Buhar Yanığına Ne İyi Gelir Buhar Yanığı Nasıl Geçer?
Sıcak buhara maruz kalmakla meydana gelen yanıklara buhar yanığı denir. Buhar yanıkları sıklıkla mutfakta meydana gelir. Buhar yanıkları genellikle yüzeysel ve hafif yanıklardır. Refleks olarak sıcaklıktan kaçınma, ısının cildinize maruz kalma süresini kısıtlar. Küçük, yüzeysel buhar yanıkları evde tedavi edilebilir. Büyük veya daha şiddetli yanıklar ve yüz, ayaklar veya genital bölgeye dahil yanıklar ise acil tıbbi değerlendirme ve tedavi gerektirir.
Buhar Yanıkları İçin Bitkisel, Doğal Tedavi Yöntemleri
Soğuk Suya Tutun
Yanmış alanı hemen soğuk suya tutun. Soğuk su altında 20 dakika bekletin. Bu yanma sürecini engelleyecek, ağrıyı yok edecek ve şişmeyi kısıtlayacaktır. Su soğuk olmalıdır ancak aşırı soğuk değil. Alternatif olarak seri şekilde soğuk suda ıslatılmış havluları 20 dakika boyunca yanmış bölgeye uygulayabilirsiniz. Yanmış cilde daha fazla hasar verebildiğinden buzu doğrudan yanmış bölgeye tutmayın. Temiz bir beze buzları sarıp tutabilirsiniz.
Bal
Eğer buhardan kaynaklanan yanık üzerine ne süreceğinizi soruyorsanız, cevabı baldır. İltihap karşıtı ve antibakteriyal özellikleriyle iyileşme sağlar. Küçük, ciddi olmayan yanıklar bal sürdüğünüzde ve gazlı bez sardığınızda genellikle daha hızlı iyileşir. Antibiyotik kremden daha etkilidir çünkü doğaldır.
İlaç Kullanabilirsiniz
Ağrınız varsa reçetesiz acetaminophen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil, Motrin) gibi ağrı kesiciler almayı düşünebilirsiniz.
Süt
Süt yanıkları daha hızlı iyileştiren ve yatıştıran çinko ve bazı proteinler içeriğine sahiptir.
Malzemeler
- 5 yemek kaşığı soğuk süt
- Pamuk
Bir pamuğu soğuk sütte ıslatın ve yanık olan alana uygulayın. Ilık suyla yıkamadan önce 10-15 dakika bekletin. Bunu ağrı ve yanma hissi geçmeye başlayana kadar 2 saatte bir tekrarlamalısınız.
Karbonat
Karbonatın antiseptik doğası yanmış alanı enfeksiyondan korumaya yardım eder. Karbonat aynı zamanda cildinizin doğal pH dengesini yeniden yapılandırmaya yardım edebilir ve böylece ağrıyı ve yanma hissini azaltır.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı karbonat
- 1/2 – 1 tatlı kaşığı su
Karbonat ve suyu macun yapmak için karıştırın. Bu karbonat macununu doğrudan etkilenen alana uygulayın. 10-15 dakika bekletin ve suyla yıkayın. Bunu günde 2-3 kez yapmalısınız.
Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı cilt hücrelerinin yeniden yapılandırılmasında yardımcı olabilir ve cilde nüfuz edebilir. İltihap karşıtı ve antioksidan özelliklere sahiptir ve yanmayı yatıştırır, yanmış cildin yara haline gelmesini önler.
Malzemeler
- 1-2 tatlı kaşığı organik hindistan cevizi yağı
Organik hindistan cevizi yağını parmak uçlarınızla doğrudan etkilenen alana uygulayın. Cildinize emilmesi için bekleyin. Hızlı bir iyileşme için bu kürü günde en az 3 kez uygulayın.
Aloe Vera
Aloe vera yanıkları iyileştirmede yardımcı olabilen astrenjan ve doku iyileştirici özelliklere sahiptir. Küçük bi parça aloe vera yaprağını kesin ve taze jeli doğrudan yanığa uygulayın.
E Vitamini
E Vitamini birçok cilt faydasıyla bilinir ve yaygın olarak kullanılır. E vitaminin antioksidan özellikleri iltihaplanmayla savaşmada ve cildin yeniden yapılandırılmasında yardımcı olabilir. E vitaminini eczaneden satın alabilirsiniz.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı E vitamini yağı
E vitamini yağını kapsülden çıkarın ve yanık üzerine uygulayın. Cilt tamamen emene kadar bekletin. Bunu günde 3-4 kez yapmalısınız.
Sirke
Sirke doğal astrenjan, antiseptik ve temel olarak asetik asittir. Asetik asit iltihap karşıtı ve ağrı kesici özellikleriyle bilinir. Sirkenin bu özellikleri hafif yanıkları iyileştirme ve tedavi etmede faydalı olabilir.
Malzemeler
- 2 tatlı kaşığı soğuk sirke
- 2 tatlı kaşığı su
- Pamuk
Buzdolabından sirkeyi çıkarın. 2 tatlı kaşığı soğuk sirke ile 2 tatlı kaşığı suyu karıştırın. Bir parça pamuğu bu karışıma sokun ve yanmış cilde uygulayın. Sirke kendiliğinden buharlaşana kadar bekletin. Bunu günde 2-3 kez yapın.