Bebeğimin Burnunda Hırıltı Var Bebeklerde Burunda Hırıltı Nasıl Giderilir

Bebeklerde Burunda Hırıltıya Yol Açan Nedenler Ve Tedavisi

0 10

Bebeklerde Burunda Hırıltıya Yol Açan Nedenler Ve Tedavisi

Bebeklerde burun hırıltısı görülmesi çok sık karşılaşılan bebeklik çağı sorunlarındandır. Sağlıklı bir bebekte burundan hırıltı sesi gelmez. Burundan hırıltı gelmesi genellikle bebeklerde üşütme ve soğuk algınlığından kaynaklanır. Doktorun vereceği ilaçlarla tedavi sağlanabilir.

Bebeğin burnundan hırıltı sesi geliyorsa bu durum, burnunun tıkanmış olduğunu gösterir. Burnu tıkalı olan bir bebek rahat nefes alamaz ve haliyle burnundan hırıltı sesi gelir. Akciğerden hırıltı gelmesi sık karşılaşılan bir durum değildir. Bebeğiniz horlar gibi sesler çıkarıyorsa, hırıltılı nefes alıyorsa sebebi burun tıkanıklığıdır.

Bebeklerde Burunda Hırıltı Neden Olur?

Soğuk Algınlığı

Bebeklerde grip, nezle, sinüzit gibi soğuk algınlığı hastalıkları bebeklerde burundan hırıltı sesi gelmesine yol açabilir.

Alerji

Bebek alerjisi durumunda sürekli hapşırma, burunda tıkanıklık, öksürük, kaşıntı, hırıltılı solunum, gözlerin yaşarması ve nefes almada güçlük gibi belirtiler görülür. Solunum yoluyla alınan nefes açıcı ilaçlar, antihistaminikler ve kortizon içerikli burun spreyleriyle tedavi edilir.

Süt Alerjisi

Bebeklik döneminde süt alerjisi oldukça yaygın bir sorundur. İnek sütü alerjisinin belirtileri hırıltılı nefes alıp verme, nefes darlığı veya geçmeyen burun tıkanıklığı gibi durumlardır. Süt alerjisi olan bebeğe inek sütü ya da herhangi bir süt ürünü verildikten sonra ağız çevresinde kaşıntı, şişlik ve ürtiker şeklinde döküntü meydana gelebilir. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için, alerjisi olan bebekler daima anne sütüyle beslenmelidir. Eğer bebekte süt alerjisi olduğu tespit edilmişse, emzirme döneminde annenin inek sütünden ve bu sütten yapılmış ürünlerden uzak durması gerekir.

Geniz Eti

Geniz eti bebeklerde burun tıkanıklığının ve hırıltılı solunumun diğer bir sebebidir. Çocuklara geniz eti tanısı koyulduysa önce ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedaviden sonuç alınamazsa genel anesteziyle cerrahi müdahalede bulunulur.

Bebeklerde Burunda Hırıltı Nasıl Geçer?

Serum Fizyolojik Kullanın

Bebeğin burnundan hırıltılı nefes alıp vermesi genelde burun tıkanıklığından kaynaklanır. Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Beril Bayrak Bulucu bu konuda şunları söylemiştir;

Yenidoğan bebeklerde burundan hırıltı gelmesi sıklıkla rastlanan bir durumdur. Bu durum çoğu zaman burun tıkanıklığından dolayı oluşur. Nezle ve hava kuruluğu gibi faktörler bebekte burun tıkanmasına ve hırıltılı solunuma yol açar. Bebeğin burnu tıkalıysa ve nefes alırken hırıltı sesi çıkarıyorsa, burun tıkanıklığının giderilmesi gerekir. Küçük ampul formunda bebeklere özel serum fizyolojikleri eczanelerde bulmanız mümkündür. Bu ampullerle bebeğinizin burnunu iyice yıkayarak temizlemeniz lazımdır. Muhtemelen 1-2 damla kafi gelmeyecektir. Serum fizyolojik ampulün neredeyse tamamını kullanmalısınız. Ardından bebeğinizin burnunda birikmiş olan mukusu çıkarmanız (aspire etmeniz) gerekir. Bunu da bebek burun aspiratörleriyle rahatça yapabilirsiniz.”

Buhar Makinesi Kullanın

Soğuk buhar makineleri bebeğin daha rahat nefes almasını sağlar. Bebeğinizin burnuna serum fizyolojik su damlatıp burun Aspiratörüyle temizlemeli ve bunu her gün tekrarlamalısınız. Böylelikle bebeğinizde burun tıkanması ve hırıltı sesi gibi problemler olmayacaktır. Ancak bu yöntemler işe yaramazsa mutlaka bir uzmandan yardım almalısınız.

Yastık Seviyesini Yükseltin

Bebeklerde hırıltı nasıl giderilir, bebeğin burun tıkanıklığı nasıl geçer ve benzeri soruların bir başka cevabı ise, yastık seviyesinin yükseltilmesidir. Bu kolay yöntem sayesinde bebeğinizin genzi açılacak, içeride toplanan mukus kolayca dışarı çıkabilecektir.

Burun Aspiratörü Kullanın

Bebeklerde burun tıkanıklığı ve hırıltılı nefes tedavisi için vakum cihazları yani burun aspiratörleri kullanılabilir. Önce dışarıdaki havayı bu aspiratöre çekin. Bebeğin burnu tıkanmışsa tuzlu su damlatın. Böylece içerideki sümük tabakası yumuşayacaktır. Ardından burnuna yerleştirdiğiniz aspiratör yardımıyla sümükleri dışarı çıkarın. Sonra bebeğinizin burnunu temiz bir peçeteyle temizleyerek işlemi tamamlayın. Her gün 2-3 defa bunu uygulayabilirsiniz. Fakat bunu yaparken dikkatli olmalı ve yavaş hareket etmelisiniz. Aksi takdirde bebeğinizin burnu kanayabilir. Aspiratör her kullanımdan sonra ılık suyla iyice temizlenmelidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.