FDG Tutulumu Nedir?
Doç.Dr. Özcan YILDIZ cevaplıyor; (Enfeksiyonlu dokuları ve ciltte tümör bulunan dokular, sağlıklı bir dokuya oranla daha fazla glikoz kullanmaktadır. Vücuttaki herhangi bir doku, diğer dokulardan daha çok glikoz kullanıyorsa bu duruma FDG tutulumu adı verilir. FDG tutulumu tespit edilen dokuların araştırılabilmesi için biyopsi uygulanması ve dokunun yakın takip altında tutulması gerekir.)
Dr. Ertan Beyatlı cevaplıyor; Florodeoksiglukoz (FDG), bir şeker türüdür. FDG tutulumu ise kanser teşhisi konmuş olan hastaların, uygulanacak olan tedaviye nasıl cevap vereceğini öngörmek için kullanılan metabolik bir kriterdir. Kanser, kalp ve beyin hastalıklarının teşhis edilmesi ve takip altına alınması için Pozitron Emisyon Tomografi (PET) ile birlikte kullanılır. Uygulama sırasında hastaya damar yolu ile florodeoksiglukoz verilir.
Doku bozukluğu görülen durumlarda, birçok sebebe bağlı olarak FDG tutulumu meydana gelebilir. Ancak FDG tutulumu ve kanserli hücrelerin miktarı arasında paralel bir bağ bulunmaktadır. FDG tutulumunun düşüş gösterdiği durumlarda kanserli hücrelerin de azaldığı tespit edilmiştir. FDG tutulumu artış gösterdiğinde ise canlı kanser hücrelerinin çoğaldığı ve tümörün ilerlediği görülmüştür. Enfeksiyon ve tümör oluşumu, FDG tutulumuna sebep olan durumlara örnek olarak gösterilebilir.
Uzman Dr. Ömür Çarıkçı anlatıyor;
FDG tutulumu, hastanın vücuduna verilen radyoaktif maddenin dağılması ile birlikte düşüş ya da artış olup olmadığını tespit etmek amacıyla yapılan cihazlı ölçümlerle izlenir. Bunun için dünya çapında kullanılan ve Maksimum Standart Tutulum Değeri (SUVMax) adı verilen bir kriter göz önünde bulundurulur. SUVMax hesaplaması, belirli verilerin algoritmik hesaplanması ile ulaşılan yarı ölçütsel değerler sunmaktadır. Hesaplama sırasında hastanın vücut ağırlığı, uygulanan doz ve biyo dağılım süresi (çekim saati) göz önünde bulundurulur.
SUVMax kriteri ile dokunun, benzer dokulara oranla radyoaktif maddeyi ne kadar tuttuğu ve hangi seviyede FDG tutulumu geliştirdiği tespit edilebilir. Bu sayede hasta değerlendirmesi yaparken önemli kriterler göz önüne alınabilir. Hastaya biyopsi uygulanıp uygulanmayacağı, dokunun enfeksiyon ya da tümör dokusu olup olmadığı ve FDG tutulumuna sebep olan doku bozukluğunun nedeni gibi bilgilere ulaşabilmek için SUVMax değeri kullanılmaktadır.
SUVMax, kesinlik barındırmadığı için yarı ölçütsel olarak tanımlanan bir değerdir. Yalnızca hekimin öngörüde bulunmasını desteklemek amacıyla başvurulur. SUVMax değerleri, birçok değişkene bağlı olarak farklılık gösterebilir. En iyi sonuca ulaşmak için 6 saat süreyle açlığı bulunan, hareketsiz şekilde yatmış olan, biyo dağılımı çok iyi olan ve kan şekeri değeri 200’den düşük olan hastalara SUVMax kriterleri ile FDG tutulumu ölçümü yapılması tavsiye edilir. Bu sayede hastalık hakkında ulaşılan bilgilerin doğruluk oranı artış gösterecektir.