Menometroraji Ne Demek Neden Olur Bitkisel Tedavisi

Menometroraji Nedir Belirtileri Nedenleri ve Tedavisi

0 18

Menometroraji Nedir?

Adet döngüsü her kadın için aynı değildir. Normal bir adet döngüsü ortalama 28 günde bir gerçekleşir ve yaklaşık beş gün sürer ama her kadın için aynı değildir. Normal bir adet döngüsü ortalama 28 günde bir gerçekleşir ve yaklaşık beş gün sürer. Menometroraji adet kanamasının düzensiz aralıklarla, çok miktarda ve uzun zaman sürmesine denir. 12-51 yaş arası kadınların% 30’unda görülür. Menometroraji hormon bozukluğu, çikolata kisti, rahimdeki iyi huylu fibroid tümörleri ve kanser gibi çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir.

Normal bir adet dönemindeki ortalama kan kaybı 35-40 mililitre (mL) kan arasındadır; bununla birlikte menometroraji olan kadınlar düzenli olarak 80 mL’yi aşan adet kan kaybı yaşayacaktır.

Menometroraji Neden Olur?

Hormon bozukluğu: Östrojen ve progesteron hormonlarındaki bir dengesizlik, rahmi uyarır ve menometrorajiye neden olabilir

Rahim fibroidleri: Bir kadının doğurganlık yıllarında rahminde gelişebilecek iyi huylu tümörlere rahim fibroidleri denir. Bunlar anormal derecede ağır kanamaya yol açabilir.

Polipler:Polipler, bu adet sorununa neden olabilecek rahim duvarı astarı üzerinde küçük, iyi huylu büyümelerdir.

Adenomiyoz (Rahmin kalınlaşması) Rahim kalınlaşması da menometrajiye sebep olabilir. Bazen endometriyum (uterusu kaplayan mukus zarı) rahim kasına gömülür. Bu durum genellikle ağır adet kanamasına neden olur.

Spiral kullanımı: Hormonal olmayan rahim içi araçların doğum kontrolü amacıyla kullanılması bir başka olası nedendir.

Hamilelik komplikasyonları: Düşük yapma, dış gebelik gibi hamilelik komplikasyonları da bu duruma neden olabilir.

Kanser: Yumurtalık kanseri, rahim kanseri, endometriyal kanser, birincil fallop tüpü kanseri ve rahim ağzı kanseri bu sorunun olası nedenleri arasında sayılır.

Bazı kan pıhtılaşma bozuklukları (örn. VonWillebrand Hastalığı) menometraji, anormal adet kanamasının arkasındaki neden olabilir.

İlaçların yan etkileri: Antikoagülanlar, antiinflamatuar ilaçlar ve hormon ilaçları dahil olmak üzere çeşitli ilaçların yan etkisi de menometrajiye sebep olabilir. Bu sorunun ilaç kullanımından kaynaklandığı durumlarda, doktor ilacı değiştirerek veya bırakarak sorunu çözebilir.

Diğer tıbbi sorunlar: Endometriozis (Çikolata kisti), tiroid problemleri, PID (Pelvikİnflamatuar Hastalık), karaciğer hastalıkları ve böbrek hastalıkları gibi çeşitli diğer sağlık sorunları damenometrajiye neden olabilir.

Diğer nedenler ise şunlardır;

  • Stres ve depresyon
  • Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar
  • Disfonksiyoneluterus kanaması
  • Endometrialhiperplazi (Rahim içi dokusu kalınlaşması)
  • Pelvikenflamatuar hastalıklar
  • Ketozu tetikleyebilen diyet uygulama
  • Alkol ve uyuşturucu alımı da bazı kadınlarda bu tür menstrüel düzensizliğin gelişmesi için risk faktörleri arasında sayılır.

Menometroraji Belirtileri Nelerdir?

  • Adet dönemi aralarında yirmi bir günden az veya otuz beş günden fazla zaman geçmesi
  • Adet dönemlerinin 7 günden fazla devam etmesi
  • Adet dönemlerinde alt karın bölgesinde ve çevresinde ağrı çekme
  • Adet dönemlerinde hastanın günlük aktivitelerine müdahale edebilecek aşırı derecede kanamalar yaşama
  • 2 adet dönemi arasında kanama yaşama

Menometroraji Nasıl Tedavi Edilir?

Bu sağlık sorununun tedavisi nedenine bağlı olarak değişir. Doktor aşağıdaki tedavileri uygulayabilir;

Doğum kontrol hapı kullanımı: Doğum kontrol hapları adet döngüsünü düzenlemede, uzun süreleri önlemede ve adet kanamasını azaltmada etkilidir.

Progesteron kullanımı: Her adet döneminin en az on günü oral progesteron almak hormonal dengesizliğin düzeltilmesine yardımcı olabilir.

Mirena kullanımı: Hormonal RİA (Mirena) , bu bozukluğun tedavisi için başka bir olası tedavi seçeneğidir. Bu rahim içi cihaz, uterus zarının incelmesine yardımcı olan levonorgestrel adlı bir tür progestin salgılayarak adet kanamasını azaltmaya ve krampları gidermeye yardımcı olur.

İlaç kullanımı:  NSAID’ler adet akışını azaltmak için faydalı olabilir. Bu ilaçlar aynı zamanda dismenoreli veya ağrılı adet kramplarını hafifletmeye de yardımcı olur.

Demir ilacı kullanımı: Hastada anemi varsa, doktor bir demir takviyesi reçete edebilir. Düzenli demir takviyeleri anemiyi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Dilatasyon ve kürtaj: Bu yöntem, adet kan akışını azaltmak için rahim zarından fazla dokuları kazımak için hastanın rahim ağzını genişletmeyi içeren cerrahi bir prosedürdür. D&C genellikle menometrajiyibaşarılı bir şekilde tedavi etmek için kullanılır.

Her gün iki bardak kuşburnu çayı içmek flavonoid ve C vitamini alımını artırarak ağır adet akışını azaltmaya yardımcı olabilir

Çemen otu suyu adet kanamasını azaltmak ve adet dönemlerinde adet kramplarını hafifletmek için yararlı olabilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.