Hematokezya (Dışkıda, Gaitada, Analdan Kan Gelmesi) Ne Demek?
Hematokezya dışkıda kan bulunması, büyük abdest yaparken kan gelmesi demektir. Bu durum hemeroid yani basurdan makat çatlağına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir.
Hematokezya Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri
Hemoroit
Hemoroitler anüs ya da alt bağırsakta bulunan damarlarda oluşan şişmedir. Bu şişlikler; obezite, gebelik, uzun süre oturma, kronik kabızlık ve düşük lifli beslenme dâhil çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir. Hemoroid iç veya dış olabilir. İç hemoroitler bağırsak üzerinde bulunur ve tipik olarak ağrısızdır. Dış hemoroit anüs çevresindeki cilt altında meydana gelir ve son derece acı verici olabilir. Hemoroidin hassas yüzeyinin hasar görmesi kanamaya neden olabilir.
Hemoroid belirtileri hematokezya (dışkıda kan), anal bölgede kaşıntı veya tahriş ve anüs çevresinde ağrılı şişlik olabilir. Mayo Kliniği, yetişkinlerin yaklaşık %50’sinin 50 yaşına kadar en az bir defa hemoroit yaşadığını tahmin etmektedir. Hafif hemoroidler genellikle reçetesiz ilaçlar ile tedavi edilmektedir. Şiddetli hemoroid belirtileri; lastik bant ligasyonu, skleroterapi, lazer tedavisi veya zımbalama gibi tıbbi uygulamalar gerektirebilir.
Anüs Çatlağı
Anüs çatlaklarının olağan nedeni, çok sert veya büyük dışkıların geçişinden kaynaklanan baskıdır ancak kabızlık, bağırsak hareketleri sırasında gerginlik, kronik ishal ve doğumdan da kaynaklanabilir.
Anüs çatlağı belirtileri kaşıntı, bağırsak hareketleri ile ağrı ve hematokezya (dışkıda kan). Bazı insanlar anal sfinkter spazmına veya anüsün sonundaki kas halkalarına ikincil olarak zarar verirler. Anüs çatlağı teşhisinde anüs ve kanalın görsel muayenesi yapılır. Çoğu anüs çatlağı vakasında, koruyucu reçetesiz satılan ilaçlar kullanılır. Kronik anüs çatlakları, iyileşmeyi sağlamak için reçeteli ilaç veya cerrahi (lateral sfinkterotomi) gertirekebilir.
Crohn Hastalığı
Crohn hastalığı, bilinen iki iltihabi bağırsak hastalığı (IBD) formundan biridir. Kronik bir hastalıktır. Hastalık genellikle ince bağırsağı, kalın bağırsağın veya kolonun başlangıcını etkilese de, gastrointestinal (GI) yolun herhangi bir kısmını (ağızdan anüse kadar) etkileyebilir. Crohn hastalığının kesin nedeni bilinmese de çoğu bilim adamı bunun bir otoimmün hastalık olduğunu kabul etmektedir (bağışıklık sistemi hücrelerinin sağlıklı vücut hücrelerine yanlışlıkla saldırdığı hastalık türü).
Crohn hastalığı belirtileri; ishal, karın ağrısı ve kramp, hematokezya (dışkıda kan), halsizlik, kansızlık, mide bulantısı ve kilo kaybıdır. Hastalığın teşhisi en sık kolon ya da kolonoskopinin görsel muayenesi ile olmaktadır. Crohn hastalığı için tedavi yoktur, ancak belirtileri azaltmak ve yaşam kalitesini iyileştirmek için ilaç reçete edilebilir.
Ülseratif Kolit
Ülseratif kolit, iltihabi barsak hastalığından ikincisidir. İltihap ve küçük ülserler (açık yaralar) ile tanımlanan bu durum kolon veya kalın bağırsakta oluşan kronik (uzun süreli) bir hastalıktır.
Ülseratif kolit belirtileri arasında sürekli ishal, karın ağrısı, hematokezya (dışkıda kan), yorgunluk, iştahsızlık ve kilo kaybı sayılabilir. Ülseratif kolit kolonoskopi veya kolonun görsel muayenesi ile kolayca teşhis edilebilir. Ülseratif kolit için bilinen bir tedavi yöntemi yoktur. Tedavi iltihabı baskılayan ve kolonun iyileşmesine yardımcı olan reçeteli ilaçların kullanımını içerir.
Peptik Ülser
Peptik ülser, sindirim sisteminde gelişen bir ağrı türüdür. Peptik ülsere; helicobacter pylori bakterisi veya aspirin, ibuprofen veya naproksen gibi non-steroidal iltihao sökücü ilaçların (NSAID) kullanımıyla oluşan enfeksiyonlar neden olur.
Peptik ülser belirtileri arasında; yoğun üst karın ağrısı, mukus, kusma, hematokezya (dışkıda kan), şişkinlik, halsizlik, nefes darlığı ve baş dönmesi sayılabilir. H. pylori bakterisi ile ilişkili peptik ülser hastalıkları tipik olarak asit bastırma tedavisi ve üçlü antibiyotiklerle tedavi edilir.
Kolon Polipleri
Bir polip; vücudun içinde yetişen ekstra bir doku parçasıdır. Kolonik polipler kalın bağırsakta veya kolonda gelişir.
Kolon polip belirtileri; hematokezya (dışkıda kan), kabızlık ve ishaldir. Kolonoskopi, mikroskobik analiz için kolon poliplerinin alınmasına olanak verir. Bazı durumlarda, kolon polipinin alınması iyileştiricidir ve gelecekte kolon kanserinin gelişmesini engeller.
Kolon Kanseri
Kolon kanseri, sindirim sisteminin son kısmı olan kalın bağırsak kanseridir . Kolon kanseri belirtileri arasında ishal, kabızlık, hematokezya (dışkıda kan), karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı sayılabilir. Kolon kanseri için ameliyat, uygulanan en yaygın tedavi yöntemidir.
İskemik Kolit
İskemik kolit (IC) kalın bağırsak veya kolonda oluşan iltihaplanmadır. Kolona yeteri kadar kan akışı olmadığında meydana gelmektedir. İskemik kolit belirtileri karın ağrısı ve kramp, hematokezya (dışkıda kan), ishal ve kusmadır. Tedavi, hastalığın şiddetine bağlıdır ve antibiyotikler, intravenöz sıvılar, altta yatan tıbbi durumların tedavisi için kullanılabilir ve bazı durumlarda ameliyat da gerekebilir.
Divertiküler Hastalık
Divertiküler hastalık, kalın bağırsağın (kolon) duvarında küçük çıkıntıların (divertikül) veya keselerin oluşmasına neden olan yaygın bir durumun genel adıdır. Divertikülit belirtileri; şiddetli karın ağrısı, hematokezya (dışkıda kan), ateş ve kusmadır. Bazen, bir kan damarı divertikülün yakınında patlayabilir ve bu da dışkıda kan birikmesine neden olabilir. Divertikülit beslenme kısıtlamaları ve antibiyotiklerle tedavi edilir. Ağır divertikülit veya divertiküler mesane vakaları kolonun parçalarının alınması için ameliyat gerektirebilir.