Bebeklerde TSH Yüksekliği Hakkındaki Tüm Sorular TSH Değeri Kaç Olmalı

Bebeklerde TSH Yüksekliği Nedenleri Belirtileri Tedavisi Ne Kadar Sürer

The blood of a two week-old infant is collected for a Phenylketonuria, or PKU, screening Dec. 12 at Eielson Air Force Base, Alaska. PJU is a recessive genetic disorder that can cause problems with brain development, which could lead to mental retardation and seizures. All infants born at Eielson are screened for PKU at their two week well baby check up appointment. (U.S Air Force photo/Staff Sgt Eric T. Sheler)
0 2.442

Bebeklerde TSH (Tiroid) Yüksekliği Belirtileri Bebeklerde Tiroid Hormonunun Yüksek Çıkması

Bebeğin boynunun altının ön tarafında bulunan tiroid bezi bebeğin gelişimi için son derece önemlidir. Bu nedenle troid bezi tarafından üretilen TSH hormonun normal düzeyde seyretmesi büyük bir önem teşkil etmektedir. Bebeğin tiroid hormonu yetersiz kaldığı takdirde yüksek derece TSH hormonu üretilmektedir. Bu duruma bebeklerde TSH yüksekliği denir. Bebeklerde TSH yüksekliği bebeklerde hipertiroidi olarak da adlandırılır.

Yapılacak kan tahlilleri, tiroid ultrasonografisi ve troid sintigrafisi gibi testler yardımıyla bebeğin TSH seviyesi belirlenebilir. Bebeğin gerekli tiroid hormonunu üretemediği durumlarda yüksek derecede TSH hormonu üretilir ki bu durumu da “neonatal hipotiroidi” adı verilir.

Bebeğin tiroid bezinin işlevini gözlemek amacı ile “TSH testi” adı verilen bir kan tahlili yapılmaktadır. Söz konusu testte bebeğin TSH hormunun seviyesi rahatlıkla saptanabilir. Test sonucunda yüksek TSH oranını çıkmasında “hipertiroidi”, düşük TSH oranı çıkmasında ise “hipotiroidi” ifadesi kullanılmaktadır. Bu hormonun normal seviyede seyretmesi yetişkin bireylerde olduğu kadar bebekler içinde büyük bir önem taşımaktadır.

Bebeklerde Normal TSH Değeri Nedir?

İlk 1 haftaya kadar – 1.0 – 40.0 mıu/ml

İkinci haftadan 1. Ay sonuna kadar – 1.7 – 9.1 mıu/ml

İkinci ay başlangıcından 1 yaşına kadar – 0.8 – 6.4 mıu/ml

2 yaş itibari ile 5 yaşına kadar – 0.7 – 5.4 mıu/ml

6 yaş ile 10 yaş arasında – 0.53 – 5.3 mıu/ml

Bebeklerde TSH Kaç Olmalı?

Bu konu hakkında Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doktoru Metin Özata TSH değerleri hakkında şu ifadeleri kullanıyor:

“Bebeğin dünyaya geldiği günü takip eden ilk 5 ay içerisinde TSH seviyesi 1.7 ile 9.1 arasında değişiklik gösterebilmektedir.

Eğer herhangi bir tedavi kararı alınacak olursa söz konusu çocuk 3 yaşına basana kadar düzenli olarak kontrolleri sağlanır.

TSH hormonu normal oranlarda olmasına karşın T4 değeri düşük seviyelerde seyreden bebeklerde “santral hipotiroidi” söz konusu olabilir. Konu hakkında gerekli araştırmalara vakit kaybetmeden başlanması gerekir.

Şayet çocuğun TSH değeri yüksek ve T4 değeri düşük oranlarda ise hipotiroidi teşhisi koyulur ve acilen tedaviye başlanması gerekir. Başvurulacak tedavinin temel amacı bebeğin ilk 3 yılı içerisinde TSH değerinin 0.5 ile 2.0 seviyelerine indirgemektir.

Başvurulacak tedaviyi takip eden ilk 6 ay içerisinde TSH değeri 5.0 seviyesinin altına düşmez ise çocuğun normalden daha geç okula başlaması söz konusu olabilir. Gerekli tedavinin tamamlanması halinde çocuk normal büyüme seyrine kavuşur ve ulaşacağı ortalama yetişkin boyu kaybının önüne geçilir. Tedavinin ana hedefi TSH seviyesini 0.5 ile 2.0 arasına sabitlemektir.”

