Tarla Faresi Nasıl Yakalanır Yok Edilir Nerede Yaşar?

Tarla Faresi Nedir Ne Yer Nasıl Öldürülür Mücadele Yolları

0 295

Tarla Faresi Nedir Ne Yer Nasıl Öldürülür

Hasat vaktinin yaklaşması ile ortaya çıkan tarla fareleri, isminden de anlaşılacağı üzere genellikle tarlalarda görülür.Tarlaları kendilerine mesken edinen bu fare türü her ne kadar insanlara fiziki olarak zarar vermese de tarlalara saldırıp maddi kayıplara sebep olmaktadır. Tarlalarda bulunan ekinler ile beslenen tarla fareleri alınacak hasadın randımanını düşürmektedir. Ekinlerin köklerine ulaşmak maksadıyla kazdıkları çukurlar toprağa ve ekinlere büyük zararlar verir.

Tarla fareleri iri başlı, iri yapılı, basık burunlu, kısa kuyruklu ve kısa kulaklı görünüşte olan farelerdir. Ayrıca griden kahverengine doğru yol alan kılları ile tarla faresi diğer farelerden kolayca ayırt edilebilir. Yaklaşık olarak 13 santim boyutlarında olan olan tarla farelerinin ağırlıkları 60 grama kadar çıkabilir.

Tarla fareleri genellikle bir ot öbeğinin içine yavrular. Kısa ve kurumuş ot öbeklerini kendisine yuva belleyen bu fareler yavrularını ve kendisini bu yuvada oldukça iyi muhafaza etmektedir. Tarla fareleri yuvalarını yaparken aradığı ilk özellik rahat edebilecekleri bir ortam olmasıdır.

Tarla Faresinin Zararları Nelerdir?

Tarlalara bulunan tüm ekinlere, bilhassa arpa, buğday, yulaf, yonca ve mısırların tohumlarını yada yeşil kısımlarını kemirerek büyük zararlar verirler. Bunun yanında meyve bahçelerinde ve ormanlarda bulunan ağaç gövdelerini ve köklerini kemirerek büyük tahribata yol açarlar.

Yetişkin bir tarla faresinin yaklaşık olarak günde 17 gram yeşillik ve 70 gram kadar kuru bitki yiyebildiği göz önünde bulundurulduğunda fare sayısı çoğaldıkça maddi kayıp azımsanamayacak kadar çok artacaktır.

Ayrıca tarla fareleri üzerinde taşıdıkları pislikler nedeni ile kemirerek verdikleri hasarım 10 katını da kirleterek vermektedir.

Tarla Faresi Nasıl Öldürülür?

Zehirli Yem Kullanımı

Zehirli yemler yardımı ile iklim el verdiği müddetçe tarla fareleriyle savaşabilirsiniz. Bu ilaçların farelerin en savunmasız olduğu kış sonu döneminde kullanılması tavsiye edilir. Dolayısıyla ilk bahar ve son bahar ilaçlama için en uygun dönemlerdir.

Zehirli yemleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığının izni altında İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek temin edilebilir. Buradan alınacak yemler direkt olarak tarım müdürlüklerince hazırlanmakta ve döner sermayelerce satışa sunulmaktadır. Bunun yanında tarım ürünleri satan dükkanlardan da satın alınabilinir.

Alınan bu yemler farelerin aktif olarak kullandığı çukurlara 5-6 adet olacak şekilde bırakılır. Fakat bu yemlerle eliniz doğrudan temas etmemelidir. Bunun için bir eldiven, karton yada kullandıktan sonra çöpe atacağınız bir mutfak gereci kullanabilirsiniz. Ancak dikkat edilmesi gerek bir nokta vardır. Koyduğunuz bu yemleri farelerden önce kuş yada başka bir canlı yememelidir. Bu durumun önüne geçilebilmesi açısından gerekli tedbirlerin alınması gerekir.

Yılın her ayı tarla fareler ile savaşabilirsiniz. Fakat yapacağınız en etkili ilaçlama ilk bahar ve son bahar mevsimlerinde olacaktır. Bu dönemlerde tarla fareleri son derece savunmasız olacağından onlardan kurtulmanız daha kolay olacaktır. Ekinleriniz yeşillenmeye yüz tuttuğu dönemlerde tarla fareleri ile baş etmeniz oldukça zorlaşacak ve başarılı olma olasılığınız azalacaktır. Tarla fareleri ile kesin bir mücadele vermek hem üreticiye hemde ülküye büyük katkı sağlayacaktır.

İlaçlamanın ardından ölü olan tarla fareleri bölgeden ivedi bir şekilde toplanmalıdır. Toplanan ölü bedenler derin bir çukura gömülmelidir. Bu konu son derece mühimdir ve gereken tedbirlerin alınması gerekir.

Tarla farelerinden kesin olarak kurtulmak için yüzeysel bir ilaçlama yeterli olmayacaktır. Farelerin uğrayabileceği tüm kenarlar, delikler ve sulama kanallarının çevresi ilaçlanmalıdır.

Kullanılacak İlaçlar ve Dozları

Etkili madde adı ve miktarı formülasyon Dozu(preparat)
Brodifacoum %0.005

Çinko fosfür %80-95 deliğe

Flocoumafen %0.005

PELLET

TOZ

PELLET

5 pt/deliğe

2kg/100 kg buğdaya/ 5 ad. Yem/işlek

Her deliğe 5 pellet

 

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.