Diş Eti Neden Beyazlar Bebeğin Diş Etinde Beyazlık

Diş Eti Beyazlaması Diş Etinde Beyazlık Şişlik Nedenleri Tedavisi

0 2.122

Diş Etinde Beyazlık Şişlik Nedenleri Tedavisi

Diş eti beyazlığı kansızlıktan, B12 eksikliğine, diş eti iltihabına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Diş etinde beyazlığa şişlik de eşlik edebilir. Bebeklerde diş etinde beyazlık genellikle bebeğin diş çıkarması döneminde görülür, bebeğin diş eti beyazlığı bebeğin diş çıkaracağına işaret eder. Diş eti beyazlığı durumunda Diş Hekimine gidilmelidir.

Diş Eti Beyazlığı Neden Olur?

Kansızlık

Genellikle çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve demir ve B12 vitamini eksikliklerinden meydana gelir. Halsizlik, güçsüzlük, el ve ayakta soğukluk ve nefes darlığı eşlik eder, kansızlığı olan kişiler aynı zamanda soluk cilde sahiptir. Beslenme değişiklikleri ve vitamin takviyeleri kronik sağlık durumlarını yönetmek için gereklidir.

Kansızlık belirtileri şunlardır:

  • Halsizlik
  • Baş dönmesi
  • Güçsüzlük
  • Kalp ritm düzensizliği
  • Nefes darlığı
  • Baş ağrısı
  • El ve ayak soğukluğu

Kansızlığı olan kişiler diş etleri dahil soluk bir cilde sahiptir.

Diş Çektirme

Diş çektirme travması çekilen tarafı çevreleten diş etinin beyazlaşmasına neden olabilir. Diş etleri genellikle birkaç gün içinde kendi rengine döner.

Lökoplaki

Lökoplaki dilde, diş etlerinde ve ağızda beyaz lekelere neden olan bir hastalıktır. Lökoplaki genellikle sigara içenlerde görülür. Lökoplaki diş etinde beyazlığa yol açabilir.

Ağız Kanseri

Diş eti beyazlığı bazen ağız kanserinin ilk işareti olabilir. Bu kanser hızlıca yayılabilir ve diş etlerinizi, damağınızı ve dilinizi etkiler. İnce beyaz veya kırmızı kabarcıklar ağzınızda bu alan etrafında gelişebilir.

Diş Beyazlatma

Diş beyazlatma işleminden sonra bazen diş etleriniz beyazlaşabilir. Bu kozmetik işlem içilen kullanılan kimyasalların geçici yan etkisidir.

Kandidiaz

Pamukçuk olarak da bilinen kandidiaz ağızdaki bir maya enfeksiyonudur. Amerikan Ağız Hastalıkları Akademisi’ne göre, maya diş etleri dahil ağızda herhangi bir yüzey üzerinde gelişebilir. Pamukçuk genellikle ağızda süzme peynire benzer beyaz bir doku olarak görünür. Oral maya enfeksiyonları genellikle anti-fungal ilaçlarla tedavi edilir.

Aft

Aft veya ağız ülserleri ağızda ve diş etlerinde gelişen lezyonlardır. Özellikle konuşurken, yemek yerken veya bir şeyler içerken çok ağrılı olabilirler.

Ülserler tipik olarak yuvarlak veya ovaldir ve kırmızı kenarlarla soluk bir merkeze sahiptir.

Diş etlerinde meydana gelen aftlar diş eti çizgisinin belirli alanlarını beyaz gösterir. Ancak, tüm ağızda diş eti rengini değiştirmez.

Oral Liken Planus

Oral liken planus dil, diş eti veya ağız içindeki diğer dokular üzerinde görülen dantel gibi beyaz lekelere neden olur. Ağrı, kanama ve diş eti iltihabı gibi diğer birçok belirtiye neden olan kronik bir otoimmün durumdur.

Oral liken planusu olan kişiler besin eksikliği, ağız enfeksiyonları ve ağız kanseri riskleri fazla olduğundan düzenli olarak diş muayenesi yaptırmalıdır.

Pamukçuk

Kandidiaz olarak da bilinen oral pamukçuk ağızda kremsi beyaz yaralara neden olan bir maya enfeksiyonudur. Yaralar yanakların içinde, dilde veya diş etinde görülebilir. Bebekler, ileri yaşta yetişkinler ve diyabeti olan kişiler pamukçuk riski taşır.

Diş Eti Beyazlığı Nasıl Geçer?

Beyaz diş etleri altında yatan sebebe göre tedavi edilir.

Kansızlık

Beslenme değişiklikleri, vitamin takviyeleri ve herhangi kronik sağlık durumunu yönetmek kansızlık tedavisine yardımcı olabilir.

Aft

Küçük aftlar genellikle tedavisiz şekilde 2 hafta içinde iyileşir. Büyük yaraların iyileşmesi 6 haftaya kadar sürebilir ve bir doktor veya diş hekimi tarafından değerlendirilmelidir.

Lökoplaki

Lökoplaki benekleri lazer veya neşter ile alınabilir veya dondurulabilir. Bu durumda olan kişiler sigara içmekten veya tütün çiğnemekten kaçınmalıdır.

Eğer kişi zayıflamış bir bağışıklığa sahipse doktor antiviral ilaçlar reçete edebilir.

Pamukçuk

Pamukçuk tipik olarak antifungal ilaçlarla tedavi edilir. Doktor tablet, pastil veya ağız çalkalayıcı şeklinde ilaçlar reçete edebilir.

Ağız kanseri

Tedavi seçenekleri kemoterapi ve etkilenen alanların ameliyatla alınmasını kapsar.

Oral liken planus

Oral liken planus için hiçbir tedavi yoktur ancak kişi belirtileri şunlarla yönetebilir:

İltihaplanmayı azaltmak için kortikosteroidler

Ağrıyı hafifletmek için uyuşturucu jel

Bağışıklık sistemini baskılamak için ilaçlar

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.