Bebeklerde TSH Normal Değerleri

  • Prematüre doğum (yenidoğan 28-36. hafta) için 0.7 27 mIU / L
  • Normal TSH düzeyi 1 günlük- 1 haftalık bebek için 1.0 – 40.0 mIU / mL
  • Normal TSH düzeyi 2. haftalık – 1 aylık bebek için 1.7 – 9.1 mIU / mL
  • Normal TSH düzeyi 2 aylık- 1 yaşında bebek için 0.8 – 6.4 mIU / mL
  • Normal TSH düzeyi 2 yaşında-5 yaşında çocuk için 0.7 – 5.4 mIU / mL
  • Normal TSH düzeyi 6 yaş – 10 yaş için 0.53 – 5.3 mIU / mL
  • Normal TSH düzeyi 11 yaş – 18 yaş için 0.5 – 5.0 mIU / mL

Bebeklerde TSH Yüksekliği

Genel olarak doğuştan gelen bir hipotiroidi durumuna yani tiroid bezinin tam işlevini gerçekleştirememesi durumuna bağlı olarak ortaya çıkan bebeklerde TSH yüksekliği hali, vakit kaybedilmeden tedavi edilmelidir. Aksi takdirde bebek bu sorundan son derece olumsuz etkilenebilir.

Bebeklerde TSH Yüksekliği Neden Olur?

  • Tiroit bezinin gerekli işlevini yerine getirememesi halinde,
  • Doğuştan kaynaklı hipotiroidi durumunda,
  • Neontal hipotiroidizm durumunda,
  • Kalıtsal sebeplerin sonucunda TSH yüksekliği gözlemlenebilir.

Bebeklerde TSH Yüksekliği Belirtileri

  • Bebek gelişmesinde yavaşlama yahut gerileme,
  • Yaşına oranla boyunun kısa olması,
  • Emzirme döneminde bebeğin sütü kabul etmemesi,
  • Ağır şekilde hareket etme,
  • Ebeveynleri izlerken güçlük çekme,
  • Yorgunluk, güçsüzlük ve enerjisizlik durumu,
  • Sürekli uyuklama halinde olma,
  • Soğuğa karşı aşırı duyarlılık, soğukta çabuk üşüme
  • Büyük tuvalet ihtiyacında zorlanma, parçalar halinde ve sert dışkı,
  • Kuru cilt problemleri,
  • Ses kısılmasına bağlı olarak konuşmada güçlük çekme,
  • Soğuğa karşı hassasiyet
  • Kabızlık, seyrek ve sert dışkı
  • Aşırı kilo alımı
  • Kas sisteminde zayıflama,
  • Kas ve eklem bölgelerinde ağrı,
  • Eklemlerde sertleşme ve aşırı duyarlılık durumu,

Bebeklerde TSH Düşüklüğü (Hipotiroidi)

Bebeklerde hipotiroidi, yani diğer bir tabiri ile TSH düşüklüğü gözlemlenmesi halinde bu durum tiroit bezlerinin normalden daha aktif çalıştığını ifade etmektedir. Çeşitli sağlık kuruluşları hipotiroidi durumunun erken doğuma, bebeğin düşük kiloda olmasına yada tiroid bezlerini etkileyen bir hastalığa bağlı olabileceğini belirtmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde TSH Düşüklüğü Neden Olur?

Henüz yeni dünyaya gelen bebeklerde tiroid bezinin yetersiz kalması halinin en temel sebebi bebeğin hamilelik süresince gerekli iyot değerini alamaması olduğu ifade edilir.

Bebeklerin tiroid bezlerinin gereken hormonu üretebilmeleri için plasenta yardımı ile anneden bebeğe yeterli düzeyde iyot geçimi sağlanmalıdır. Anne adayı, vücuduna yeteri kadar iyot alamadığı takdirde bebeğinde iyot alımı haliyle azalmış oluyor ve buna bağlı olarak bebek gerekli triod hormonunu üretemiyor.

Bebeklerde TSH Düşüklüğü Veya Yüksekliği Nasıl Teşhis Edilir?

Bebeklerin topuklarından filtre kağıdına gerekli miktarda kan damlatılarak hipotiroidi taraması gerçekleştirilir. İlk testin sonucunda bebeğin TSH hormonu 30 IU/L seviyesinin üstünde çıkması halinde bebeğin 1 ay sonra tekrar teste getirilmesi konusunda ebeveynler bilgilendirilir. 1 ay sonra yapılan testte T4 değerinin düşük ve TSH değerinin halen 30 seviyelerinde seyretmesi halinde bebeğe hipotiroidi teşhisi koyulur ve vakit kaybedilmeden gerekli ilaç tedavisine başlanılır. Söz konusu tedavi için teşekküllü bir hastanede mevcut olan Çocuk Endokrinolojisi bölümüne müracaat edilmesi ve burada müşahede edilmesi doğru bir karar olacaktır.

Bebeklerde TSH Düşüklüğü Veya Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

Bebeğin TSH değerinin normal seyrinin dışında olması halinde bir üniversite hastanesinin Çocuk Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doktoru tarafından muayene edilmelidir. Burada yapılacak tahliller sonucunda rahatsızlığın ana sebebi saptanacak ve gereken tedavi uygulanmaya başlanacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.