Bebeğin Rahime Yerleşmesi Hissedilir mi Belirtiler Verir mi
Yumurta ve sperm yani kadın ve erkek üreme hücresi bir araya gelerek yumurtalıkta döllenince hamilelik gerçekleşir. Böylece hormonal, bedensel ve ruhsal olarak köklü bir değişim süreci başlar. Bu dönemin süresi takriben 9 aydır. Sperm ve yumurtanın döllenmesiyle birlikte embriyo meydana gelir. İşte embriyo anne adayının rahmine yerleştiğinde buna gebelik denir. Hamileliğin kesinleşebilmesi için embriyonun rahime tutunması lâzımdır.
Bebeğin Rahime Yerleşmesi Ne Zaman Meydana Gelir?
Embriyo döllenmiş yumurta demektir. Normal bir gebelikte embriyo rahmin iç tabakasına yani uterus diye isimlendirilen bölgeye yerleşir. Bu, cinsel ilişkinin ardından ilk birkaç hafta içinde olur. Yani bebek, ortalama 3-4 hafta boyunca rahimde bulunmaz. Onun için hamileliğin net bir şekilde belirlenebilmesi, ilişkiye girildikten en az 1 ay sonra mümkündür. Bu süre dolmadan bebeğin ultrason görüntüsünü elde etmek de imkânsızdır. Embriyonun ultrasonda belli olması için gebeliğin 5. veya 6. haftasını beklemek gerekir.
Hamilelikte Bebeğin Rahime Yerleşmesi Belirtileri Nelerdir?
- Bebeğin rahime yerleşmesi doğrudan hissedilemez. Ancak bebeğin rahime yerleşmesi sonucunda vajinadan lekelenme gelmesi, vajinada hafif bir kramp, sık idrara çıkma ve kasıkta ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
- Döllenen yumurta, rahme düştükten ortalama 2 hafta sonra yerleşir. Bu olay gerçekleşirken kramp tarzı hafif bir ağrı hissedilebilir ve kanama gözlemlenebilir. Bunlar gayet doğaldır.
- Bebek rahme tutunurken oluşan ağrı özellikle sol kasıkta daha belirgindir.
- Ayrıca bebeğin rahime yerleşmesi esnasında rahim mesaneye baskı uygular. Bu da idrar yapma sıklığını artırır.
- Hamileliğin başlangıcında kanama görmek normaldir. Bu kanamalar şiddetli ve yoğun olmaz. Bebeğin rahime tutunduğunu gösteren bu kanamaya toplumda ‘yerleşme kanaması’ adı verilir.
- Pelvik bölgesinde rahatsızlık ve kasıklarda ağrı embriyonun rahimdeki yerini almasından sonra meydana gelir. Neredeyse her hamile kadında ortaya çıkan bu durum rahim bölgesinin büyümesinden ve bağların da rahmi taşıyabilmek için gerilmesinden kaynaklanır.
- Bu süreçte karşılaşılan lekelenmeler açık renkte olur. Yani bu, hamileliğin bir sonucudur.
- Anne adayı hamilelik belirtilerini 4. haftanın ardından fark eder. Adet gecikmesi başlıca gebelik belirtilerindendir. Ancak beklenen tarihte regl olmamak, mutlaka hamile kalındığını göstermez. Herkes hamilelik belirtilerini farklı şekillerde yaşar.
En önemli hamilelik belirtileri ise şunlardır:
- Adet görmeme
- Sık idrara çıkma
- Göğüslerde hassaslaşma ve şişkinlik
- Yorgunluk
- Kokulara daha duyarlı olmak
- Baş dönmesi
- Cilt renginin değişmesi
- Çok daha alıngan olma
- Yemek yeme isteğinin fazlalaşması
- Mide bulantısı ve kusma
- Vücut ısısının artması
- Vajinal akıntı
- Bebek hareketlerini hissetmek.
Bebek Rahim Dışına Yerleşebilir mi?
Embriyo rahime değil de farklı bir yere yerleşirse bu dış gebelik adını alır. Dış gebeliklerin %95’i fallop tüplerinde görülür. Yani embriyo oraya tutunur. Fakat bazen karın içine ya da rahim ağzına yerleşmesi de muhtemeldir. Bu bölgeler rahmin dışında kalmaktadır. Onun için döllenen yumurta buralarda varlığını devam ettiremez. Söz konusu ortamlar embriyonun büyüyüp gelişmesine elverişli olmadığı için normal bir hamilelik oluşamaz.