Parmak Seğirmesi Titremesi Neden Olur Nasıl Geçer?
Parmak seğirmesi, titremesi stresten, B12 vitamini eksikliğine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen sık karşılaşılan bir durumdur. Parmakta seğirme, titreme yalnızca sağ baş parmakta da meydana gelebilir. Bu makalemizde parmak seyirmesinin titremesinin nedenlerinden ve tedavisinden bahsedeceğiz.
Parmak Seğirmesi, Titremesi Nedenleri
Kullanılan ilaçların yan etkisi olarak: Parmak seğirmesi kullanılan ilaçların yan etkisi olarak yaşanabilir. Özellikle de yüksek tansiyon veya kalp hastalıkları tedavisinde kullanılan idrar sökücü ilaçlar yan etki olarak parmaklarda seğirmeye yol açabilir. Ayrıca vücuda enjekte edilen östrojen hormonları ve steroid ilaçlar da parmakta seğirmenin sebepleri arasında sayılabilir.
El ve parmakları çok kullanmak yormak: Ellerin aynı hareketler yaparak aşırı hareket ettirilmesi kaslarda yorgunluğa, karpal tünel sendromuna sebep olup bunların sonucunda ise parmaklarda seğirmeye yol açabilir. Parmakları yoracak hareketler arasında yazı yazmak, çok mesajlaşmak, Tenis ve badminton gibi sporlar ve bilgisayar oyunları sayılabilir.
Vitamin eksikliği: Vücutta vitamin eksikliği olması kas ve sinir fonksiyonlarını etkilemektedir. Vücutta kalsiyum, potasyum ve B vitamini eksikliği parmak ve elde seğirmeye sebep olabilir.
Hipoparatiroidizm: Nadir görülen bu hastalıkta vücutta alışılmadık derecede paratiroid hormonu seviyesinde düşüklük olmaktadır. Paratiroid hormonu vücutta kalsiyum ve fosfor dengesini korumada esas olan hormondur. Kişide hipoparatiroidizm hastalığı olması durumunda vücutta görülen diğer belirtiler dışında kas ağrıları,el ve parmaklarda seğirme ve halsizlik yaşanabilir.
İdrar sökücü ve kartikosteroid ilaçları kullanan kişilerde de parmaklarda seğirme görülebilir.
Parkinson hastalığı gibi diğer sistemik sinirsel hastalıklar, multipl skleroz, miyopati ve lou gehrig gibi hastalıklar sonucunda parmaklarda seğirmeye yol açabilir.
Karpal tünel sendromu: Karpal tünel sendromu, eli besleyen ortanca sinirin sıkıştığıı bir hastalıktır. Bu durumun birçok nedeni vardır. Bu hastalık en çok yazar, yazılım mühendisleri, tenis ve badminton oyuncuları gibi çeşitli mesleklerle uğraşan kişilerde görülmektedir.
Parmak seğirmesi en çok aşırı derecede çay ve kahve gibi kafeinli içecekler tüketen kişilerde görülmektedir. Bazı insanlar aşırı derecede çay ve kahve gibi kafeinli içecekleri tüketme alışkanlığına sahiptir. Bu kişilerde kafeinler sinir sisteminini uyarıcı olarak işlev görür ve bu sinir uyarımı nedeniyle kişide parmak seğirmesi veya parmak spazmları görülebilir.
D vitamini eksikliği: D vitamini en çok süt ve süt ürünlerinde görülür. Vegan kişiler süt ve süt ürünlerini tüketmediğinden D vitamini eksikliği en çok bu kişilerde görülür. Vücutta D vitamini eksikliği olması durumunda görülen belirtiler şunlardır:
- Kas krampları
- Parmak seğirmeleri
- Halsizlik
- Bitkinlik
- Çok hızlı yorulmak
- Yüzde istemsiz spazmlar
- Ciltte parestezi veya anormal duyumlar
Medikal Hastalıklar: Doğrudan veya dolaylı olarak kas-iskelet sistemine bağlı olan kas, bağları, sinirleri, tendonları vb.etkileyerek parmak seğirmesine yol açabilen birçok tıbbi hastalık vardır. Bu hastalıklara örnek olarak:
- Çoklu skleroz
- Parkinson hastalığı
- Miyopati
- Potasyum eksikliği
Parmak Seğirmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Nöroloji doktoruna gidilir.
Parmak Seğirmesi Nasıl Geçer?
İstirahat
Vücutta fonksiyonların iyi şekilde işlemesi ve vücudun sağlıklı olması için kişinin yeterince uyuyup istirahat etmesi gerekmektedir. Kişinin günlük olarak en az 8 saat uyuması gerekmektedir. Uyku eksikliği birçok insanda parmak seğirmesine yol açabilir.Böyle durumlarda kişi bulabildiği boşlukta biraz dinlenmelidir.
Stres
Herkesin bildiği gibi stres parmak seğirmesi dahil vücutta birçok hastalığa yol açabilir. Bu yüzdende stresten uzak durmak ve rahatlamak çok önemlidir. Bunun için de kişinin doğada yürümesi, hayvanlarla ve ailesiyle zaman geçirmesi, yüzme gibi etkinlikler stresi azaltmaya yardımcı olabilir.
Uyarıcılardan Uzak Durmak
Parmak seğirmesini önlemek için kişi kafein, soda ve çikolata gibi içecek ve yiyeceklerin tüketimini azaltmalıdır. Parmak seğirmesini engellemek için yapılacak en iyi şey bu tür uyarıcı besinlerden uzak durmalıdır.
Tekrarlı Aktiviteler
Elin sürekli olarak aynı hareket ettirilmesi parmaklarda seğirmeyi tetiklediğinden mutlaka sınırılandırılmalıdır. Eğer işiniz gereği spor gibi aynı hareketler yapmayı gerektiriyorsa bir süre ara vermenizde fayda vardır.
Beslenme Düzenini Değiştirmeli
Parmak seğirmesini önlemek için mutlaka yeterli oranda vitamin ve mineral tüketmelisiniz. Süt, yumurta, balık gibi D vitamini bakımından zengin yiyeceklerin yanı sıra magnezyum açısından zengin besinleri tüketmelisiniz.Bunlar arasında soya fasulyesi, keten, ayçiçeği tohumu, badem ve kepek ürünler sayılabilir. Ispanak, fasulye, bezelye, kuruyemiş ve fındık gibi B vitamini bakımından zengin besinler de parmaklarda seğirmeyi önlemek için çok önemlidir.
Düzenli Egzersiz Yapmak
Düzenli egzersiz yapmak hem vücudu hem de zihni sağlıklı ve taze tutar. Bu yüzden de düzenli egzersiz yapmak sağlıklı olmak ve parmak seğirmesi gibi problemleri geçirmeye yardımcı olur.