Avuç İçim Soyuluyor Ne Yapayım?
Avuç içinde soyulma neden olur? sorusuna pek çok cevap verilebilir. Fakat en yaygın nedenlerden biri egzamadır. Elleri kimyasal madde içeren ürünlerle (örneğin sıvı sabunla) sık sık yıkamak da avuçta soyulma yapabilir. Elleri gerekmedikçe sürekli yıkamaktan kaçınılmalıdır. Kış mevsiminde bol bol nemlendirici kullanılarak kuruması önlenmelidir. Avuç içiniz soyuluyorsa bunun neden kaynaklandığını öğrenmek için cildiye uzmanına başvurmanız gerekir.
Avuç İçi Soyulması Neden Olur?
Avuç içlerinde soyulma mevsimsel alerji sebebiyle meydana gelebilir. Ateş, yetersiz beslenme, tahriş edici maddeler ve genetik faktörler de buna yol açabilir. Kimi zaman enfeksiyon sonrasında böyle bir problem yaşanabilir. Avuçta soyulma nedenleri şunlar da olabilir:
- Dermatit hastalığı
- Egzama veya sedef hastalığı
- Genetik. Ailenizde ve üst kuşaklarda bu sorun varsa sizde de meydana gelebilir.
- Cilt kuruluğu
- Alerjik kontakt dermatit
- Sabunlar ve deterjanlar / temizlik maddeleri gibi tahriş edici maddelere maruz kalma
- Sık sık bulaşık yıkama gibi cildin sürekli aşırı suyla teması
- Alerji
- Mantar hastalığı
- Ter bezlerinin çok fazla çalışması
- Kawasaki hastalığı
- Keratoliz eksfoliativa adı verilen bir durum – özellikle yaz olmak üzere yılın çeşitli zamanlarında avuç içi ve ayak tabanları soyulur.
- Soğuk hava. Kışın, düşük nem ve sıcaklık cildinizi kurutabilir
- Eritrokeratoliz hiemalis (EH), avuç içi ve ayak tabanlarında tekrarlayan, aralıklı soyulma ile seyreden çok nadir bir epidermal bozukluktur
Avuç İçi Soyulması Nasıl Geçer?
Avuç içi soyulmasından mustaripseniz cildiye doktoruna gitmelisiniz. Doktor bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Örneğin neden egzama ise doktor egzama kremi reçete edecektir.
Kortizonlu Krem
Avuç içi soyulması tedavisi için hidrokortizon kremi de kullanılabilir. Topikal olarak uygulanan bu ürün kortikosteroidler ihtiva eder. Şişliği ve tahrişi hafifletir.
Vazelin
Vazelin çatlakları iyileştirir ve cildi korur. Cildin nem tutmasını sağlayarak çatlakların kısa zamanda geçmesine yardım eder. Avuç içlerine vazelin sürülmeli ve bölge bir gazlı bez ya da bandaj ile kapatılmalıdır.
Nemlendirici Kullanın
Avuç içlerinize her gün nemlendirici sürün.
Hindistan Cevizi Yağı
Pek çok cilt problemine iyi gelen Hindistan cevizi yağı avuç içi soyulmasına da faydalıdır. Cilde nem verir, esnek ve yumuşak tutar. Çeşitli yağ asitleri içerir ve bunlar cilde kolaylıkla nüfuz eder. Pullanma, kaşıntı ve kuruluk gibi şikâyetleri çabucak giderir. Antibakteriyel ve antifungal özellikleriyle enfeksiyonları önler. Avuç içinizde soyulma varsa bol miktarda Hindistan cevizi yağı sürün. Bunu hem gündüz hem de gece tekrarlayın. Yatmadan önce uyguladığınızda ellerinizi yıkamayın, bütün gece avucunuzda kalsın.
Yoğurt
Yarım limon suyu, 1 tutam ince doğranmış nâne ve 1 kâse yoğurt karıştırılır. Hazırlanan karışım ellere sürülüp 15 dk bekletilir. Ardından ılık su ile yıkanır.
Yulaf Ezmesi
Büyük bir kâseyi ılık su ile doldurun. Bir miktar yulaf ekleyin ve ıslanması için biraz beklemeye bırakın. 10-15 dk sonra ellerinizi kâseye daldırıp ovuşturun. Bunu her gün tekrar edin.
Salatalık
Bir salatalık soyulur. Kalın dilimlere ayrılır. Soyulan avuç içi bu salatalık dilimleriyle ovulur. Kuruması beklenir ve 10-15 dakika sonra ılık suyla yıkanır. E vitamini yağı veya etkili bir nemlendirici ile masaj yapılır.
Ilık su
Avuç içi soyulmasına ne iyi gelir? sorusunun bir diğer cevabı da ılık sudur. Büyük bir kâseye ılık su koyun ve ellerinizi bu suya sokun. 10-15 dakika böyle durun, sonra ellerinizi kurulayın. Ardından mutlaka nemlendirici sürün.