El Parmaklarının Şişmesi Parmak Ucu Neden Şişer? Tedavisi

Parmak Şişmesi Neden Olur Parmak Şişliğine Ne İyi Gelir? Bitkisel Çözüm

1 44.240

Parmakta Şişlik, Morarma Parmaklar Neden Şişer Nasıl Geçer? Bitkisel Tedavi Yolları

Parmaklarımız vücudumuzda kullandığımız en önemli organlarımızdandır. Parmaklarımızla ilgili bir sorun yaşadığınızda bunun için çok rahatsız oluruz. Hafif bir şişlik ya da ağrı çok fazla rahatsızlığa neden olabilir, daha da kötüsü şişmiş parmağı kullanmakta zorlanırız.

Parmaklarda birçok sebepten dolayı şişlik görülebilir ve bunların çoğu zararsızdır. Tipik olarak, şişliklerin sebebi iltihap veya parmakta sıvı birikimidir. Parmakta şişlikler, dolama, böcek ısırması, burkulma veya su toplanması, enfeksiyon, aşırı sıcağa maruz kalma, yüksek tuz tüketimi veya vücuttaki hormonal değişikliklerden kaynaklanabilir. Ayrıca bursit, karpal tünel sendromu, selülit, ganglion kisti, tırnak çevresinde mantar enfeksiyonu, osteoartrit, romatoid artrit ve septik artrit gibi altta yatan bir sağlık sorununun bir sonucu olarak da parmakta şişlik görülebilir. Şişlik ile birlikte kızarıklık, morarma, yorgunluk, ağrı, parmak boyunca topaklar, sinir sıkışmasından kaynaklanan uyuşma veya karıncalanma hissi, hareket kısıtlılığı, sertlik ve eklemlerde şişlik gibi başka belirtiler de görülebilir.

Parmaklardaki hafif şişlikler zamanla kendiliğinden geçer. Şişliği ve ağrıyı daha hızlı iyileştirmek için evde bazı  yöntemler deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, şişlik, şiddetli ağrı, kavramada zayıflık veya ateşle birlikte görülürse, ciddi travma veya altta yatan ciddi bir sorun nedeniyle olabileceğinden hemen doktorunuza danışın.

Parmakta Şişlik Neden Olur?

  • Romatoid Artrit (Eklem iltihabı)
  • Lenf Ödemi: Lenf suyunun parmaklarda birikerek lenf damarlarına zarar vermesi
  • Fazla kilolu olmak
  • Kan dolaşımı bozukluğu hastalıkları
  • Ödem
  • Alerji
  • Enfeksiyon
  • Karpal tünel sendromu
  • Osteoartrit Kemik dokusu ve kıkırdağın zedelenmesi ile oluşur.

Parmaktaki Şişlik Nasıl Geçer? Doğal Tedavi Yöntemleri

Epsom Tuzu

Epsom tuzu şişmiş parmakları tedavi etmek için mükemmel bir yöntemdir. Şişmeyi azaltmaya yardımcı olacaktır. Bir kaba ılık-sıcak arası su koyun içine 2 yemek kaşığı Epsom tuzu ekleyin. Parmaklarını 10 dakika suyun içinde tutun. Bunu günde iki kez yapabilirsiniz. Epsom tuzunu eczaneden satın alabilirsiniz.

Zerdeçal

Zerdeçal, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olan curcumin ismindeki maddeyi içerir. Bu da, şişmiş parmakların tedavisinde yardımcı olur. 1 tatlı kaşığı zerdeçal tozunu 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Etkilenen parmağa uygulayın. Kuru ve ılık su ile durulayın.

Elma Sirkesi

Elma sirkesi şişmiş parmaklarda rahatlama sağlar. Yüksek potasyum içeriği parmaklarda su toplanmasını azaltır. Bir kâseye su ekleyin ve 2 yemek kaşığı elma sirkesi karıştırın. Bir havluya batırın ve fazla suyu sıkın. Havlunuzu parmaklarınızın etrafına sararak 10 dakika boyunca bekleyin.

