Et Dana Kavurma Kalori Miktarı Nedir Kilo Aldırır mı?
Kurban bayramlarının ayrılmaz bir parçası olan kavurma, en sevilen yemeklerin başında gelir. Etlerin kuşbaşı doğranarak tuz ve karabiber ile buluşturulması diye tanımlayabileceğimiz bu yemek, sadece bayramlarda değil her zaman iştahla tüketilmektedir. Bol miktarda protein içeren kavurma, B vitamini ile sodyum, fosfor, potasyum, demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum gibi çeşitli mineraller açısından da iyi bir kaynaktır. Hem lezzetli hem de çok faydalı olan kavurmanın yapımı da kolaydır. İşte bu yazımızda kavurma pişirirken dikkat edilmesi gereken şeyler ve tadı damakta kalan lokum gibi bir kavurma yapabilmek için bilmeniz gereken tüyolar bulunmaktadır. Kavurmayı sıcak veya soğuk olarak tüketmek mümkündür. Kurban bayramında daha fazla tüketilen kavurma, pratik bir yemektir. Fakat bununla beraber kavurma kaç kaloridir? sorusu da sıklıkla gündeme gelmektedir.
Makalemizde bu hususta bilgi edinebilirsiniz.
Kavurma Kaç Kalori Yapar?
1 porsiyon yani 100 gram kavurma 345 kalori eder. 1 yemek kaşığı kavurma ise 104 kalori eder. Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Tuğçe Kahraman kavurmanın kalorisi hakkında şu bilgileri vermiştir;,
“5 yemek kaşığı kavurmada 520 kalori ve 42 gram yağ vardır. Fakat etler haşlanırsa veya ızgarada pişirilirse yağ oranı 10 gram olacak, kalori miktarı ise 320 kaloriye düşecektir.”
Kavurma Kilo Aldırır mı?
Kavurmanın 1 porsiyonunda 345 kalori mevcuttur. Karbonhidrat ve yağ bakımından zengin olan kavurma gereğinden çok tüketilirse kilo sorununa yol açar. Bundan dolayı ara sıra ve küçük porsiyonlar halinde tüketilmelidir. Örneğin 2-3 gün arayla birer porsiyon kavurma yemek idealdir. Kavurma sık sık ve aşırı miktarda tüketilmezse kilo yapmaz.
Kavurmanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Kırmızı etten yapılan kavurma, bolca demir, protein ve B12 vitaminine sahiptir. Kavurmanın içerisinde Selenyum minerali de bulunmaktadır ve bu mineral, kanserin önlenmesinde etkili olmaktadır.
Demir eksikliği, kansızlık problemini de beraberinde getirir. İşte bu hastaların kırmızı et tüketmesi çok önemlidir. Kavurma ise kırmızı etin en lezzetli halidir. Siz de böyle bir sağlık sorunu yaşıyorsanız, öğünlerinizde bazen kavurmaya da yer vermeyi ihmal etmemelisiniz. Tam anlamıyla bir demir hazinesi olan kavurma, demir ihtiyacınızın bir kısmını karşılayacaktır.
Kavurma Pişirmenin Püf Noktaları Nelerdir?
Kavurma yaparken kurban eti kullanacaksanız, eti 24 saat öncesinden dinlenmeye bırakmalısınız. Ancak genelde bayram zamanı buna pek fırsat olmaz. O yüzden hiç olmazsa kurban etini pişirmeden evvel 3 saat dinlendirmeniz önerilir. Çünkü bu sayede kavurmanızın tadı daha güzel olacaktır. Kurban eti kesildikten sonra hiç dinlendirilmeden pişirilirse, mide bu eti kolayca sindiremez, neticede şişkinlik ve hazımsızlık meydana gelir. Kesilen etlerin buzdolabında 1 gün bekletilmesi oldukça faydalıdır.
Kavurmanın yüksek ateşte pişirilmesi gerekir. Zira kısık ateşte pişerse etler sulanır ve tadı bozulur. Bu yüzden önce yüksek ateşte pişirilmeli, rengi değişip suyunu çekince kısık ateşe alınmalıdır. Etler pişerken tencerenin ağzı kapalı olmalıdır ve pişirme işlemi, etin sertliği tamamen gidinceye dek sürdürülmelidir. Koyun ve kuzu etinin yumuşak bir yapısı olduğundan pişmesi de fazla zaman almaz. Kavurma yaparken dana eti kullanıyorsanız pişirirken azıcık su ekleyebilirsiniz.
Etleri güzelce pişirdikten sonra tuzunu ve karabiberini ilave edebilirsiniz. Ayrıca damak zevkinize göre sarımsak, kekik, kimyon, kırmızı pul biber veya defne yaprağı ile kavurmanızı iyice lezzetlendirebilirsiniz.