Anti HIV Nedir, Anti HIV Değeri Kaç Olmalı Anti HİV 1 2 Nedir?
HIV (İnsan immünyetmezlik virüsü), günümüz dünyasında hayati tehlike içeren hastalıklardan birisidir. Çoğu vakada, bu hastalık birden çok partnerle korunmasız cinsel ilişkiye girilmesinden kaynaklanır. HIV AIDS’e neden olan virüsün adıdır ve AIDS ise en hızlı yayılan hastalıklardan biridir. HIV enfeksiyonu genellikle 1-2 hafta sonra sonuçları çıkan ELISA testi kullanılarak teşhis edilir. Anti HIV testi de AIDS hastalığının teşhisinde kullanılan bir diğer testin adıdır. Anti HIV kan testi sonucunda 0,1-0,2-0,3-0,4-0,5-0,6-0,7-0,8-0,9 değerleri negatiftir. Yani AIDS olmadığınız anlamına gelir.
HIV, bağışıklık sistemine saldırarak onu daha zayıf ve dolayısıyla her türlü bakteriyel ve virüs enfeksiyonlarına karşı savunmasız bırakır. Lenfositlere zarar vererek vücudun savunma mekanizmasını yok eder. Lenfositler, bulaşıcı hastalıklara karşı başlıca savaşçılardan biridir. Bu lenfositler yok edildikten sonra, normal bir virüs veya bakteri bile bir kişiyi kolayca enfekte edebilir.
HIV Nasıl Yayılır?
AIDS ya da HIV nasıl bulaşır? HIV, vücut sıvılarının etkileşimi nedeniyle kişiler arasında yayılır. HIV enfeksiyonu; kan, sperm, vajinal sıvı, boşalma ve hatta anne sütünden bile geçerek oluşabilir. HIV yayılmasının en yaygın nedenlerinden bazıları; korunmasız seks, kirli şırınga iğneleri, AIDS’li anneden anne sütü içmek ve virüsün enfeksiyon kapmış anneden çocuğa doğum sırasında bulaşması ile geçmesi sayılabilir.
Eğer HIV enfeksiyonu kapmış olduğunuzu düşünüyorsanız, acilen bir test yaptırmalısınız. Üç olası HIV antikor testi vardır: HIV ELISA testleri, Anti HIV testleri, tükürük ve idrar testleri.
Anti HIV Negatif Ve Pozitif Olması Ne Anlama Gelir?
HIV testini negatif sonuç gösterirse bu kişide HIV yani AIDS olmadığı anlamına gelir. Daha doğru olarak, kan örneğinde HIV durumunu birkaç hafta önce bildiren HIV antikorları olmadığı anlamına gelir. Ancak kişi yakın zamanda HIV enfeksiyonu kapmış ise birkaç ay sonra ikinci bir test yapılması önerilir.
HIV antijeni veya HIV antikoru için negatif bir test sonucu genellikle kişide HIV enfeksiyonu olmadığını gösterir. HIV enfeksiyonu riski olanların, virüse olası maruz kalmayı kontrol etmek için yılda bir kez tarama testleri yaptırması gereklidir.
Çoğu insan, enfeksiyon başlangıcından 3 ila 12 hafta sonra saptanabilir antikor seviyeleri üretir. Bu durum şu anlama gelir. AIDS şüpheniz varsa AIDS hastalığının saptanması virüsü kaptıktan 3 ile 12 hafta sonra test yaptırılarak tespit edilebilir.
Kişi yakın bir zamanda HIV antikor testi ile taranırsa, enfeksiyon kapmasına rağmen sonuç negatif olabilir (yanlış negatif). HIV antikor testi negatifse ancak şüphe yüksekse, HIV antijen / antikor kan testi kullanılarak testi tekrarlamak gerekebilir.
Kişi hem başlangıç testlerde hem de ek testlerde pozitif test sonucu elde ederse, o kişinin HIV enfeksiyonu kaptığı yani AIDS olduğunu sonucuna varılır.
Sual: Anti HIV 1+2 testi nedir?
CEVAP
Doktor Hilmi Tezgel’in cevabı: (Vücutta hiv virüsünün olup olmadığını gösteren bir testtir. Önemli 2 tip hiv virüsü vardır. Anti hiv 1+2 her ikisini de gösterir. Şüpheli durumdan 21 gün sonra hiv combo p24 testi yaptırmak daha doğrudur.)
Anti HIV Testi Neden Yapılır?
Anti HIV testi, HIV yani AIDS enfeksiyonlarını taramak ve teşhis etmek için kullanılır. Zamanla, teşhis ve tedavi edilmezse, HIV bağışıklık sistemini yok eder ve kişinin vücudunu zayıflatıcı ve yaşamı tehdit eden enfeksiyonlara karşı savunmasız bırakır.
Enfeksiyonu erken teşhis etmek önemlidir, çünkü:
- AIDS’e ilerlemeyi yavaşlatan veya durduran erken tedaviye imkan verir.
- Kişi, hastalığın yayılmasını önlemek için alışkanlıklarını değiştirebilir.
- Gebe bir kadın, HIV enfeksiyonunun çocuğuna geçmesini engelleyen tedaviden geçebilir.
- Kullanılan tarama testi tipine bakılmaksızın, pozitif bir sonuç HIV teşhisini doğrulamak için tamamlayıcı testlerin takibini gerektirir, çünkü pozitifliklerde yanlışlıklar ortaya çıkabilir. Daha fazla test, mevcut olan HIV virüsünün türünü belirlemek için de kullanılır. İki çeşit HIV vardır: HIV-1 (İngiltere ve dünya genelinde en yaygın görülen türdür), HIV-2 (çoğunlukla Afrika’nın bazı bölgelerinde görülür)
Doktor Neden Anti HIV Testi Yaptırmanızı İster?
HIV (AIDS= bulaştığını düşünüyorsanız (örneğin eşin HIV pozitif olması durumunda) HIV testi yapılmalıdır. Test şu durumlarda da önerilir:
- Cinsel olarak aktifseniz (son 12 ayda üç veya daha fazla cinsel partner)
- 1985’ten önce bir kan nakli yaptıysanız (1985’ten beri Amerika’da bağışlanan tüm kanlarda HIV test edildi ve nakil yoluyla enfeksiyon günümüzde nadiren görülür)
- Eşin cinsel hayatı belirsizse
- Erkek bir kişi başka bir erkekle ilişkiye girdiyse
- Özellikle iğneleri veya diğer ekipmanı paylaşırken, enjeksiyonlu olan iğneleri kullandıysanız
- Cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız (STD) veya hepatit B veya C ile enfeksiyon kapmışsanız
- İşyerinde doğrudan kanla temas eden bir sağlık çalışanı iseniz
- Gebeyseniz
- Gebelikten önce HIV enfeksiyonu kapıp kapmadığınızdan emin olmak isteyen bir kadınsanız