Bağırsak Kanaması Neden Olur?
Bağırsak kanaması; bağırsakta görülen bir problem kaynaklı bağırsak damarlarında çatlama sebepli meydana gelir. Böyle bir durumda ağızdan veya makattan kan gelmektedir. Kişide halsizlik de yapan bu durumun erken teşhis edilmesi çok önemlidir. Alt sindirim sisteminde görülen kanamalar genellikle kalın bağırsak veya rektumda olmaktadır.
Bağırsak Kanaması Nedenleri
- Anal fistül (anal yırtık)
- Hemoroit (basur)
- Kan hastalıkları
- İltihabik durumlar (Ülseratif kolit, Crohn hastalığı)
- Kolorektal polip
- Kalp ve damar hastalıkları
- Karaciğer rahatsızlıkları
- Bağırsak kanserleri
- Kolorektal kanser
- Divertiküler hastalık
- Yapısal damar bozuklukları
- Zehirlenmeler
- Ankilostom denen bağırsak kurtları
- Dizanteri
Bağırsakta meydana gelen kanama birdenbire veya yavaş yavaş meydana gelebilir. Çok ve ani gelen kanamalar tifo sebepli olurken yavaş yavaş gelen kanamalar basurdan kaynaklı olabilmektedir. Tifo ciddi bir hastalık olup kanamalarla başlar ve hemen tedavi gerektirmektedir. Bu durumda kişinin dışkısı sulu olmaktadır.
Bağırsak kanamalarının çok olması kişinin hayatını tehlikeye sokabilir ve başka hastalıkların çıkmasına yol açabilir.
Bağırsak Kanaması Belirtileri
Bağırsak kanamasında kanamanın geldiği yeri belirlemek çok önemlidir. Kanamanın yerinin belirlenmesi için ise kişiden gaita örneği alınır. Eğer kanama kalın bağırsaktan geliyorsa kan pıhtı halde ve kırmızı renkte olmaktadır. Eğer kanama ince bağırsaktan geliyorsa dışkı çok koyu ve katran renginde olmaktadır.
Kanama çok olduğunda ise kişide halsizlik, baygınlık, kulak çınlaması ve göz kararması görülmektedir. Kanama yavaş yavaş olduğunda ise kişide uzun dönemde kansızlık görülmektedir.
Kanama gizli olduğunda ise dışkıda herhangi bir renk farklılığı olmayacaktır. Bu tür kanamalar kişide ishal, halsizlik, karın krampı ve nefes almada güçlüğe sebep olacaktır. Ayrıca hastanın şoka girmesi durumunda; düşük tansiyon, nabızda hızlanma ve idrarda azalma görülür, hastanın cilt rengi solar ve sürekli uykulu olur. Gizli kanamalarda hastada kansızlık oluşur.
Bu tür belirtiler yaşamanız halinde hemen bir doktora gitmelisiniz. Hastalıkların önemsenmemesi çok ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Aslında normal yaşamda 6 ayda 1 yılda bir kontrole gitmek faydalı olacaktır. Bu sayede vücutta oluşan herhangi bir hastalık ilerlemeden teşhis ve tedavi edilecektir.
Bağırsak Kanaması Nasıl Teşhis Edilir?
Bağırsak kanamaları teşhisi için öncelikle hastanın fiziksel muayenesi yapılır ve öyküsü dinlenir. Teşhis için en önemlisi kanamanın yeridir. Bu da dışkının rengi, tuvalete çıkma sıklığı, karın ağrısı ve hassasiyet olup olmadığı ile anlaşılmaktadır. Ayrıca dışkıdaki her renk farklılığı kanamayı da göstermez. Örneğin demir, bizmut ve bazı gıdalar da dışkının rengini koyulaştırmaktadır. Bu yüzden kişiden gaita tahlili alınır. Ayrıca hastada kansızlık olup olmadığını anlamak için tam kan sayımı da yapılır. Muayeneden sonra bazı tetkikler ve tahliller gerekir.
Bağırsak kanaması durumunda yapılan endoskopi de büyük önem taşımaktadır. Özellikle ciddi kanamalarda kanın kaynağını bulmak için anjiyo yapılır, renkli bir ilaç verilir ve sindirim damarları görüntülenir. Bazen damara ilaç verilir ve kanama durdurulur. Kanamanın ince bağırsak kaynaklı olmasında ise radyonüklid sintigrafi yöntemi ile kanayan ter tespit edilir. Bu işlemde damara radyoaktif madde verilir ve kanama yeri özel kamera ile görülür.
Bağırsak Kanaması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bağırsak kanaması durumunda genel cerrahi doktoruna gidilir.
Bağırsak Kanaması Tedavisi
Bağırsakta kanama tanısı kona tahta yatağa yatırılır ve yemek yemeden bekletilir. Karnın üzerine buz kesesi konur. Doktorun verdiği kan pıhtılaşmasını sağlayan ilaçlar verilir. Kanamanın nedeni belirlenir ve tedavisine başlanır.
Uygulanacak endoskopik yöntemde kanama olan bölgeye kimyasal madde enjekte edilir, ısı tedavisi uygulanır veya koterizasyon yapılır. Sonrasında ise bazı ilaçlar verilir ve problemin tekrarlanması önlenir. Sonunda ise kalın bağırsakta bulunan polipler endeskopi ile çıkarılarak kanama durdurulur. Eğer endoskopi kanamayı durduramazsa ameliyat gerekli olmaktadır.
Bağırsak kanaması ileriki yaşlarda daha çok yaşanmaktadır. Ayrıca kadınlarda oranlarda erkeklerde daha sık görülmektedir. Eğer kanama çocuklarda makattan geliyorsa bu, korkulacak bir şey değildir.
Bağırsak Kanaması Öldürür mü?
Bağırsak kanaması durumunda bağırsakta enfeksiyon ve delinme meydana gelebilir. Bunun sonucunda da vücutta şok ve sıkı kaybı yaşanabilir. Bu yüzden acil müdahale büyük önem taşımaktadır.