Deve Dikeni Faydaları
Deve dikeni, karaciğeri toksinlerden arındırıcı, karaciğer yağlanmasını gidermesi, bağışıklık sistemini güçlendirici ve kan şekeri düzenleyici özellikleriyle bilinen sağlık için çok faydalı bir bitkidir. Vücuda sağladığı büyük faydalardan dolayı, 2000 yıldan uzun süredir yaygın olarak kullanılmaktadır. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da bu bitkiyi öneren kişilerdendir.
Karaciğeri ve karaciğerde oluşan birçok problemi iyileştirebilme özellikleri vardır ve çok az yan etkileri bulunur. Deve dikeninin, deve dikeni tohumunun sağlık için faydaları şunlardır;
- Yüksek kolestrolü düşürür
- İnsülin direncini arttırır
- Kanser risklerini azaltır
- Bağışıklık sistemini güçlendirir
- Virüs enfeksiyonlarıyla savaşır
- Alkolik karaciğer hastalığı sonucunda oluşan karaciğer hasarını durdurur
- Yağlı karaciğer hastalığı nedeniyle oluşmuş hasarı geri döndürür
- Göğüs, serviks, karaciğer, prostat ve cilt kanserlerine karşı korur
- Tip 2 diyabette, şeker seviyelerini düşürür
- Güneş tarafından hasar almış cildi onarır
- Mevsimsel alerjileri durdurur
- Safra taşlarını engeller
Karaciğeri Toksinlerden Arındırır
İnsan karaciğeri çok affedici bir organdır. Yemeklerde, alkollerde bulunan çeşitli toksinleri sürekli olarak temizler. Yapılan araştırmalara göre, deve dikeninin, karaciğer sağlığı üzerinde büyük etkileri bulunduğu görülmüştür. Deve dikeninin, karaciğeri, birçok tehlikeli toksinden ve atık maddelerden koruduğu, arındırdığı kanıtlanmıştır. Ayrıca bu toksinlerin tekrar kan dolaşımına girmelerini de önler.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Düzenli olarak deve dikeni tüketmek, bağışıklık sistemni güçlendirir ve enfeksiyon ile hastalıkların oluşumunu önler.
Gözleri Korur
İnsanlarda, gözler çok önemlidir. Deve dikeni de olmak üzere, birçok bitki ile göz sağlığı korunabilir. Deve dikeni içerisinde bulunan antioksidan, gözlerin sağlığını korur ve görüş problemlerini önler. Bu nedenle, göz sağlığınızı korumak istiyorsanız, düzenli olarak deve dikeni tüketmelisiniz.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Bir çok diyetisyen, deve dikeni bitkisini, kilo vermek isteyenlere tavsiye etmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak, iştahı bastırır ve pasif yağ yakımını hızlandırarak, kilo vermeye yardım eder.
Böbrek Taşlarını Tedavi Eder
Deve dikeni, böbrek taşlarını tedavi etme konusunda oldukça başarılıdır. Böbrek taşlarını azaltır ve oluşumlarını önler.Böbreklerini sağlıklı tutmak isteyenler, düzenli olarak deve dikeni tüketerek, böbrek taşlarının oluşumunu önleyebilirler.
Vücudu Toksinlerden Arındırır
Deve otunun bir diğer faydası ise toksinlerden arındırmasıdır. Bu güçlü bitki, vücudunuzu toksinlerden arındırır. Deve otu içerisinde bulunan antioksidanlar, vücudunuzdaki zararlı kimyasalları ve serbest radikalleri yok ederler. Ayrıca, deve dikeni metabolik sistemi de korur.
Cildi Güzelleştirir
İltihap önleyici, toksin giderici, yatıştırıcı ve antioksidan özellikleri sayesinde deve dikeni, cildin yapısını düzenleyip, daha genç görünmenizi sağlar. Hem içten hemde dıştan yaşlanmanın etkilerini geciktirir, siyah noktaları önler, kırışıklıkları önler.
Deve Dikeni Nasıl Kullanılır?
Çay olarak tüketilebilir. Bu bitkinin en yaygın kullanım yöntemi, çay olaraktır. Ayrıca kapsül olarak da alınabilir. Bu bitki sağlıklı yetişkinlerde yemekten 30 dakika önce, günde 2-3 defa birer kapsül olarak tüketilebilir. Fakat, bu bitkiyi kullanmadan önce doktorunuza danışın ve sizin için uygun dozajı belirleyin.
Deve Dikeni Tokumu Çayı Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı deve dikeni tohumu
- 1 su bardağı kaynak su
Yapılışı: 1 su bardağı suyu kaynatıp kaynatın. Kaynadıktan sonra ocağı kısın İçine 1 tatlı kaşığı deve dikeni tohumu atıp 3-5 dk demleyin. Taze demlenmiş çay sıcakken ve yudumlanarak, sabahları aç karnına, öğlen yemeğinden yarım saat önce ve yatmadan yarım saat önce birer bardak içilir. Deve dikeni tohumu, lezzet katması için naneyle karıştırılarak da demlenebilir.
Deve Dikeni Yan Etkileri
Deve dikeninin mide bulantısı, kızarıklıklar, şişkinlik, zayıflık, uykusuzluk, tahriş olma, terleme ve nabızın yükselmesi gibi yan etkileri bulunmaktadır. Fakat bu yan etkiler çok nadiren görülür.