Dilde Kabarcıklar, Dilde Kırmızı Kabarcıklar Neden Olur Nasıl Geçer?
Dilde, dil kökünde kabarcık çıkması mantar enfeksiyonundan alerjiye kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Dildeki kabarcık dilde sivilce gibi, dil arkasında, dil kökünde de görülebilir. Makalemizde bu durumun nedenleri ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Dilde Kabarcık Çıkması Nedenleri
- Yaralanma: Dili ısırma, çok sıcak içecekler içilmesi veya diğer yaralanmalar dilde geçici kabarcık veya yaralara neden olabilir. Geçici ve iyileşecek olması ise iyi haberdir.
- Mantar enfeksiyonu
- Kazara dilinizi ısırmak
- Aşırı sigara içmek
- Ağız ülserleri
- Ağızda, dilde aft çıkması
- Dilinizdeki papillerin genişlemesine neden olan dilin çeşitli nedenlerden dolayı tahriş olması
- Lökoplazi, kanser ve stomatit gibi sağlık sorunları
- Gıda alerjisi
- Beslenme eksiklikleri: Belirli vitamin eksiklikleri dilde kabarcıklara neden olabilir.
- Alerji: Alerjik reaksiyon oluşumu gibi durumlar dilde kabarcıklara yol açar.
- Sigara içme: Aşırı sigara içmek dili tahriş edebilir, dilde kabarcıkların sebebidir.
- Belirli medikal durumlar: Dildeki kabarcıklar kansızlık ve diyabet gibi durumlardan kaynaklanabilir.
- Ağızda çıkan küçük yaralar: Stresli dönemlerde kötüleşebilen ağız ülserleri de dilde kabarcıkların nedenlerindendir.
- Stomatit: Dilde kabarcıklara yol açan diğer bir faktör de ağızda hijyen zayıflığıdır.
- Kızıl hastalığı: Kırmızı kabarcıklara yol açan streptokök enfeksiyonu dil de kabarcıklara da yol açabilir.
- Uçuk: Dilde kabarcıklara neden olan uçuk ağrılı kırmızı kabarcıklar oluşturabilir ve tipik olarak 7 gün sürer.
- Kawasaki sendromu: Bu durum 5 yaşın altındaki çocukları etkiler. Kan damarlarını etkiler ve dil üzerinde kabarcıklara neden olur.
- Dilde yanma sendromu: Bu sendrom menopozda meydana gelir ve dilde yanma hissi olarak belirti verir
- Papil genişlemesi: Dilin arkasındaki kabarcıklar tahrişten kaynaklı papil (tat alıcıları) genişlemesinin sonucu olabilir.
- Ağız pamukçuğu: Steroidler, antibiyotikler (iyi bakteriyi öldürdüğünden) veya diyabetten kaynaklanan mantar enfeksiyonu en yaygın olarak yaşlılarda veya küçük çocuklarda görülür.
- Lökoplazi: Ağızdaki hücreler dil ve ağızda beyaz lekelere neden olarak aşırı çoğalmaya başlar. Bu kanserin erken işareti olabilir ve tütün tarafından tetiklenir.
- Ağız kanseri: Eğer kabarcıklar 2-3 haftadan fazla kalırsa, kanserin erken işareti olabilir ve en iyisi doktorunuza endişelerinizle ilgili danışmaktır.
- Dildeki çoğu kabarcık ciddi değildir ancak bazıları kanserlidir. Kanserli kabarcıklar genellikle en üsttense dilin iki yanı üzerinde görülür. Dil üzerinde gelişen en yaygın kanser türü skuamöz hücreli karsinomdur.
Dilde Kabarcık Çıkması İçin Hangi Doktora Gidilir, Dilde Kabarcık Tedavisi
Dilde kabarcıklar için Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilir. Doktor sizi muayene eder bu durumun nedenini tespit edip gerekli ilaçları yazar. Dilde kabarcığa neden olan hastalık tedavi edildiğinde dildeki kabarcık da geçer.
Dilde Kabarcık Çıkması İçin Bitkisel Doğal Tedavi Yöntemleri
Tuz
Sodyum klorür (NaCl) olarak da bilinen tuz dildeki kabarcıklardan kaynaklanan ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardım edebilir, böylece kabarcıkların geçmesinde rol oynayabilir. Ek olarak, tuz antibakteriyal içeriği sayesinde diliniz üzerinde bu kabarcıklara neden olabilen altında yatan herhangi enfeksiyonla savaşabilir.
Malzemeler
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 bardak su
Bir bardak ılık suya bir tatlı kaşığı tuz ekleyin ve iyice karıştırın. Ağzınızı bu solüsyonla çalkalayın. Günde birkaç kez yapın.
Yoğurt
Yoğurt doğal probiyotiktir ve anti-inflamatuvar özellikleri ağrı ve iltihaplanmayı azaltmaya yardım edebilir. Aynı zamanda antibakteriyal ve antioksidan özellikleriyle dildeki kabarcıklarla ilişkili herhangi enfeksiyonu tedavi edebilir. Günde 1-2 kase yoğurt tüketin. Bunu günde en az 1 kez yapmalısınız.
Karbonat
Karbonat antibakteriyal ve anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. Alkalin doğası ağzınızdaki pH dengesini yeniden düzenlemeye yardım eder ve dilinizdeki kabarcıklardan kurtarır.
Malzemeler
1 tatlı kaşığı karbonat
1 bardak ılık su
Karbonatı bir bardak suya ekleyin. Bu solüsyonla ağzınızı çalkalayın. Alternatif olarak macun yapmak için karbonat ve suyu karıştırın ve dildeki kabarcıklar üzerine uygulayın. Bunu günde 3-4 kez yapın.
Zerdeçal
Zerdeçal analjezik ve anti-inflamatuvar özelliklere sahip kürkümin adı verilen bir bileşen bakımından zengindir. Antibakteriyal doğasına ek olarak zerdeçalın bu özellikleri dil üzerindeki kabarcıklardan kolayca kurtulmaya yardım edebilir.
Zerdeçal ve baldan yapılan bir macunu dildeki kabarcıklar üzerine uygulayın ve 10-15 dakika sonra yıkayın.
Aloe Vera
Doğal iyileştirici ve antiseptik özellikleriyle aloe vera jeli dildeki kabarcıklardan kaynaklanan ağrı ve iltihaplanmadan hızlı rahatlama sağlayabilir. Alo vera jel yaprağını uzunlamasına kesip içindeji jeli dilinize günde 1-2 kez sürün.