Akciğerdeki Nodül Geçermi Öksürük Ağrı Yaparmı Akciğerde Kalsifiye Nodül

Akciğerde Nodül Ne Demek Belirtileri Neden Oluşur Nasıl Geçer Tedavisi

0 3.444

Akciğerde Nodül Ne Demek?

Akciğer nodülü, akciğerde meydana gelen küçük doku tabakalarıdır. Bu oluşumun nödül olarak adlandırılabilmesi için 3 cm’den daha küçük olması gerekir. Akciğer nodüllerini kanserli veya kanserli olmayan olarak iki sınıfa ayrılabilir. Kansersiz olan akciğer nodülü iyi huylu, kanserli olan ise kötü huylu olarak adlandırılabilir.

3 santimetreden daha büyük boyutlu olan oluşumlar genelde akciğer kitlesi olarak adlandırılıp, bunların kötü huylu ve kanser olma riski daha fazladır. Akciğer nodülleri yaygın bir sorun olarak çok kişide görülmektedir ve bu durum ancak göğüs röntgeni çekildiğinde tespit edilebilir. Çoğu akciğer nodülü iyi huyludur fakat bazıları kanserin ilk aşamalarında görülebilmektedir. Kalsifiye nodül genellikle akciğer veremine bağlı olarak ortaya çıkar.

Akciğerde Nodül Neden Olur?

İyi huylu olan akciğer nodülleri genellikle verem gibi akciğerin enfeksiyonu nedeniyle meydana gelirler. Bu durum sonucunda akciğerde çok ufak dokular veya nodüller oluşur. Aşağıda, akciğerde kanserli ve kansersiz her iki nodülünde oluşum sebeplerini bildireceğiz. İşte akciğer nodüllerinin en sık karşılaşılan nedenleri;

Enfeksiyonlar

Tüberküloz (verem) ve diğer bakteriyel enfeksiyonlar akciğerde nodül oluşumuna yol açabilir.

Mantar Enfeksiyonu

Mantar enfeksiyonları, akciğer nodülü oluşumuna neden olabilir. Mantar enfeksiyonuna sebep olan tümörler, inşaat işinde, halı yapımı işinde, asbest üreten fabrikalarda, çiftçilerde çalışanlarda ve bahçıvanlarda görülebilir.

Akciğer Kanseri

Akciğerlerde anormal madde bulunması, akciğer nodülü oluşumuna ve sonrasında bunların kötü huylu olarak, kansere yol açmasına sebep olabilir.

Akciğerde Kistler

Akciğerdeki küçük lezyonlar, sıvı veya hava ile dolduklarında, akciğer nodüllerine dönüşürler. Bu lezyonlar, pulmonary metastasis, zatürre veya diğer sağlık sorunları nedeniyle oluşurlar. Bu kistler, vücudunuzda zararlı patojenler bulunması durumunda enfeksiyonlara da yatkın olabilirler.

Anevrizma (Baloncuk)

Anevrizma, kan damarlarının duvarlarındaki zayıflama sonucu bir balon gibi genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Anevrizma da bu sorun oluşumunda sorumlu olabilir. Anevrizma da, atar damarları sağlıklı olmayan biçimde genişleyerek, damar çeperleri zayıflar ve yırtılır. Kan damarı içinden kanama meydana gelebilir, tıkanmalar oluşabilir ve hatta akciğerde doku oluşumuna sebep olabilir.

Tüberküloz (Verem Hastalığı)

Tüberküloz yani veren, Mycobacterium tuberculosis adı verilen patojenlerin, vücudu istila etmesi sonucu oluşan bir enfeksiyon hastalığıdır. Bu hastalık, vücudunuz diğer kısımlarına da çok çabuk yayılan, çok bulaşıcı bir hastalıktır. Tüberküloz belirtileri, yüksekli ateş, aşırı kilo kaybı, sürekli öksürme, öksürürken kan gelmesi ve iştah kaybı olarak sayılabilir. Akciğerlerdeki hasar sebebiyle öksürme sırasında ağızdan kan gelir. Bu yaralar daha sonra iyi huylu tümörlere ve akciğerde nodüle dönüşebilirler.

Hematoma (Kan Çıbanı)

Hematoma, akciğerlerdeki yaranın kanaması ve bunun sonucunda şişme meydana gelmesi sonucu oluşur. Hematomanın oluşumu, iyi huylu nodüllerin akciğerlerde meydana gelmesine yol açabilir.

Diğer Faktörler: 

Akciğer nodülü oluşturabilecek diğer nedenler, histoplazmoz, akciğerde kan pıhtısı, hemoraji, hiperemi ve embolüs olarak sayılabilir.

Akciğerde Nodül Belirtileri

Sadece akciğer nodülü tek başına herhangi bir belirtiye yol açmamaktadır. Nodüller genellikle nefes almayı etkileyecek kadar büyük boyutlara ulaşmamaktadır. Akciğer nodülü belirtileri nodülün bulunduğu yere göre değişir öksürük ve ağrıya neden olabilir. Fakat bazı durumlarda nodüle sebep olan hastalığın belirtileri oluşabilir. Örneğin akciğer nodülünün oluşum nedeni akciğer kanseri ise, belirtileri;

  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı
  • Kan öksürmek
  • Sırt ağrısı
  • Kilo kaybı

Akciğer Nodülünün Tedavisi

Akciğer nodülleri yapıları ve hassasiyetlerine göre tedavi edilirler. Örneğin akciğer nodülü enfeksiyondan kaynaklandıysa bu durum için antibiyotik tedavisi uygulanır.

Akciğerlerdeki nodüller genellikle röntgen yardımıyla belirlenir. Kanserli nodüller ise tomografi ve PET taramasıyla belirlenir. Kanserli tümörlerin ciddiliği, doku biyopsisi yapılarak belirlenir. Nodüllerin kanserli olması durumunda, hastanın cerrahi bir operasyon geçirip, tümörleri aldırması gerekebilir. Ufak torokatomi, torokotami veya tam torokatomi gibi cerrahi operasyon seçenekleri vardır ve bunun seçimi, akciğerdeki kanserli tümörün boyutu ve yerine bağlıdır.

Bu nodüllerin akciğerde ve karaciğerde oluşumunu önlemek için sağlıklı bir yaşam stili benimsemek önemlidir. Akciğer hastalıkları olmadan yaşamak için sigarayı bırakmalısınız.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Akciğer Nodülü Bitkisel Tedavisi

Yarım litre kaynayan suya bir tutam ebegümeci (yaklaşık 4 – 5 gram) ve bir tutam da ısırgan (yaklaşık 4-5 gram) atınız.

Hafif ateşte ağzı kapalı olarak 4 dakika haşlayınız. Ilıdıktan sonra mutlaka süzerek bitkileri ayırınız.

Aç karnına sabah ve akşam bir çay bardağı içiniz. İçtikten en az 20 dakika sonra yemek yenebilir.

Not: Önleyici kür olarak haftada 3 – 4 gün uygulanır ve bir ay devam edilir. Yılda en az iki defa uygulanır. Kanserli hastalarda ise üç ay boyunca her gün hiç ara vermeden günde bir su bardağı içilerek devam edilir. Üç ay tamamlandıktan sonra 15 gün ara verilir ve tekrar üç ay boyunca bir gün atlayarak bir su bardağı içilir. Daha sonraki günlerde zaman zaman uygulanır.

Dikkat: Her iki bitkinin de aynı şartlarda kullanılması gerekir, ya her ikisi de kurutulmuş veya her ikisi de taze olarak kullanılmak zorundadır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.