Lenfadenit, Akut Lenfadenit, Lenfadenit Nonspesifik Nedir?
Lenf düğümü olarak da bilinen lenf bezleri vücutta bulunan ve bağışıklık sistemi için büyük öneme sahiptir. Vücuttaki zararlı bakteri ve mantarları fark edip yok etmeye yardımcı olur. Lenf bezleri çoğunlukla boyun,çene,kulak arkası,baş arkası,koltuk altı ve kasıkta bulmaktadır. Lenfadenit ise lenf bezlerindeki iltihap ve şişlik olduğu bir durumdur. Lenflerdeki bu şişlik; bezelye boyutundan yumurta boyutuna kadar değişebilir. Lenfadenit akut ve kronik olarak 2’ye ayrılır. Akut lenfadenit genellikle üst solunum yollarının akut bakteriyel ve viral enfeksiyonları sonucunda meydana gelir. Akut lenfadenit kısa süreli lenf bezi şişmesi ve iltihaplanması, kronik lenfadenit ise sık tekrarlayan uzun süren lenf bezi iltihabıdır. Lenfadenit nonspesifik lenf bezindeki büyümenin enfeksiyona bağlı olduğunu bildiren bir kavramdır.
Lenf bezlerinin şişmesi; vücuttaki herhangi bir problemin habercisi olabilir. Bu durumun yaygın sebepleri arasında;diş apsesi,kulak enfeksiyonu,soğuk algınlığı, cüzam, öpücük hastalığı,bademcik iltihabı,diş eti iltihabı ve cilt enfeksiyonları bulunmaktadır.
Romatizma,deri veremi ve HIV gibi bazı bağışıklılık ve otoummin bozukluklar da lenf bezlerinin şişmesine sebep olabilir. Bu gibi durumlarda;kanser ve bazi ilaçlar da lenfteki bu probleme yol açabilir.
Lenf boyutundaki artışın yanında, lenf bezlerindeki şişmesi de hassasiyet ve ağrıya yol açabilir. Nedene bağlı olarak belirtileri burun akıntısı,boğaz ağrısı, ateş,öksürük, dudaklarda şişlik ve gece terlemeleri sayılabilir.
Lenfadenit Belirtileri Nelerdir?
Lenfadenit(lenf bezleri iltihabı) birçok belirti gösterebilir. Belirtiler ise lenf bezlerinin yeri şişliğin sebebine bağlıdır.
Lenf bezleri iltihabı yaygın belirtileri şunlardır:
- Boyun, koltukaltı ve kasıklardaki lenf bezlerinde şişlik
- Ateş,burun akıntısı veya boğaz ağrısı gibi solunum üst yolları enfeksiyon belirtileri
- Dudaklarda şişlik
- Gece terlemeleri
- Lenf bezlerinde tümör belirtisi olarak genişleme
Lenfadenit Tedavisi
Lenfadenit icin uygulanacak tedavi yöntemi buna sebep olan asil duruma bağlıdır. Bazı vak’alarda tedavi gerekmeyebilir. Ancak; eğer lenf bezlerindeki şişlik 2 haftadan daha fazla sürerse, tıbbi bir bakim gerekli olabilir. Lenfadenit saatler içinde yayılabilir bu sebeple tedaviye hemen başlanmalıdır.
Tedavi yöntemleri şu şekildedir:
- Enfeksiyon için antibiyotik kullanımı
- Ağrıyı azaltmak için ağrı kesiciler (analjezik)
- İltihabı azaltmak için iltihap sökücü ilaçlar
- İltihap ve ağrıyı yatıştırmak için soğuk kompres
- Apseyi boşaltmak için ameliyat
Lenfadenit Doğal Tedavi Yöntemleri
Sarımsak
Sarımsakta bulunan iltihap sökücü özellikler lenfadeniti geçirmeye yardımcıdır. Bu doğal antibiyotik besln vücudu temizlemeye yardımcı olur, belirtileri azaltıp iyileşmeyi hızlandırır.
- Günlük olarak 2 ila 3 diş çiğ sarımsak tüketin. Yemeklerinize ekleyin.
- Günlük olarak lenf bezlerindeki şişlik olan bölgeye sarımsak yağı sürerek masaj yapın.
- Diğer bir yöntem ise:doktorunuza danışıp günlük olarak sarımsak takviye haplari kullanın.
Elma Sirkesi
Elma Sirkesi lenfadenit tedavisinde etkili bir besindir. Alkali bir ortam oluşturarak vücuttaki pH seviyesini sağlar.
Ek olarak, güçlü anti bakteriyel özellikleri sayesinde her enfeksiyona karşı savaşır .
- Eşit oranda çiğ elma sirkesi ile suyu karıştırın. Bu su içine bir havlu batırın ve lenf bezlerinde şişlik olan bölgeye uygulayın. 5 dakika beklettikten sonra ılık suyla durulayın ve kurulayın. Günde iki kez bu uygulamayı tekrarlayın .
- Bunun dışında; 1 yemek kaşığı çiğ elma sirkesi ve biraz bali 1 bardak suya katın. Bu karışımdan günde 2 kez için.
Bal
Bal, lenfadenit tedavisinde başvurulması gereken bir besindir. Içinde bulunan iltihap sökücü özellikler sayesinde ağrıyı ve şişliği hafifletir. Bunun yanısıra, Lenfadenite sebep olan enfeksiyona karşı savaşır.
- 1 ila 2 tatlıkaşığı çiğ balı biraz limon suyu ile 1 bardak suda karıştırın. Bu karışımı, 1 hafta boyunca günde 2 kez için.
- Biraz çiğ balı; lenf bezlerinde şişlik üzerine sürün ve 10 – 15 dakika bekletin. Ilık su ile durulayın. Şişlik azalana dek bu uygulamayi günlük olarak 2 veya 3 kex tekrarlayın.
Ilık Kompress
Lenfadenit tedavisinde etkili en iyi yöntemlerden biri ılık kompress. Sıcaklık hissi; kan dolaşımını arttırır ve bu şekilde şişlik ve ağrıyı azaltır.
- Lenfadenit olan bölgeye sıcak su torbası tutabilirsiniz.
- Diğer yöntem; Temiz bir havluyu sicak suda bekletin ve ardından fazla suyu sıkın.
- Şişlik gidinceye dek bu uygulamayı gunde birkaç kez tekrarlayın.
Ekinezya
Lenf bezlerindeki şişliği gidermek icin sıklıkla kullanılan bir diğer bitki ise ekinezyadır. Içindeki güçlü mikrop karşıtı ve iltihap sökücü özellikler sayesinde lenf sistemlerini güçlendirir ve lenf bezlerindeki kanı temizleyerek enfeksiyona karşı savaşır.
- Ekinezya merhemini bölgesel olarak günde 2 veya 3 kez şişliği azaltmak için şişen lenf bezi üzerine uygulayın.
- Günde1 veya 2 bardak ekinezga çayı için ancak bir haftadan fazla içmeyin.
- Diğer bir yöntem ise; günlük olarak 300 mg ekinezya takviyeleri alın. Takviye gıda almadan önce doktorunuza mutlak başvurmalısınız.
UYARI: Bitkisel yöntemleri 1 haftadan fazla kullanmaktan kaçınmalısınız. Otoimmün hastalıkları olan insanlar bitkisel yöntemleri kullanmamalıdır.