Bacak Titremesi, Bacaklarda Halsizlik ve Titreme, İlişkiden Sonra Bacak Titremesi Nedenleri Tedavisi
Bacak titremesi sık karşılaşılan sağlık sorunlarındandır. Bacaklarda titremeye çoğu zaman bacaklarda halsizlikte eşlik eder. Kişi bacak titremesi yaşadığında, bacağı kontrolsüzce sallanır. Bacaklardan biri ya da her ikisi de bu durumdan etkilenebilir. Titremeler vücudun farklı bölgelerini ya da sadece bir bacağı etkileyebilir. Orta yaşlı ve yaşlı kimseler bu titremelerden daha fazla etkilenir ancak titremeler her yaştan ve cinsiyetten bireylerde görülebilir.
Bacak Titremesi, Bacaklarda Titreme Neden Olur?
- Potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineral eksikliği
- B vitamini eksikliği
- Merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar (örneğin Parkinson hastalığı)
- Belirli ilaçların yan etkileri; astım ilaçları, belirli antidepresanlar, lityum gibi ilaçlar titremelere neden olabilir.
- Cinsel ilişkiden sonra bacak titremesi, bacak kaslarının yorulmasından kaynaklanır.
- Bazen trioid bezleriyle ilgili problemler gibi alakasız sağlık durumları da titremelere neden olabilir.
- Titremeler kalıtsal olabilir.
- Huzursuz bacak sendromu
- Sinirlerin zarar görmesi
- Yorgunluk
- D vitamini eksikliği
- Stres
- Aşırı kafein tüketimi
- Aşırı alkol tüketimi
- Troidlerin aşırı çalışması, serebellar hastalığı ve Huntington hastalığı gibi tıbbi durumlar
- Düşük kan şekeri titremeye sebep olabilir. Aşırı egzersiz sonrası kan şekeri düşebilir.
- İlaçların yan etkileri. Eğer aniden kullanmayı bırakırsanız bazı astım ilaçları, bazı antideprasanlar, lityum ve bazı sakinleştiriciler titremeye neden olabilir.
- Bazen sebep saptanamayabilir
Bacak Titremesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Nöroloji doktoruna gidilir. Doktor size çeşitli testler uygulayıp bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.
Bacak Titremesi Nasıl Geçer?
Magnezyum Deposu Yiyecekler Yemek
Magnezyum gibi elektrolitler elektriksel vuruların sinirlerden kaslara aktarımına yardımcı olur. Bu yüzden vücut bu önemli mineralden yoksun olduğunda bacak titremesine yol açabilecek kas spazmlarına neden olabilir.
Beslenme rutininize lifli yeşil sebzeler, susam tohumu, fasulye, fındık gibi magnezyum deposu besinleri dâhil edin.
Magnezyum takviyesi vitamin ilacı almak aynı zamanda bu önemli mineralin eksikliğini giderir. Öncelikle doktorunuza danışın.
B Vitamini Alın
Bacak titremelerini tedavi etmek için B vitamini karışımı almak gereklidir.
Sağlıklı sinirler ve güçlü kasları muhafaza etmeye yardım eden farklı türde B vitaminleri vardır. Örneğin, B12, B1 ve B6 vitaminleri sağlıklı sinirler için ve onları hasardan korumak için gereklidir.
Aynı zamanda lifli yeşil sebzeler, günlük ürünler (organik süt ve peynir), kümes hayvanları, yumurta sarısı, tam tahıl, fasulye ve bezelye gibi B vitamini deposu besinler tüketin. Aynı zamanda besin değerleri çok düşük olan ya da neredeyse hiç besin değeri olmayan işlenmiş gıdalardan uzak durun.
Papatya Çayı İçin
Papatya yatıştırıcı ve sakinleştirici özelliklere sahip bir bitkidir. Sinir sistemini yatıştırmaya aynı zamanda stres ve kaygıyı yok etmeye yardımcı olabilir. Bunun yanında bacak titremesine sebep olan kas spazmlarını rahatlatan etkili bir spazm önleyici bitkidir.
- Günde 2-3 bardak papatya çayı için. Bu çayı yapmak için poşet papatya çayı demleyin ya da 1 yemek kaşığı papatya çayı çiçeğini 1 bardak sıcak suda 5-10 dakika bekletin. Süzün ve sıcakken için.
Lavanta Çayı İçin
Lavanta bacak titremesi için etkili bir doğal şifadır. Bu problemi gidermekte çok önemli bir rol oynayan sinir sistemi için oldukça faydalıdır.
Ek olarak, lavanta bu problemi tetikleyen stres ve endişeyle savaşmaya yardım eder. Yatıştırıcı kokusu beyindeki stres karşıtı gama aminobütrik asit (GABA) miktarını arttırır.
Çok fazla stresli ya da kaygılı olsanız bile lavantanın sakinleştirici etkisi ruh halinizi değiştirir.
Günde birkaç bardak lavanta çayı için. Çayı hazırlamak için 3 yemek kaşığı taze lavanta çiçeğini ya da yarım yemek kaşığı kuru lavantayı 2 bardak sıcak suya ekleyin ve 15 dakika demleyin.
Omega 3 Yağ Asidi Zengini Yiyecekler Tüketin
Omega 3 yağ asitleri sinir sistemi için oldukça faydalıdır. Bu yağ asitleri iltihapları yok eden ve sinir hücrelerinin sağlığını muhafaza eden sinir uçları için koruyucudur. Hafif bir iltihap bile bacak titremesi problemi olan kişilerin durumunu kötüleştirebilir.
Yeterli ölçüde omega 3 yağ asidi alabilmek için beslenme düzeninize balık veya balık yağı dâhil edin. Aynı zamanda somon, ton balığı ve sardalya gibi soğuk su balıkları tüketin. Bunun yanında kapsül halinde satılan omega 3 besin takviyelerini de doktor kontrolünde kullanabilirsiniz.
Vejetaryen beslenen kişiler omega 3 yağ asitlerini keten tohumu, keten tohumu yağı, kabak çekirdeği ve cevizden alabilirler.