Dudağım Morarıyor Ne Yapayım Dudak Morarması İçin Hangi Doktora Gidilir Nasıl Geçer?
Dudakta morarmanın sebepleri arasında; genetik, kan dolaşım bozukluğu, kansızlık güneşte uzun süre kalmak, uzun süre ağlamak, sigara içmek, soğuk hava, kahve ve çay tüketimi yer almaktadır. Dudakların kendi rengi; melanin maddesi, genetik kod ve kan akışıdır. Bu sebeple; dudağa olan kan akışını ve melanin maddesini etkileyen durumlar renk değişikliğine sebep olabilmektedir.
Dudak Morarması Nedenleri
1) Anemi (Kansızlık)
Kansızlık; vücutta demir eksikliği durumunda ortaya çıkan bir durumdur. Kansızlık sonucu kandaki kırmızı kan hücreleri veya hemoglobin yoğunluğu düşmesi ile kan akışı bozulur. Bu da ciltte solgunluğa ve dudakta morarmaya sebep olabilir.
2) Yaşam Tarzı İle İlgili Faktörler
Sigara, alkol, kahve ve çay gibi alışkanlıkların çok fazla olması dudak rengine kararma ve morarmaya yol açabilir.
3) Peutz-Jeghers Sendromu
Peutz-Jeghers sendromu, gastrointestinal poliplerin, mukozal membranların ve cildin hiperpigmentasyonunun varlığına bağlı olarak çıkan bir durumdur. Ağız astarını koyulaştırır ve ağız mukozası olarak da adlandırılır. Bağırsak ile ilgili bir problemdir.
3) Güneş Işınlarına Uzun Süre Maruz Kalma
Güneşten çıkan zararlı ultraviole ışınları vücuttaki melanin üretimini tetiklediğinden dudakta morarmaya sebep olabilir.
4) Dudak Kuruluğu
Dudakta oluşan kuruluk da çatlamaya sebep olabilmektedir ki bu da dudakta morarmayla sonuçlanabilir.
5) Siyanoz
Vücutta dokularda dolaşan kanın oksijenden maruz kalma durumudur ve vücutta farklı bölgelerde morarmaya sebep olabilir. Siyanoz; vücutta görülen kan, kalp ve akciğer problemi sonucunda yaşanmaktadır.
Diğer Nedenler
- Kansızlık(kandaki alyuvar düşüklüğü)
- Alerjik reaksiyon
- Kalitesiz kozmetik ürünlerinin kullanımı
- Genetik faktörler
- Güneş ışığına cok fazla maruz kalmak
- Kafein alımının yüksek olması
- Konjenital kalp defektleri
- Konjestif kalp yetmezliği (kalbin kan pompalama işlevinin bozulması)
- Krup (viral hastalık)
- Epiglottitis (yaşamı tehdit eden iltihap ve küçük dilin şişmesi)
- Kalp krizi (miyokard enfarktüsü)
- Aşırı soğuğa maruz kalma
- Yüksek rakımda yaşamak
- Toksiğe maruz kalma
- Astım
- Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (amfizemi ve kronik bronşiti ve KOAH)
- Akciğer kanseri
- Zatürree
- Pulmoner hipertansiyon (akciğer arterlerinde yüksek kan basıncı)
- Zehirlenme
- Methemoglobinemia (bazı ilaç veya toksinlerin neden olabileceği hemoglobin anormalliği)
- Raynaud’un fenomeni (el ve ayak parmaklarında küçük kan damarlarının spazmları, kan dolaşımını azaltır; Raynaud’un fenomeni lupus gibi birçok otoimmün hastalığa sebep olmaktadır)
- Sigara içmek
- Dudağa alınan darbe
- Yeme bozuklukları (anoreksiya gibi)
- Lentigo
- İlaçların yan etkileri
- Toksin ve zehirler
- Vücudun susuz kalması
- Kontakt dermatit
Dudak Morarması Tedavisi
Dudakta morarma için uygulanacak tedavi altta yatan asıl sebebe bağlıdır. Mesela; vücutta demir eksikliği varsa başka yöntemlerden önce demir açısından zengin besinleri tüketmeli veya demir takviyesi kullanmalısınız. Bu sebepten öncelikle bir doktora danışmalısınız. Dudak morarması için Dahiliye doktoruna gidilir.
