Aşılamadan Sonra Bebek Rahime Ne Zaman Tutunur

Aşılamadan Sonra Tutunma Ne Zaman Olur Dr Cevaplıyor

0 29

Aşılamadan Sonra Bebek Rahime Ne Zaman Tutunur?

Doğal yollarla hamile kalamayan kadında gebeliğin gerçekleşmesi için uygulanan yöntemlerden biri aşılama tedavisidir. Araştırmalara göre bu tedavinin olumlu sonuç verme ihtimali % 20-% 50 arasıdır. Başarı oranı kadının yaşıyla da ilişkilidir. İstatistiklere göre aşılama tedavisi gören 10 kadından 1 veya 2’si hamile kalabilirken 8-9 tanesi hamile kalamamaktadır.

Aşılamadan Sonra Tutunma Ne Zaman Olur?

Dr. Barış Korkmaz bu konuda şu bilgileri vermektedir;

Bunun için kesin bir süre belirtemeyiz. Eğer aşılama tedavisi döllenmenin gerçekleşmesini sağlarsa döllenen yumurta kadının rahmine ulaşmalıdır. Tutunma ondan sonra olur. Peki bu ne zaman meydana gelir? derseniz ortalama birkaç gün süreceğini söyleyebiliriz. Fakat döllenme kesin olarak hangi tarihte oldu; bu tespit edilemez. Onun için yumurtanın rahme tutunması kaç günü bulur, o hususta net bir ifade kullanamayız.”

Aşılama Sonrası Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Kadın regl olursa aşılamanın tutmadığı anlaşılır. Eğer aşılama tutarsa, kadın bunu gösteren ayırıcı bir belirtiyle karşılaşmayabilir.

Aşılama sonrası hamilelik belirtileri şunlardır;

  • Halsizlik, yorgunluk, uyku hali
  • Sık idrara çıkma
  • Göğüslerde dolgunluk, hassasiyet
  • Göğüslerde ağrı hissi
  • Dudak kuruması
  • Kabızlık
  • Kasık ağrısı ( adet gelecekmiş gibi)
  • Bel ağrısı
  • Sık acıkma

Aşılamanın ardından görülen bu belirtiler her kadında ortaya çıkmayabilir. Ancak bu, tedavinin işe yaramadığını göstermez.

Aşılama Tedavisi Adetin Kaçıncı Günü Başlar?

Önce gereken bütün muayene ve testler yapılır, uygulanacak aşılama tedavisi adetin 2. veya 3. günü başlatılır. Fakat aşılama muhakkak adet döneminde yapılmalıdır gibi bir zorunluluk yoktur. Hekimin uygun gördüğü farklı bir tarihte başlanması mümkündür.

Aşılama Tedavisi Sonrası Gebelik Testi Ne Zaman Yapılır?

Aşılama tedavisini müteakiben 14. ile 21. günler arasında anne adayı adet görmezse hamilelik testi yaptırmalıdır. Böylelikle aşılamanın tutup tutmadığı öğrenilebilir.

Aşılama İçin Sperm Sayısı En Az Kaç Olmalı?

Aşılama yönteminin uygulanabilmesi için hareket kabiliyeti yüksek olan 3 milyondan fazla sperme ihtiyaç vardır. Rahme bu şekilde ileri doğru hızlı hareketlilik gösteren 10 milyondan fazla sperm ulaştırılırsa tedavinin başarılı olma şansı artacaktır.

Aşılama Sırasında veya Sonrasında Anne Adayı Ağrı Duyulur mu?

Prof. Dr. Cem Fıçıcıoğlu bu  konuda şu bilgileri vermektedir;

Aşılama tedavisi uygulanırken veya aşılama tamamlandıktan sonra ağrı hissedilmez. Tedavinin ardından ilk 10-20 dakika aynı pozisyonda yatması istenir. Aynı gün hayatına kaldığı yerden devam edebilir, işe gidebilir. Aşılama yapılırken ve yapıldıktan sonra bel ve kasık bölgesinde biraz ağrı olabilir, normal bir durumdur.

Fakat aşılama tedavisi görenler çoğunlukla bu tarz bir ağrı duymamaktadır.

Ağrı olsa bile çok hafiftir, ilaç kullanmak gerekmez. Fakat şiddetli ağrı oluyorsa bunun başka bir sebebi olabilir, derhal doktora başvurulmalıdır.

Aşılama Yöntemi Uygulandıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Stresten uzak durun. Strese girmek hamile kalma ihtimalinizi düşürebilir.
  • Aşılamadan sonra dengeli ve yeterli beslenmeye daha da özen göstermek gerekir. Bu, hamile kalma ihtimalinizi yükseltir.
  • Aşılamanın ardından sigara kullanmaya devam ederseniz hamileliğin gerçekleşme olasılığı azalır.
  • Yorucu etkinliklerden kaçının. Hafif aerobik egzersizler faydalıdır. Eliptik, yüzme, yürüyüş gibi aktiviteler size iyi gelecektir. Fakat bu egzersizler aşılama olduktan hemen sonra yapılmamalıdır. Dinlenmesi için vücuda birkaç gün zaman tanımalıdır. Vücudu rahatlatmak gebe kalma şansını artıracaktır.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.