Embriyonun Rahme Tutunmamasının En Önemli Nedenleri

Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır Ne Olur

0 231

Tutunamayan Embriyo Vücuttan Nasıl Atılır Ne Olur

Yumurta ile spermin döllenmesi neticesinde meydana gelen canlıya embriyo denir. Embriyo; bebeğin fetus olmadan önceki hâlidir ve hamileliğin ilk 8 haftalık dönemi ’embriyonal dönem’ diye tanımlanır. Embriyoya önce ‘Zigot’, ilerleyen süreçte ‘fetüs’ adı verilir.

Rahime Tutunmayan Embriyo Ne Olur?

Rahme tutunamayan embriyo, sağlıklı gelişimini sürdüremez ve düşmek zorundadır. Rahime tutunamayan embriyo düşer ve adet kanaması ile vücuttan atılır.

Embriyo rahime tutunamadığında dışarı atılır. Bu ise düşük yapma olarak bilinir. Embriyo rahme yerleşemeyince adetle beraber vücuttan uzaklaştırılır. Embriyo rahme yanlış tutunursa dış gebelik meydana gelebilir.

Rahime Embriyo Tutunmaması Neden Olur?

Pek çok durum embriyonun rahme tutunma ihtimalini etkilemektedir. Beslenme, endokrin, genetik faktörler, yaş, hormonal dengesizlik, vücutta zamanla biriken kimyasal maddeler, anne adayının hangi koşullarda büyüdüğü ve teneffüs edilen hava bile embriyo rahme neden tutunmaz? sorusuna cevap olarak gösterilebilir. Embriyonun rahme tutulmasını engelleyen diğer faktörler şunlardır;

  • Embriyo yeteri kadar kaliteli değilse rahme tutunmayı başaramayacaktır.
  • Embriyonun rahimde tutunacağı bölgenin iltihap veya enfeksiyon kapması, rahim içi yapışıklık, miyom veya polip olması durumunda embriyo rahme yerleşemez.
  • Anne adayında tüplerin uç kısımları tıkalıysa hidrosalpenks (sıvı birikimi) olabilir ve bu nedenle embriyo rahme tutunamayacağından dolayı sağlıklı bir hamilelik gerçekleşmez.
  • Embriyoda bulunan kromozomal bozukluklar rahme tutunmasına engeldir.
  • Embriyo; doğuştan gelen veya sonradan ortaya çıkan trombofililer (pıhtılaşma bozuklukları) yüzünden de rahme tutunamaz.
  • Tüplerde meydana gelen şişlikler (hidrosalfinks), rahim içinin dar ya da perdeli olması embriyonun tutunmasını imkânsız kılabilir.
  • Rahim ve rahim zarı embriyonun tutunmasına uygun değilse normal bir hamilelik oluşamaz.

Tüp Bebekte Embriyo Transferi Nedir?

Annenin yumurta hücresiyle babanın sperm örneği laboratuvar ortamında döllendirilir ve böylece embriyo gelişimi sağlanır ve oluşan embriyo annenin rahmine yerleştirilir. İşte buna tüp bebek tedavisi denir.

Tüp bebek tedavisi adetin 2. yahut 3. gününde başlamaktadır. Bir katater ile embriyonun (döllenmiş yumurtanın) rahmin içerisine yerleşmesi sağlanır. Bu yöntemde ağrı hissedilmez. Bu yöntem sayesinde kaliteli embriyo rahme ağrısız bir biçimde kolaylıkla yerleştirilebilir. Transfer işlemi 5-10 dakika sürer. Dediğimiz gibi bu sırada herhangi bir acı ve ağrı duyulmaz. Transfer tamamlanınca tüp bebek tedavisi sona ermiş olur. Transferin üzerinden 12 gün geçince hamilelik testi yapılır ve tutup tutmadığı öğrenilebilir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.