iyice yıkayın. Ardından kırarak önceden kaynatmış olduğunuz 2 su bardağı suyun içine atın. Kısık ateşte 7-8 dakika daha kaynatın. Kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın ve yaklaşık 20 dakika soğumaya bırakın.
Soğuduktan sonra içerisindeki keçiboynuzlarını bir kaşık yardımı ile çıkarın. Suyunu bir cam şişenin içerisine alın.
Akciğer Temizleme Kürü Nasıl Uygulanır?
Gün içinde sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kere 1 er bardak için. Keçiboynuzu kürünü her gün taze olarak hazırlamalısınız. Akciğer temizleme kürünü 1 ay boyunca her gün düzenli olarak uygulayın.
Akciğer Enfeksiyon Türleri
Tüberküloz: Tüberküloz; akciğerlere ciddi zarar veren bir bakteriyel enfeksiyon örneğidir. En yaygın belirtileri; yeşil veya kanlı balgam, öksürük ve nefes almada zorluktur. Tüberküloz; kilo verme, kas güçsüzlüğü ve ciltte kuruluğa sebep olabilir.
Zatürre: Hava kesecikleri sıvı ile dolu olduğunda bu duruma zatürre denilmektedir. Bu enfeksiyon virüssel veya bakteriyel kaynaklı olabilir. Çoğu hastalar grip sonrası zatürre olmaktadır. Bu durumda antibiyotikler faydalı olmaktadır.
Plörezi(Akciğer Zarı İltihabı): Akciğer zarına plevra adı verilmektedir. Bu zarda enfeksiyon olmasına ise plörezi denilmektedir. Plörezinin en yaygın belirtileri: göğüs ağrısı ve nefes alma zorluğudur.
Bronşit: Bronşit, nefes borusundan akciğerlere uzanan hava yollarında tahriş meydana gelmesidir.
Psödomonas(bir tür bakteri) akciğer enfeksiyonu: Ağır hastalar bu duruma yatkındır. Bu enfeksiyon beyindeki bazı dokuların iltihaplanmasına yol açabilir. Psödomonas akciğer enfeksiyonu; hastanın işitme kapasitesini etkileyebilecek baş ağrısı, yüz felci ve kulak enfeksiyonlarına yol açabilir.