Dil Ucunda Yanma Var Ne Yapayım
Dilde ve dil ucunda yanma kansızlık, B1 ve B12 vitamini eksikliği, reflü, sigara kullanımı, dil iltihabı gibi pek çok nedenden kaynaklanabilir. Cildiye doktoruna gidip tedavi olunabilir.
Dilde ve Dil Ucunda Yanma Neden Olur
Glossit (Dil İltihabı)
Dilde, birtakım bakteriyel ya da viral enfeksiyonların yol açtığı iltihaba glossit adı verilmektedir. Glossit çoğunlukla dil iltihabı olarak söylenmektedir. Glossit durumunda dilin ucunda yanma hissi yaşanmaktadır. Bu durumu yaşayan hastaların tedavisinde doktor sebebin mantar mı yoksa bakteri mi olduğunu tespit ettikten sonra duruma göre antibiyotik ya da antifungal ilaçları vermektedir. Bu tedavi sonucunda dildeki iltihap iyileştirilmektedir.
İlaçların Yan Etkileri
Bazı ilaçlar yan etki olarak dilde ve dil ucunda yanma hissine sebep olabilir. Düzenli olarak kullandığınız ilaçların prospektüslerini okuyun, ilaç yan etki yaptıysa doktorunuza danışıp ilacınızı değiştirin.
Demir Eksikliği Kansızlık
Demir eksikliği yani kansızlık sorununuz varsa dilde ve dil ucunda yanma hissi yaşayabilirsiniz. Demir eksikliği durumunda iştahsızlık, halsizlik, geçmeyen baş ağrıları, bacak ve kollarda uyuşmalar, çarpıntı hissi, nefes darlığı, dilde ve ağızda yanma, dudak kenarlarında çatlama ve yutma zorluğu gibi belirtiler yaşanıyor. Kansızlıkta görülen başta demir, çinko, folat ve B vitami bileşenlerinde eksiklik olduğu için dilde ucunda yanmaya sebep olabilir.
Gırtlak Reflüsü
Gırtlak reflüsü; ses kısıklığı, dilde veya diş etlerinde yanma ve hassasiyet, boğazda tıkanıklık hissi, geniz akıntısı, yutkunmada zorlanma ve ağızda tat bozukluğu gibi belirtilere yol açabilir. Günümüzde gırtlak reflüsü yaygın görülen bir hastalıktır.
Menopoz
Menopoz döneminde kadınların vücudunda hormonal değişimler meydana gelir. Bu değişimler vücutta birçok farklı şikayete de sebep olmaktadır. Örneğin dil yüzeyinde inceleme görülebilir ve bu durumda dilde yanmaya yol açabilir. Doktora gidilip kontrol edilebilir.
Ağız Kuruluğu
Ağızda tükürük bezlerinin dili ve ağız mukozasını ıslatıp nemli tutmak için yeterli miktarda tükürük üretilmediğinde ağızda kuruluk görülmektedir. Ağız kuruluğu dilde yanmaya da sebep olabilir.
Mantar Enfeksiyonu
Halk arasında mantar enfeksiyonu olarak bilinen kandidiyazis; ağızda hijyen eksikliği durumunda meydana gelmektedir. Bu durumda ağızda dilde yanma, ağız kokusu ve dilde beyazlama gibi birçok şikayetle karşılaşılır. Tedavisi ise genellikle antifungal ilaçlar ile yapılmaktadır.
Dilde ve Dil Ucunda Yanma Hissi Nasıl Geçer?
Dilde, dil ucunda yanma hissi şayet sıcak şeyler yiyip içmek gibi bir nedenden kaynaklanıyorsa kendiliğinden birkaç gün içerisinde geçecektir. Ancak dil ucunda, dilde yanmaya mantar enfeksiyonu, kansızlık gibi bir sorun sebep olduysa tedavi buna göre uygulanır. Mantar enfeksiyonu tedavisinde antifungal ilaç, kansızlık tedavisinde kan ilacı kullanılır. Problem b1 vitamini yahut b12 eksikliği ise B vitamini kullanmak da dil ucunda, dilde yanmayı kısa sürede geçirecektir.