Siyah Çay Poşetleri

Siyah çay poşetleri, parmak şişmesini azaltmaya yardımcı olan antioksidanlar ve tanenler ile doludur. Siyah çay poşetini önce sıcak suda demleyin, ardından buzdolabında 15 dakika saklayın. Soğuk çay poşeti şişmiş parmağa 10 dakika kadar yerleştirin. Bunu günde birkaç kez değiştirin.

Zeytinyağı Masajı

Sıcak bir yağ masajı, parmaklardaki şişliği azaltır. Ayrıca parmak kaslarını gevşetir ve kan dolaşımını iyileştirir. Tavada bir miktar hardal veya zeytinyağı ısıtın. Başparmağı ve işaret parmağını kullanarak, parmağınızın ucundan başlayıp kalbinize doğru hareket ederek, şişmiş parmağınız üzerine hafifçe masaj yapın. Bir seferde 5 dakika boyunca olmak üzere günde birkaç kez yapabilirsiniz.

Not: Eğer masaj daha fazla acı veriyorsa, bunu yapmayı bırakın ve bir doktora danışın.

Parmak Egzersizi

Parmaklardaki şişlik zayıf kan dolaşımı veya su toplamasından kaynaklanıyorsa egzersiz yapmak, şişliği azaltmak için mükemmel bir ilaçtır. Parmaklarınızı yumruk şeklinde tutun ve 1 dakika boyunca tutun. Yavaşça parmaklarınızı açın ve gerdirin. Bunu günde birkaç kez yapın.

Soğuk Kompres

Parmaklardaki şişlikler için buz, evde uygulanabilecek etkili bir yöntemdir. İltihabı azaltmaya yardımcı olur. Birkaç buz küpü alın ve bir havluya sarın. Havlunuzu parmaklarınızın üzerine 5-10 dakika kadar tutun.

Aloe Vera

Parmaktaki şişlik böcek ısırmasından kaynaklanıyorsa, Aloe Vera en iyi çözümdür. Aloe Vera rahatlama sağlar ve parmaklarınızın hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur. Aloe Vera jelini  parmaklarınıza uygulayabilirsiniz.

Tuz Alımını Azaltın

Aşırı tuz parmaklarda şişliği arttıran etkenlerdendir. Yüksek miktarda sodyum, parmaklarda su toplanmasına neden olabilir. Yemek pişirirken az miktarda tuz kullanın.

Hidroterapi

Soğuk ve ılık su tedavilerini içeren hidroterapi, parmaklardaki şişliği azaltmaya yardımcı olabilir. İki ayrı küçük kâseye ılık-sıcak arası su ve soğuk su ekleyin. Etkilenen parmağı ılık suda 4 dakika bekletin. Daha sonra parmağınızı 1 dakika soğuk suda bekletin. Bu işlemi günde üç kez tekrarlayın.

Elastik Bandaj

El bileğinin ve elin sıkıştırılması, sıvının parmaklarda birikmesini önlemeye yardımcı olur. Bu da parmaklarınızdaki şişliğin yanı sıra ağrıyı da durdurur.  Bunun için medikal malzeme satılan yerden elastik bandaj alabilirsiniz.

Bunun için elastik bandaj kullanabilirsiniz. Bandajı bileğinizin etrafındaki basınçtan koruyun ve avucunuzu da kapatmaya çalışın. Şişliği şişlik azalana kadar gün boyunca bağlı tutun. Uyumadan önce bandajı çıkarın.

Not: Bandajı çok sıkı sarmak, parmaklardaki kan dolaşımını kesebilir.

Piyasada kolayca bulunabilen özel parmaksız sıkıştırma eldivenlerini de deneyebilirsiniz.

Beslenmenize Dikkat Edin

Zencefil, sarımsak, tarçın, acı biber, karanfil ve omega-3 gibi yağ asitleri açısından zengin gıdaları beslenmenize eklemek de parmakta şişliği gidermeye yardımcı olacaktır.

1 yorum
  1. Hamit diyor

    Merhaba hocam. Orta parmağımın uc kısmına taş çarptı ezildi. Olay akşam üzeri gerçekleşti. Parmağımın ucu şişti çok ağrıyor. Şuan gece saat 02:30 buzlu suya soktum daha çok ağrıdı. Olaydan 1 saat sonra ağrısı dinmişti birara. Kısa sürdü şuan bayağı ağrı çekiyorum ne yapmalıyım hocam

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.