Burun Seğirmesi Neden Olur Nasıl Geçer?
Beyin seyirmesi stres ve beyin tümörü gibi birçok farklı sebepten dolayı meydana gelebilmektedir. Halk arasında burun atması olarak bilinen burun seyirmesinin nedenleri şunlardır:
Burun Seğirmesi Nedenleri
Vitamin ve mineral eksiklikleri: Burun seğirmesi B12 gibi çeşitli vitamin eksikliklerinden kaynaklanabilir. Vücudun fonksiyonlarını yerine getirmek için ana besin kaynaklarına ve vitaminlere ihtiyaç duyar. Vücuttaki vitamin ve mineraller sinir fonksiyonu, kan dolaşımı ve kas yoğunluğu gibi birçok işlevin yerine getirilmesinde görevlidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu önemli besin kaynakları şunlardır:
- B vitamini
- Demir
- Potasyum
- Kalsiyum
- Magnezyum
- E vitamini
- Çinko
Doktor eğer gerekli testleri yaptıktan sonra vücudunuzda vitamin eksikliği tespit ederse hastanın beslenme takviyesi yani vitamin hapı kullanması gerekebilir. Bunun yanında hastanın besin değeri yüksek bir beslenme bir düzeni takip etmelidir.
Sinir Hasarı: Sinirlerde meydana gelen ALS (Miyotropik Lateral Skleroz), MS (Multipl Skleroz), kas hastalığı, parkinson hastalığı, brakiyal pleksus yaralanması (Brakial pleksus yaralanmaları) gibi sinirsel hasar kaynaklı hastalıklar da burun seyirmesine yol açabilir. Bu saydığımız sinirsel hastalıklar genellikle doğum esnasında boyun ve omuzda meydana gelen sinir sıkışmalarından kaynaklanır.
Kas Zayıflığı
Hayatı risk barındıran hastalıklar: Burun seyirmesinin bir diğer önemli sebebi ise felç, beyin tümörü,travmatik bir beyin hasarı,geçici iskemik atak ve baş, boyun ve yüze alınan darbe olabilir.
Burun seyirmesi farklı şiddetle meydana gelebilir, bazen dışarıdan fark edilmeyecek kadar hafif yaşanmaktadır.
İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar vücut ve yüzde kas spazmı yaşanmasını tetikleyebilir. Bu da burunda seyirmeye yol açabilir. Kas spazmına sebep olan ilaç türleri şunlardır:
- İdrar sökücüler
- Astım ilaçları
- Statin ilaçları
- Yüksek tansiyon ilaçları
- Hormon ilaçları
Eğer üstte sıralı ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız ve kas seyirmeleri, krampları yaşıyorsanız zaman geçmeden doktorunuza danışın. Doktorunuz durumunuza uygun en uygun başka bir ilacı reçete edecektir ve tedaviyi buna uygun planlayacaktır.
Sinir hasarı: Sinir sistemini etkileyen hastalıklar burun seyirmesine sebep olabilir. Parkinson hastalığı gibi sinir hasarları ve yaralanmalar kas spazmalarına sebep olabilir.
Sinir hastalıkları teşhisi konduğunda doktor kas spazmlarını ve belirtileri geçirmek için ilaç ve tedavi yöntemleri belirleyecektir.
Yüzde Tik Problemleri
Burun seyirmesi veya spazmları bazen yüzde tik (kontrol edilemeyen yüz spazmları) bu durumlardan kaynaklanabilir. Yüzde tik hastalıkları herkeste görülse de en çok çocuklarda görülmektedir.
Burun seyirmesi dışında yüz tik problemleri arasında şunlar vardır:
- İstemsiz göz kırpma
- İstemsiz kaş kaldırma
- İstemsiz dil çıkarma
- Boğaz temizleme
- Yüz ekşitmek
Yüz tikleri genellikle tedavi gerektirmez, çoğu vakada kendiliğinden iyileşir. Eğer bu problem hayat kalitesini etkileyecek kadar kişiyi rahatsız ediyorsa şu tedavi yöntemleri uygulanabilir:
- Terapi
- İlaç
- Botoks enfeksiyonları
- Stres azaltma programları
- Beyin stimülasyonu
Tourette sendromu: Tourette sendromu istemsiz hareketler etmeye ve tik yaşamaya neden olan nörolojik bir hastalıktır. Bu durumun erken belirtileri genellikle çocukluk döneminde fark edilmektedir.
Tourette sendromu durumunda görülen yaygın belirtiler şunlardır:
- Hızlı göz hareketleri
- Burun seyirmesi
- Baş sallama hareketi yapma
- Aynı kelimeleri tekrarlama
Tourette sendromu kişinin beyin ve fiziksel fonksiyonlarını etkilemediği sürece herhangi bir tedavi gerektirmez. Eğer tourette sendromu teşhisi konmuşsa doktorunuzla etkili tedavi seçeneklerini konuşabilirsiniz.
Burun Seyirmesinin Diğer Nedenleri
- Stres
- Uykusuzluk
- Heyecan ve stres gibi ani duygusal tepkiler
- Kas distrofisi: Kas dokusunun kaybına neden olan kasların zayıflamasına neden olan kalıtsal bir hastalık.
- Beslenme düzeninde yeterli oranda potasyum tüketmemek
- Böbreklerde problem (böbrek yetmezliği, böbrek taşları ve böbrek anomalisi gibi)
- Nörolojik kaynaklı seğirme nedenleri
- Aşırı yorgunluk
- Burun içindeki egzersizin yol açtığı kılcal damarlarda yaralanmalar
Burun Seyirmesi Nasıl Geçer?
Burun seyirme problemi olan kişiler ilk olarak bir Nöroloji uzmanına başvurmalıdır. Doktor bu durumun sebebini teşhis edip sonrasında uygun tedavi yöntemini belirleyecektir. Burun seyirmesi durumunda uygulanması gereken bazı tedbirler şunlardır:
- Yeterli uyku- istirahat
- Kafein tüketiminin sınırlandırılması: Çay, çikolata, kahve ve kola gibi kafeinli içecek ve yiyeceklerin tüketiminin sınırlandırılması gereklidir. Bu besinler burun seyirmesine yol açabilir.
- Mercimek, muz ve ıspanak gibi potasyum açısından zengin besinler bol bol tüketilmelidir.
- Stres ve üzüntüden uzak durun.
- Eğer doktorunuz da uygun görürse 1 bardak suya 1 çay kaşığı tuz koyarak hazırladığınız bu solüsyonu burnunuza çekebilirsiniz. Bu uygulamayı günde bir kez yapmalısınız.