Dudak Morarması Için Uygulanacak Doğal Tedavi Yöntemleri
1) Su İçilmesi
Mümkün oldukça çok su içmelisiniz. Su vücutta gerekli olan nemi sağlar. Dahası vücuttaki idrarı arttırarak zararlı toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Günlük olarak en az 8 bardak su içmelisiniz.
2) Diş Macunu
Biraz beyaz diş macunu alıp dudaklarınız üzerine uygulayın. Ardından kurumaya bırakın ve suyla durulayın. Etkili sonuçlar almak için haftada bir kez uygulayın.
3) Limon Suyu ve Bal
Biraz limon suyu ve balı karıştırın. Bu karışımı buzdolabında bekletin. Ardından moraran dudaklarınıza uygulayın. Bu yöntemi günde 2-3 kez tekrarlayın. Bal ve limondaki önemli bileşikler cildin daha iyi görünmesini ve yenilenmeyi sağlar.
4) C Vitamini Alımını Arttırın
C vitamini dudakların doğal renginin verilmesini sağlar. C Vitamini içeren besinler; portakal, brokoli, ananas, çilek, karnabahar, lahana, kivi, brüksel lahanası, biber, mango ve papaya.
5) Dudaklarınızı Nemlendirin
Dudakların güzel görünmesi için nemli olması çok önemlidir. Nemlendirmek için gliserin veya nemlendirici herhangi bir krem kullanabilirsiniz.
-
Şeker Maskesi
Şeker; dudaktaki ölü hücrelerden kurtulmaya yardımcı olarak koyu ve kötü görüntüden kurtulmanızı sağlar. Şeker mükemmel bir soyma görevi görür. 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 tatlı kaşığı bal, yarım tatlı kaşığı badem yağını karıştırın. Bu karışımı dudaklarınıza haftada bir kez uygulayıp, fırçalayın.
6)Badem Yağı
Badem yağı da dudaktaki morarmalar için çok etkilidir. Çünkü içeriğinde yumuşatma ve nemlendirici özelliklere sahiptir. Hindistan cevizi yağı ve badem yağını eşit oranda karıştırın. Bunu; gece uyumadan önce dudaklarınıza katman halinde uygulayın. Bunu bir gece bekletin. Uygulamayı günlük olarak tekrarlayın.
7) Pancar
Dudağın kendi pembe renginin gelmesi için önemli bileşiklere sahip bir diğer besin ise pancardır. Doğal beyazlatma özelliklerine sahip pancar dudaktaki morarmaları geçirir.
Taze pancar suyunu her gece uyumadan önce dudaklarınıza sürün. Ertesi sabah ise durulayın. Pancar içindeki doğal kırmızı rengi dudaklara kırmızı rengini verir.
8) Güneş Kremi Kullanın
Güneşten gelen bazı ışınlar dudaklarda renk değimine sebep olabilir. Bu sebepten ötürü de dışarı çıkmadan önce mutlaka güneş kremi ve losyonlar kullanmalısınız.
9) Dudaklarınıza Masaj Yapın
Dudaklara yapacağınız masaj; dudaklara kan akışını arttırarak daha canlı görünmesini sağlar. Uyumadan önce biraz badem yağı alıp dudaklarınıza masaj yapın.
10) Dudaklarınıza Peeling Yapın
Dudaklarınıza uygulayacağınız peeling ile ölü hücreleri yok edebilirsiniz. Peeling; dudaklardaki kan dolaşımı arttırarak doğal renginin sağlanmasına yardımcı olur.