Bebeğimin Üşüdüğünü Nasıl Anlarım?

Bebeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız 10 Farklı Belirti

0 96

Bebeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlarız 10 Farklı Belirti

Bebeklerin elleri çoğu zaman soğuk olduğu için ebeveynler bebeğim üşüyor mu? diye tedirgin olur. Fakat bunu anlamak için ateş ölçer kullanarak vücut ısısını ölçmeli ya da göğsünü veya ensesini kontrol etmelidir. Ensesi yahut göğüs bölgesi sıcaksa bebek üşümüyor demektir. Ateşinin 36 dereceden yüksek olması da üşümediğini gösterir. Bebeklerde ideal vücut sıcaklığı 36-37 derecedir. Bundan daha düşük çıkarsa bebek üşüyordur.

Bebeklerin Üşüdüğünün Belirtileri Nelerdir?

Kış mevsimi gelince aileler haklı olarak bebeğinin üşüyüp üşümediği yönünde endişelenir. Aşağıdaki belirtiler bebeklerin üşüdüğüne işaret eder:

Göğüs, Ense veya Karın Soğuksa

Yeni doğan bebeklerin el ve ayakları genelde zaten sıcak olmaz. Bu, üşüyor olduğunu göstermez. Ancak bebeğin karın, ense veya göğüs bölümü soğuk ise, üşüdüğü anlaşılır. Sadece ensesine bakmak bile yeterli olur. Ensesine dokunduğunuzda sıcak olduğunu hissediyorsanız üşümüyordur. Fakat teninin soğuk olduğunu fark ederseniz bebeğinizin biraz ısınmaya ihtiyacı vardır.

Bebeğinizin elleri ve ayakları serin olabilir. Bu, onun üşüdüğüne delâlet etmeyebilir. Çünkü kan, ellere ve ayaklara daha yavaş gider. Bunlar yaşamsal organlardan değildir, onun için vücut diğer uzuvlara öncelik tanır. Yani bebeklerde el ve ayakların soğuk olması normaldir. Üşüyüp üşümediğini teyit etmek için göğsüne de bakılabilir. Eğer orası soğuksa ‘bebeğim üşüyor’ diye düşünmekte haklısınız demektir. Ancak ateşi normalse, vücudu sıcaksa yalnızca el ve ayakları soğuk olduğu için sarıp sarmalamanız gerekmez.

Soluk Cilt

Bebeğiniz üşüyorsa , potansiyel olarak normalden daha soluk bir cilde sahip olabilir.

Bebeğinizin yüzü mora yakın, soluk bir renkte ise bu, üşüdüğü anlamına gelir. Yüzü kızardıysa vücut ısısı artmıştır. Dudaklarda soluk bir görünüm, ten renginin beyazlaması gibi belirtiler gözlemlerseniz bulunduğunuz ortamın ısısını yükseltmeniz gerekir.

Hapşırma

Bebeğiniz hapşırmaya başladığında bu genellikle üşüdüğünün bir işaretidir. Bunun nedeni, hapşırma beynin vücuttaki sıcaklığı kontrol eden bir parçası olan hipotalamusa bağlı bir tepkidir. Bu yüzden bebekler genellikle üşüdüğünde hapşırır. Bu çok normaldir ve bebeğin mutlaka soğuk algınlığı geçirdiğini göstermez.

Sessizleşirler

Bebeğinizin üşüdüğüne dair en önemli işaretlerden biri bebeğinizin çok hareketsiz, sessiz ve uyuşuk olmasıdır. Çocuğunuz sessizleştiğinde ve fazla hareket etmiyorsa, bu onun çok üşüdüğü anlamına gelebilir.

Bebeğin Üşüdüğünü Nasıl Anlarım Ne Yapmalıyım?

  • Bebeğin vücut ısısını ölçerek üşüyüp üşümediği öğrenilebilir. Eğer üşüdüğünü düşünüyorsanız ateşinin kaç derece olduğuna bakabilirsiniz. 36 dereceden yüksek çıktıysa sorun yoktur. Üşüyor mu üşümüyor mu diye ikilemde kalırsanız en sağlıklı çözüm budur.
  • Bebeğinizin koltuk altına bir derece koyarak vücut sıcaklığının ne durumda olduğunu kontrol edin. 35 veya daha düşükse bilin ki bebeğiniz üşüyor ve biraz daha kalın giydirilmeye gereksinim duyuyordur.
  • 37 dereceyi geçmişse odasının ısısını düşürmeniz veya üzerindeki bazı kıyafetleri çıkararak rahatlatmanız lâzımdır. Buna rağmen vücut ısısı düşmezse muhtemelen ateşi çıkıyordur, doktora başvurmalıdır.
  • Bebeğin üşüdüğü nasıl anlaşılır? sorusunu yanıtlarken, şunu da hatırlatmak isteriz: Bebeği kat kat giydirerek hasta olmaması için etkili önlem almış sayılmazsınız. Bilakis böyle yapmak ateşinin çıkmasına yol açar. Ortam ısısı kontrol edilmelidir. 24-25 derece civarındaysa kalın giydirmekten kaçınılmalıdır. Bulunulan mekânın ısısı 22 dereceden düşükse bere ve yelek giydirmek kâfi gelecektir.
  • Bebeğinizin üşüdüğüne kanaat getirdiyseniz bu düşüncenizin doğru olup olmadığını ellerine, ayaklarına veya burnuna dokunarak anlayamazsınız. Çünkü söz konusu bölgelerde kan dolaşımı daha yavaş ilerler. Bebek sıcak bir yerde olsa dahi, burnu, el ve ayakları ısınmayabilir. Bu da sizde ‘bebeğim üşüyor’ yanılgısına sebebiyet verir. Halbuki bebeğinizin üşüyüp üşümediğini yanak ve boyun kısımlarına bakarak anlamanız mümkündür. Buralar sıcak olmasına rağmen yine de üşümediğine dair içiniz bir türlü rahat olmuyorsa derece kullanmak kesin sonuç verecektir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.