Dorsalji Hastalığı Ne Demek Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir?

Dorsalji Hastalığı Ne Demek Nasıl Geçer Hangi Doktora Gidilir?

Dorsalji Nedir Neden Olur? Belirtileri Çeşitleri ve Tedavisi
0 186

Dorsalji Hastalığı Nedir?

Omurga, üst üste 33 ayrı kemikten oluşur. Bu omurga, omuriliği yaralanmadan korurken, dik durmanıza, ve bükülmenize izin veren vücudunuz için ana desteği sağlar. Güçlü kaslar ve kemikler, esnek tendonlar ve bağlar, hassas sinirler sağlıklı bir omurgaya katkıda bulunur. Dorsalji bu yapılardan herhangi birinde zorlanma, yaralanma veya hastalıktan meydana gelen ağrıya denir. Ağrı ile birlikte sırtta sıcaklık ve yanma hissi, uyuşma ve karıncalanma gibi semptomlar da kendini gösterebilir. Makalemizde dorsalji nedir neden olur tedavisi hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz.

Kaslar

Omurgayı etkileyen iki ana kas grubu ekstansör ve fleksörlerdir. Ekstansör kaslar ayağa kalkmamızı ve nesneleri kaldırmamızı sağlar. Ekstansörler omurganın arkasına bağlanır. Fleksör kaslar öndedir ve karın kaslarını içerir. Bu kaslar, bükülmemizi veya öne eğmemizi sağlar, ayrıca alt sırttaki kemerin kaldırılmasında ve kontrol edilmesinde önemlidir.

Sırt kasları omurganızı stabilize eder. Zayıf kas veya büyük bir göbek gibi yaygın olan bir durum tüm vücudunuzun hizalanmasını etkileyebilir. Yanlış hizalama omurga üzerinde inanılmaz bir gerginlik oluşturur.

Omurga

Vertebra, omurgayı oluşturan birbirleriyle bağlanan 33 ayrı kemiktir. Vertebra numaralandırılır ve bölgelere ayrılır:

  • Servikal (C1 – C7)
  • Torasik (T1 – T12)
  • Lomber (L1 – L5)
  • Sakrum
  • Koksiks

Sadece üst 24 kemik hareket ettirilebilir; sakrum ve koksiksin vertebraları kaynaşıktır. Her bölgedeki vertebra, ana işlevlerini yerine getirmelerine yardımcı olan benzersiz özelliklere sahiptir.

Dorsalji Çeşitleri Nelerdir?

Servikal Dorsalji (Boyun Bölgesi)

Servikal Dorsalji omurganın zarar görmesi nedeniyle boyun bölgesinde ağrıya sebep olur. Servikal omurga sinirleri zarar gördüğünde, ağrı ile birlikte ellerde ve kollarda uyuşmalar görülebilir.

Servikal omurganın ana işlevi başın ağırlığını (yaklaşık 10 kilo) desteklemektir. Yedi servikal vertebra C1 ila C7 numaralandırılmıştır. Boyun, kafatasına bağlanan iki özel vertebra nedeniyle en büyük hareket aralığına sahiptir. İlk vertebra (C1) doğrudan kafatasına bağlanan halka şeklindeki atlas. Bu eklem başını sallama hareketine izin verir. İkinci vertebra (C2), odontoid adı verilen bir projeksiyona sahip olan PEG şeklindeki eksendir ve atlas etrafında döner. Bu eklem, başın yanlara hareketine izin verir.

Torasik (Sırt Bölgesi)

Torasik omurganın ana işlevi kaburga kafesini tutmak ve kalbi ve akciğerleri korumaktır. On iki torasik vertebra T1-T12 numaralandırılmıştır. Torasik omurgadaki hareket aralığı sınırlıdır.

Lomber Dorsalji (Bel Bölgesi)

Vücutta en çok kullanılan lomber omurgada oluşan lomber dorsalji en yayın dorsalji türü olmakla birlikte bel ağrısına sebep olur. 

Lomber omurganın ana işlevi vücudun ağırlığını taşımaktır. Beş lomber vertebra L1-L5 numaralandırılır. Bu vertebralar, ağır nesneleri kaldırma ve taşıma işini absorbe etmek için çok daha büyüktür.

Sakrum

sakrumun ana işlevi omurgayı kalça kemiklerine bağlamaktır. Birlikte kaynaşmış beş sakral vertebra vardır. İliak kemiklerle birlikte pelvik kuşak adı verilen bir halka oluştururlar.

Kuyruk Sokumu Bölgesi

Kuyruk sokumunun veya kuyruk kemiğinin dört kaynaşmış kemiği, pelvik tabanın bağları ve kasları için bağlantı sağlar.

Dorsalji için hangi doktora gitmeli

Omurga ile ilgili hastalıklara Nöroliji bölümü bakmaktadır. Sağlık kuruluşlarının nöroloji bölümlerine gitmeniz gerekmektedir.

Dorsalji nasıl tedavi edilir

Dorsalji teşhisi muayene ve hastanın dinlenmesi sonrası nörolog doktorunuz sizden MR, BT EMG gibi görüntüleme isteyebilir ve devamında tedaviniz başlar.

Ağrılı bölgeye sıcak veya soğuk kompres uygulamak iyi gelebilir. Hangisi iyi geliyorsa o yöntemi günde 2-3 defa 15 dakika kadar uygulamaya devam edebilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.