Damak Şişkinliği, Damakta Sivilce Gibi Şişlik, Damak Kabarması Neden Olur Nasıl Geçer? Damağım Şişti Ne Yapayım?
Damak şişmesi dişteki apseden sinüzite kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. Damakta kabarma, sivilce gibi şişlik gibi durumlar da ortaya çıkabilir. Bu makalemizde damak şişmesine yol açan nedenlerden ve bitkisel tedavi yollarından bahsedeceğiz.
Damak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?
Alerji
Damak şişmesine sebep olan yaygın sebeplerden biri ise alerjik reaksiyonlardır. Alerji; vücudun yabancı maddelere karşı verdiği tepkidir. Vücudumuz bazı besinleri yabancı bir düşman olarak algılar ve bu durum alerjiye sebep olur. Bu da; şişlik, ishal, kurdeşen, nefes problemleri, burun akıntısı, hapşırma, sinüs ağrıs, öksürük, kusma ve nefes darlığına neden olur.
Alerji tedavisi, vücut neye alerji gösteriyorsa ona uzak durmakla olur. Bunu için ise öncelikle; alerjiye sebep olan kaynağı bulmalısınız. Çoğu insan; fındık, deniz ürünleri, yer fıstığı, buğday, yumurta, soya ve süt ürünleri gibi gıdalara karşı alerji yaşarlar.
Mononükleoz (Öpücük Hastalığı)
Mononükleoz olarak da bilinen öpücük hastalığı damak şişmesinin nedenleri arasında yer alır. Mononükleoz veya mono, tipik olarak Epstein-Barr bakterisinden kaynaklanır ve yaygın olarak genç ve genç yetişkinlerde görülür.Bu durum damakta şişlik ve kaşıntıya sebep olabilir. Neyse ki tedavisi çok kolaydır. Doktora gittiğinizde, testlerin pozitif çıkması sonucunda teşhisi konulur. Genellikle dinlenmeniz tavsiye edilir. Tuzlu suyla gargara yapmak da bu enfeksiyonu geçirmeye yardımcı olacaktır.
Sinüzit (Sinüs Enfeksiyonu)
Baştaki hava boşluklarının şişip iltihaplanması sinüzit denir. Sinüs enfeksiyonu; yanak, göz ve ağzın iltihapla dolmasına neden olur. Sinüzit de damak şişmesinin olası nedenlerindendir. Sinüzit durumunda burun tıkanıklığı, ateş, boğaz ağrısı veya baş ağrısı gibi başka belirtilerle de karşılaşabilirsiniz. Sinüziti, Tylenol (ağrı için), mukolitikler ve dekonjestanlar gibi reçetesiz ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. Eczanelerde satılan sinüs rinsleri kullanmak da sinüslerin temizlenmesine yardımcı olacaktır. Sinüs enfeksiyonunu erken tedavi etmek, antibiyotik tedavisi uygulanabilir.
Damak Kanseri
Damak şişmesinin en korkunç sebebi ise damak kanseridir. Bu oldukça yaygın olan durum sigara içen kişilerde görülür. Eğer sigara veya tütün kullanıcıysanız, risk altındasınız demektir. Bu nadir görülen durum; zor yutkunma, damak şişmesi, ağız ülserleri (lezyonlar) ve gece terlemeleri ve kilo kaybına yol açabilir. Tedavisi için ise radyasyon ve kemoterapi uygulanır. Eğer kanser vücudun başka bölümlerine sıçradıysa cerrahi müdahale gerekebilir. Boyutu küçük veya orta büyüklükte ise genellikle lazer mikrocerrahisi kullanılarak tedavi edilebilir.
Sigara ve Tütün Kullanımı
Sigara ağızdaki dokuya zarar verip damakların şişmesine sebep olan zararlı maddeler içerir. Aşırı tütün kullanımı damakta şişlik, ağız kuruması, pH dengesizliği ve vücudun bağışıklık özelliklerini azaltma gibi problemlere de sebep olabilir.
Travma
Ağız travması çeşitli şekillerde olabilir; Çok sıcak yiyecekler yemek, sert damağın hassas cildini yakabilir. Bu, kabarcıklara veya cildin yanmasına neden olabilir. Fındık, ceviz gibi sert kabuğu sert gıdaları ısırmak, sert şekerlemeler, sert meyve ve sebze gibi sert yiyeceklerin tüketimi damağa zarar verebilir. Damağın tahriş olması, şişlik ve iltihaplara yol açabilir.
İlaçların Yan Etkisi
Bazı ilaçların yan etkisi olarak damakların şişmesi yaygın görülen bir durumdur. Bu durum kemoterapi veya diğer radyasyon tedavileri uygulanan hastalarda oldukça yaygın olarak görülmektedir.
Elektrolit Dengesizliği
Elektrolitler; vücutta su, kan ve idrarda bulunan bir tür mineraldir. Vücuttaki bu mineralerin yeterli seviyede olması vücudun fonksiyonlarını gerçekleştirmesi için gereklidir. Elektrolitlerin aşırı yükselmesi veya inmesi; damakta şişlik gibi birçok belirtiye sebep olabilir.
Alkol Kullanımı
Yoğun olarak alkol tüketen kişilerde damaklarda şişlik ve rahatsızlık yaşanabilir.
Damakta Şişlik İçin Hangi Doktora Gidilir?
Damakta şişlik durumunda Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir.
Damak Şişmesi Nasıl Geçer?
Damak şişmesi iltihaptan kaynaklanırsa, damakta hasara neden olan patojenlerden kurtulmak için doktorunuz size antibiyotik reçete edecektir.
Damak Şişmesi İçin Doğal, Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Siyah Çay
Sallama çay poşedini sıcak suda 3-5 dk bekletip çıkartın. Bu sallama poşedini damakta şişme olan bölgeye tutun. Ara ara bunu tekrarlayın. Yalnız bu sallama çay poşedi çok sıcak kullanılmamalıdır.
Yoğurt
Düzenli olarak yoğurt tüketin. Damak şişmesinden kurtulmak için değerli bir doğal yöntemdir. Yoğurt damaktaki hücrelerin tamir olmasına yardımcı olur, vücuttaki damakta şişmeye neden olan zararlı mikropları yok eder.
Bal
Pamuk kullanarak damağınıza bal sürün. Bu yöntemi günde 3-4 kez tekrarlayın. Damak şişmesi geçen kadar bu yöntemi ara ara uygulamaya devam edin.
Aloe Vera Suyu
Ağzınızı aloe vera suyuyla gargara yapın. Alo vera jel damaktaki şişliği gidermek için en iyi doğal şifadır. Aloe vera yaprağını uzunlamasına kesip içindeki jeli çıkarın. 1 bardak suyla karıştırıp bu aloe vera suyuyla gargara yapın.
Karbonat
1 bardak suya bir tatlı kaşığı karbonat koyup günde 1-2 kez bu suyla gargara yapın. Bu yöntem iyileşme sürecini hızlandıracaktır.
her çikolata yediğimde damağımda sivilcemsi şişlikler oluyor