Disk Kayması Nasıl Anlaşılır Geçer Tedavi Edilir Ne İyi Gelir?

Disk Kayması Nedir Belirtileri Nedenleri Tedavisi Ameliyatı

0 1.644

Disk Kayması Nedir?

Disk kayması; omurilikteki diskin sert dış tabakasının yırtılması ile disk içindeki jölemsi dokunun yırtıktan çıkmasına verilen isimdir. Bu kaymanın sebebi; omurga içindeki sinirlerin sıkışması, yanlış hareketler yapmak ve stres sebepli meydana gelebilir. Bu durumdaki kişilerde bazen belirti görülmez ve bazen de yoğun ağrılar yaşanabilir.

Disk kaymasının sinirlere denk gelmesi durumunda yoğun ağrılar görülür ve o bölgeye bağlı uzuvlarda uyuşmalar yaşanır.

Disk kayması bel bölgesinde ise; ağrılar kalçadan bacağa doğru olacaktır.

Disk kayması boyunda olmuşsa omuz, göğüs ve kollarda ağrı, bazense kas spazmı yaşanabilir.

Disk Kayması Belirtileri Nelerdir?

Yaygın Belirtiler

Disk kayması sinire denk geldiğinde bel ağrısı yaşanır. Hatta vücutta sinir bölgelerinde uyuşma ve güçsüzlük yaşanır.

Disk kayması sırtın alt bölgesi veya bel bölgesinde ise kalçada sinir basıncı meydana gelir ve bu da ağrının kalçadan ayağa doğru olmasına yol açar.

Disk kayması kaburganın en alt tarafında meydana gelmişse uylukta ağrı olacaktır.

Disk kayması eğer boyunda(servikal omurga) meydana gelmişse göğüs ve kollarda ağrı olacaktır.

Bazı kişilerde ise disk kaymasında etkilenen yere bağlı kas ağrı ve spazmları yaşayabilmektedirler.

Bacak ile Bağlantılı Belirtiler

Disk kayması bacakta meydana geldiğinde bacakta ani bir ağrı başlar ve bu ağrı gittikçe artar. Aralıklı da ağrı olabilir. Kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ağrı artar. Bacaktaki disk kayması uzun süre oturulduğunda, eğilme pozisyonunda durulduğunda veya ayakta kalındığında şiddetlenecektir. Bu gibi ağrı olması durumunda kişinin disk üzerinde basıncı azaltıcı hareketler (uzanmak, yürümek vb) yapması ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Sinir ile Bağlantılı Belirtiler

Uylukta ağrı

Bacakların tekinde veya ikisinde birden halsizlik

Bacakta dizin arkasında veyahut kalçadan ayağa, ayak bileğine doğru uyuşma ve karıncalanma, güçsüzlük.

Eğer kişide mesane veya bağırsak kontrol kaybı görülmüşse bu KES-kauda equana sendromu(sinir kökü basısının ciddi bir hali) belirtisidir.

Disk Kaymasının Nedenleri

Disk kaymasının net sebebi bilinmemektedir. Fakat bazı risk faktörleri olduğu bilinmektedir. Bu risk faktörleri ise şunlardır:

  • Uzun süre oturma pozisyonunda kalmak,
  • Sırtı sürekli bükmek,
  • Ağır eşyalar taşımak, çekmek veyahut kaldırmak,
  • Aşırı fiziksel güç harcamak,
  • Düzenli egzersiz yapmamak,
  • Uzun süre yorucu egzersizler yapmak,
  • Sigara içmek,
  • Aşırı kilolu olmak,
  • Uzun süre hareketsiz kalmadan sonra şiddetli egzersiz yapmak.

Disk Kayması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Disk kayması durumunda Nöroloji (Beyin ve Sinir Hastalıkları) bölümüne gidilir.

Disk Kayması Nasıl Teşhis Edilir?

Disk kayması teşhisi; hastadaki belirtilere bakılarak yapılabilmektedir. Ama eğer gerekirse doğru teşhis için omurganın MRG(manyetik rezonans görüntüleme) ve BT(bilgisayarlı tomografi) ile görüntülenmesi gerekebilir.

Disk Kayması Tedavisi Nasıl Olur?

Disk kayması olan bölgede şişlik azaldıkça belirtiler de genellikle yaklaşık 6 hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Bu dönemde hastalar bol bol hareket önerilir ve fizik tedavi de yardımcı olabilir. Ayrıca ağrının geçmesi için parasetamol gibi analjezik ilaçlar kullanılabilir.

Disk kayması; genellikle cerrahi müdahale gerektirmeksizin evde basit tedavi yöntemleri ile iyileşmektedir. Evdeki istirahat döneminde hasta; baş altına ve diz altına yastık koymalı, sert bir zeminde belli bir süre uzanmalıdır ki bu sayede ağrılar azalır. Ayrıca hastanın her 2 satte bir ılık duş sonrası disk kayması bölgesine soğuk kompress yapması ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır.

Disk Kayması Ameliyatı

Disk kayması bazı vakalarda ise ameliyat gerekebilir. Bu sayede diskin sinir üzerine baskı yapması engellediğinden ağrı da geçecektir. Ancak ameliyat her zaman çözüm olmayabilir. Bu sebeple doktor ameliyat etmeden önce sırttaki ağrının disteki kaymadan kaynaklandığına emin olmalıdır. Bunun için ise MR çekilmektedir.

İstirahat

Hasta baş altına ve diz altına bir yastık koyarak yatakta istirahat etmelidir. Bazı kişilerde diz arasına yastık koyarak yan yatma da rahat ettirse de uzun süre bu pozisyonda kalmak önerilmemektedir.

Ağrıyı Azaltma

Hasta her 2-3 saatte bir 15-20 dakika kadar ağrıyan bölgeye sıcak su torbası tutmalı veya ılık duş almalıdır. Sonrasında ise disk kayması olan bölgeye soğuk kompress yapmalıdır.

Egzersiz

Disk kayması yaşayan hastada eğer bacak ağrısı yoksa her 2-3 satte bir 10-20 dakika kadar düz zeminde kısa yürüyüşler yapabilir.

Disk Kayması Bitkisel Tedavisi

Cezve içerisinde 1 bardak suya 2-3 yemek kaşığı at kuyruğu otu konur ve kaynatılır. Sonrasında ocaktan alınan karışım lapa haline getirilir ve disk kayması olan bölgeye masaj yapılarak sürülür. Bu karışım haftada 2-3 kez uygulandığında ağrıları azaltmada etkilidir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.