Ekstrasistol Mide İlişkisi Var mı Ekstrasistol Belirtileri Nedenleri

Ekstrasistol Nedir Nasıl Geçer Öldürür mü Tehlikelimidir Tedavisi

0 5.100

Ekstrasistol Ne Demek?

Sistol, kalbin belli bir düzen içinde kasılması, atmasıdır. Ekstra fazladan demektir. Ekstrasistol ise kalbin normal atışına fazladan atış eklenmesine denir. Yani Ekstrasistol kalbin normalden daha fazla atmasıdır.

Ekstrasistol Nedir?

Kalp belirli periyotlar halinde bir sisteme bağlı olarak kasılır. Bu kalp atışı periyotlarında bozukluklar yaşanması, yani kalbin normal kasılma periyoduna ektradan kasılmalar eklenmesine “ekstrasistol” ismi verilmektedir. En anlaşılır biçimi ile ekstrasistol, kalbin fazladan atması olarak tanımlanabilir.

Kalp, herhangi bir etken olmadıkça sürekli olarak belli aralıklarla kasılmaktadır. Bu kasılmaların, yani kalp atışlarının şiddetinin ve ritminin aynı olduğu EKG adı verilen tıbbi bir cihazdan alınan grafikler ile gözlemlenebilir. Fazladan kalp atışı, tıbbi terimi ile ekstrasistol durumunda kalbin ritmik atışları esnasında iki atışın arasında anormal bir şekilde ekstradan bir atış daha ortaya çıkar.

Ekstrasistol ile mide sorunları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Midede gaz ve mide sorunu yaşayan kişilerde ekstrasistol daha sık görülür.

Ekstrasistol Belirtileri Nelerdir?

  • Kalbin normalden daha şiddetli bir biçimde atması, kasılması,
  • Kalbin çalışmadığı gibi bir hisse kapılma,
  • Kalbin kısa süreliğine durması ve hemen ardından gelen şiddetli bir çarpıntı hissi,
  • Ritm bozuklukları.

Ekstrasistol Neden Olmaktadır?

Psikolojik Etkenler

Sürekli olarak korku, endişe ve depresyon halinde olan kişilerde sıklıkla ekstrasistol durumuna rastlanılabilmektedir. Bu rahatsızlık büyük bir tehdit unsuru haline gelmeden psikolojik destek alınması doğru bir karar olacaktır.

İlaçların Yan Etkileri

Antidepresan ve hormonları uyarıcı bazı ilaçlar ekstrasistol problemine yol açabilmektedir. Ayrıca bazı ilaçların etken maddeleri de kalp çarpıntısı yada titreme gibi sıkıntılara sebep olabilmektedir.

Aşırı Stres

Gün içerisinde karşılaşılan sorunlar stresi de beraberinde getirmektedir. Aşırı derecede strese maruz kalan bireyler psikolojik olarak derinden etkilenmektedir. Bu etkiler ekstrsistol gibi çeşitli rahatsızlıklara sebebiyet verebilmektedir.

Sigara ve Alkol Tüketimi

Sigara ve alkol kullanılan en çok etkilenen organlardan biriside kalptir. Sigara ve alkol tüketimi dolaylı yada doğrudan neredeyse tüm kalp hastalıklarının temelini oluşturmaktadır. Vücuda alkol alındığı vakit kalp yorulmakta ve buna bağlı olarak faaliyetlerde yavaşlamalar olmaktadır. Diğer organları da yoracak olan alkol kullanımı, bırakılmadığı takdirde kalbe aşırı yük binecek ve ciddi sorunlara yol açabilecektir.

Aşırı Kafein Tüketimi

Haddinden fazla kafein tüketilmesi halinde kalp uyarılacak ve bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilenecektir.

