De Quervain Tenosinoviti Nedir?
De quervain tenosinoviti baş parmaktaki tendonun çeşitli nedenlerden iltihaplanıp şişmesi ile meydana gelen bir sağlık sorunudur. Tendon, kasları kemiklere bağlayan lifli bağ dokudur. Tendonlara kas kirişi de denir. De quervain tenosinoviti baş parmak tendon sıkışması ve De quervain tendiniti olarak da bilinir.
De Quervain Tenosinoviti Belirtileri Nelerdir?
De Quervain Tenosinovitinin en sık karşılaşılan belirtisi el bileğinin baş parmak tarafındaki ağrıdır. Bu ağrı aniden meydana gelebilir yahut zamanla şiddetlenebilir. Ağrı başparmağa veya yukarıya kola doğru yayılabilir. El veya başparmağın hareket ettirilmesiyle ağrıda şiddetlenme yaşanabilir. Özellikle kavrama ile el bileği hareketleri (örneğin çaydanlık kaldırmak gibi) durumlarda ani ve keskin ağrılar görülebilir.
De quervain tenosinoviti olan bölgede şişme, sıvı birikmesi hissi ve yumuşak dokuda kist (ganglion) oluşumu meydana gelebilir.
De Quervain Tenosinoviti Neden Olur?
Uzun süre tekrarlayan hareketler yapma bu hastalığın en sık karşılaşılan nedenidir.Örgü örme, uzun süre klavye kullanımı, uzun zaman telefon-tablet kullanımı, piyano, gitar gibi müzik aletlerinin kullanımı aşırı temizlik yapılması sırasında parmağın sürekli zorlanması
De Quervain Tenosinoviti Nasıl Teşhis Edilir?
De quervain tenosinoviti hastalığı Finkelstein testi denilen bir zorlama testi ile tespit edilebilir. Bu hastalığın romatizmadan kaynaklandığı düşünüldüğü durumlarda kan testleri istenebilir.
De Quervain Tenosinoviti Nasıl Tedavi Edilir?
Atel Kullanımı
De quervain tenosinoviti hastalığının erken evrelerinde başparmak destekli el bilek ateli kullanımı yeterli olabilirken, ilerleyen evrelerde ameliyat olmak gerekebilir. Atel tedavisinin başarı oranı %15 civarındadır. Başparmağı hareketsiz tutacak bu cihazın adı ateldir ve medikal malzeme satılan yerden temin edilebilir. Atel kullanımı ile genellikle erken evrede ağrının geçmesini sağlasa da hastaların % 70’inde ağrı bir süre sonra tekrar başlar. Bilekliğin şekli önemlidir. Mutlaka başparmak takviyeli olmalıdır. Yoksa işe yaramaz.
İlaç Kullanımı
De quervain tenosinoviti tedavisi için ağrı kesici haplar ve jeller kullanılabilir. Burada unutulmaması gereken ağrı kesici dediğimiz anti-enflamatuar grubu ilaçlar doktorun bildirdiği sürece düzenli olarak kullanılmasıdır.
Kortizon Enjekiyonu
Yukarıda bildirdiğimiz tedavilere cevap vermeyen vakalarda tendon kılıfının içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir. Kortizon ile De quervain tenosinoviti tedavisi başarı oranı %80 dolaylarındadır. Yani her 5 hastadan yaklaşık dördü kortizon enjeksiyonu ile başarı ile tedavi edilebilmektedir. Başarısız olunan hastalarda ameliyat tek seçenektir. De quervain tenosinoviti ameliyatında çevre sinir dokuları dikkatlice korunarak kirişleri koruyan kalınlaşmış kılıf ve içindeki cepler (septa) kesilir ve tendonların rahatlaması sağlanır. De quervain tenosinoviti tedavisi ile ilgili yapılan araştırmalar ağrı olan bölgeye usulüne uygun olarak yapılan kortikosteroid (kortizon) enjeksiyonunun (iğne) bu hastalığa kesin şifa olduğunu gösteriyor.
Hastalığın tedavisi boyunca bu hastalığa neden olan aktivitelerden uzak durulmalıdır.
Cerrahi tedavi
Yukarıda bildirdiğimiz diğer tedavilere cevap vermeyen durumlarda cerrahi yani ameliyat uygulanır. Lokal anestezi ile el bilek seviyesinde küçük bir kesi ile tendon kılıfı açılıp gevşetilir, sorunlu bölge onarılır. Ameliyat iyileşme süresi 10-15 gün kadardır.
De Quervain Tenosinoviti Ameliyatı Komplikasyonları Nelerdir?
De Quervain Tenosinoviti ameliyatında en sık karşılaşılan komplikasyon cerrahi uygulanan bölgeden geçen bir sinirin (radyal sinirin duyu dalı) yaralanması veya kesilmesidir. Bu komplikasyonların önlenmesi için ameliyat, büyütme (özel gözlük)altında yapılması önemlidir. Şayet sinir yaralanması komplikasyonu yaşanırsa, bu durumda oldukça uzun ve sıkıntılı bir süreç başlar.
De Quervain Tenosinoviti ameliyatında bir diğer yaşanan komplikasyon da kılıfın yetersiz açılması ve ceplerin (septa) varlığının gözden kaçmasıdır. Bu durumda ameliyatın tekrarlanması gerekir. Cerrahi yara bölgesinde kan birikmesi (hematom), enfeksiyon (iltihap) oluşumu, cerrahi bölgesinde doku yapışıklığı nedeni ile parmak hareketlerinde kısıtlılık, kronik ağrı (RSD), iyileşmenin gecikmesi veya hiç olmaması yaşanabilecek diğer komplikasyonlardır.