Sindirimi Zor Besinler Tüketmek

Vücudun gerekli işlevlerine devam edebilmesi açısından kişinin vücuduna bazı konularda yardımcı olması gerekmektedir. Sık sık meyve ve sebze tüketmek, lif oranı yüksek besinleri tercih etmek sağlıklı bir vücut için ilk adımları atmak olacaktır. Fakat bunlara ek olarak geç vakitlerde yemek yememeye de önem verilmelidir. Geç vakitlerde yenilecek yemek mide tarafından kolaylıkla sindirilemeyecektir. Özellikle gece aşırı yemek yenildiğinde bu durum dahada kötü olabilir ve ekstrasistol gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Heyecanlanmak

Bazı kişiler bazı durumlara anormal bir tepkiler verebilmektedir. En sık verilen tepkiler arasında heyecanlanma büyük bir yer kapsamaktadır. Aşırı şekilde heyecanlı tepkiler verildiği takdirde ekstrasistol problemleri baş gösterebilmektedir. Dolayısı ile herhangi bir olaya karşın kişi sakinliğini korumalıdır. Bu sayede ekstrasistol gibi çeşitli problemlerden kalp muhafaza edilmiş olunur.

Belirtilen bu konulara ek olarak;

  • Kalpte görülen mikroba bağlı rahatsızlıklar,
  • Yüksek tansiyon ve damar sertliği sorunları,
  • Hamilelik ve romatizma, kansızlık, guatr gibi hastalıklar,
  • KOAH hastalığı,
  • Bağırsak şişmesine bağlı olarak ortaya çıkan refleksler,
  • Safra kesesi problemleri,
  • Mide ve bağırsak problemleri,

Ekstrasistol durumuna yol açabilecek etkenler arasındadır.

Ekstrasistol Nasıl Teşhis Edilir?

Herhangi bir cihaza ihtiyaç duyulmadan el ile nabız kontrolü yapılarak bir ritm bozukluğu olup olmadığı anlaşılabilmektedir. Ancak kesin bir teşhis için EKG adı verilen tıbbi bir cihaz yardımı ile nabız ritmine bakılması gerekir.

Ekstrasistol Nasıl Tedavi Edilir?

Tedaviye başlanmadan önce ekstrasistolun iyi huylu mu yoksa kötü huylu mu olduğu tespit edilir. Ekstrasistole yola açabilecek stres, alkol, kafein, sigara gibi etmenlerden uzak durulması gerekmektedir. Eğer ekstrasistolün ana sebebi saptanırsa bu problemi çözmeyi hedefleyen tedavi yöntemlerine başlanır. Muayene sonucu verilecek ilaçların bir hekim müşahedesi altında kullanılması gerekmektedir.

Yetkili hekim, gerekli teşhisi koymak adına yapacağı testler ve tahliller sonrasında en doğru tedavi tekniğini uygulayacaktır. Bunlara ek olarak ekstrasistolü tetikleyici etkenlerden de mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar bırakılmalı, aşırı kafein alımına son verilmeli, 8 saatlik bir gece uykusu alınmalı ve mümkün mertebe stresten uzak kalınmalıdır. Bunlara dikkat edildiği takdirde tedavi sürecine yardımcı olmuş olunacaktır.

Belirtilen tedavi teknikleri beklenen sonucu vermediği vakit farklı yöntemlere başvurulabilmektedir. Kalp pili yerleştirilmesi, elektro fizyolojik tekniği ile ablasyon, defibrilatör ve nadiren de olsa ameliyat gibi yöntemler ekstrasistol problemi için başvurulabilecek tedavi yöntemleri arasındadır.

Ekstrasistol Tehlikeli midir?

Kalp kaynaklı ani ölümlerde ekstrasistol en büyük etkenlerden biri olarak ifade edilebilir. Dolayısı ile ekstrasistol de esas konu rahatsızlığı iyi yada kötü huylu olmasının tespit edilmesidir. Bu durumun tespiti bir hayli zordur, fakat büyük bir önem teşkil etmektedir. Unutulmamalıdır ki, böyle bir rahatsızlık kesinlikle görmezden gelinecek bir durum değildir.

Ekstrasistol sorunu olanlar nelere dikkat etmelidir?

  • Sigara kullanıma son verilmelidir.
  • Alkol tüketimi bırakılmalıdır.
  • Aşırı çay ve kahve tüketen kişiler kendini sınırlamalıdır.
  • Vücudu ciddi şekilde zorlayacak sporlardan kaçınılmalıdır.
  • Sağlıklı ve düzenli beslenilmeli, fast food tarzı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Etken maddesi yada tam içeriği bilinmeyen kişiye özel olarak reçete edilmemiş ilaçlar kullanılmamalıdır.
  • Stresten uzak bir hayat yaşamaya gayret gösterilmelidir.
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.