Fil Hastalığı Nedir?
Fil hastalığı, vücudunun belirli bölgelerinin şişmesi ve iltihaplanması sorunudur. Bu hastalık fil ayağı hastalığı olarak da bilinir. Fil hastalığının bilimsel adı “lymphatic filariasis”tir ve lenf sistemini etkileyen, çok nadir görülen bir hastalıktır. Bu çok önemli sistem, vücttaki sıvıları düzenlemekle görevlidir ve bu sistem, görevini yapamadığı zaman, cilt dokularında engellenemeyen bir şişme oluşur. Fil hastalığı sonucunda lenf damarlarının kalınlaşması sonucunda, uzuv şişmesi de oluşabilir. Fil Hastalığı, lenfatik sıvının hücreler arası dokuda birikerek, genellikle kollarda veya bacaklarda, ara sıra da gövde de şişmeye neden olmasıdır.
Fil hastalığı için Kalp Damar Cerrahisi veya Enfeksiyon Hastalıkları doktoruna gitmelisiniz.
İki farklı çeşit fil hastalığı bulunmaktadır. Bunlardan birisi parazit kurtçuklar tarafından oluşur bir diğeri ise parazitik olmayan hastalık sonucunda oluşur.
Fil Hastalığı Belirtileri
Çoğu zaman belirtiler, enfeksiyon oluştuktan yıllar sonra gerçekleşir. Enfeksiyon kan dolaşım hattına saldırarak, dolaşımı engeller ve sıvının o bölgede birikmesine neden olur. Fil hastalığında yaşanan belirtiler şunlardır;
- Ciltte şişme ve ağrı
- Yüksek ateş
- Keyifsizlik
- Mide bulantısı
- Kusma
- Vücut ağrısı
- Yorgunluk
- Dış cinsel organlar etkilenebilir
- Erkeklerde testis torbası büyür
- Kadınlarda vulva büyür
- İkincil bakteriyel ve mantar enfeksiyonları
- Kasık lenf düğümlerinin büyümesi
- Aşırı şişme
- Lenf bezlerinin tıkanması
- Adeleli cilt rengi
- Fibrotik cilt dokusu
- Bozulmuş lenf akıntısı
- Aşırı kol ve bacak şişmesi
- Çakıllı cilt görünümü
- Cilt ülseri
- Halsizlik
- Zayıflık
- Hasta rahatsızlığı
- Kalın cilt dokusu
- Sertleşmiş cilt yüzeyi
- Aşırı enfeksiyonlu alan
Fil Hastalığı Nedenleri
Yukarıda da bahsedildiği gibi, fil hastalığının iki tipi bulunmaktadır. Parazitik kurtçuklardan kaynaklandığından dolayı birisi tropikal bölgelerde daha yaygın gerçekleşir. Bu parazitler sivri sinekler tarafından bulaşmaktadır. Bu parazitik kurtçukları barındıran sinek, insanı ısırdığı zaman, kan dolaşımı içerisine parazitik kurtçuk larvaları bırakır. Bu larvanın genellikle kuluçka dönemi 7 ila 21 gün arasındadır. Kan dolaşımında dolaşmaya devam ederler ve zamanla, lenf sistemini işgal ederek, tıkanmasına neden olurlar. Diğer tip olan parazitik olmayan fil hastalığı ise Afrika bölgelerinde bulunmaktadır ve parazitik kurtçuklar tarafından oluşmamaktadır. Bu tip parazitik olmadığından dolayı genellikle tropik bölgelerde ve Afrikada bulunur. Bu tipte de lenf damarlarının tıkanması ve lenf sisteminin enfeksiyon kapması sorunları mevcuttur. Çıplak ayak ile sürekli sodyum ve potasyum gibi mineraller barındıran volkanik bölgelerde dolaşıldığında, kimyasallar vücuda girer. Daha sonra lenfatik damarlara ulaşarak, lenf tıkanmasına ve enfeksiyona neden olurlar.
Fil Hastalığı Tedavisi
Ne yazık ki fil hastalığının günümüze kadar bulunabilmiş kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu hastalığın bulaşmasını önleyici bir aşı da bulunmamaktadır. Bu hastalığın tedavisi, hastalığa neden olan etkenlere bakılarak belirlenir.
Lenf düğümlerinin şişmelerinin azaltılması için, dierhylcarbamazine, steroidler ve antihistamin gibi antibiyotikler kullanılır. Bu ilaçlar parazitik kurtçukları öldürmeye yardımcı olurlar. Özellikle testis torbası gibi bölgelerde şişme çok fazla ise, şişmeyi azaltmak için cerrahi yöntemler de kullanılabilir. Bu hastalığın oluşmasının önlenebilmesi için, temizliğe dikkat edilmelidir.
Yukarıda da bahsedildiği gibi fil hastalığının iki çeşidi vardır.
Parazitik Kurtçuk Kaynaklı Fil Hastalığı Tedavisi
Bu hastalığın tedavisinde en yaygın kullanılan ilaçlar:
- Albendazole
- Dierhycarbamazine
- Ivermectin
Parazitik Kurtçuk Kaynaklı Olmayan Fil Hastalığı
Bu hastalığın tedavisi ise, zararlı kimyasallara daha fazla maruz kalmayı önlemek için ayakkabı kullanmaktır. Ayrıca sargı bezleri ve elastik bantlar da, bu hastalık nedeniyle oluşan şişme ve iltihabı önleyebilir. Doktorlar genellikle ayağı sabun ve su ile yıkamayı önermektedir. Bunun yanı sıra hastalığın büyümesinin kontrolü için su ve antiseptik maddeden oluşmuş karışımda ayağı bekletmek gibi yöntemler önerilmektedir. Son olarak, bu sorun nedeniyle özellikle testis torbası bölgesinde meydana gelen aşırı şişmeyi önlemek için cerrahi yöntemler uygulanabilir.
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu Fil Hastalığı (Lenf Ödem) Bitkisel Tedavi
Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu bu haftalığın giderilmesi için taze sıkılmış nar suyu içilmesini tavsiye etmektedir.
Fil Hastalığı Bitkisel Tedavisi
Yeşil Çay
Yeşil çay antienflamatuar özellikleri sayesinde vücuttan zararlı toksinleri temizler, fil hastalığının geçmesine yardımcı olur. 1 bardak suyu kaynatıp için 1 tatlı kaşığı yeşil çay atıp 10 dk demleyin. Süzüp içine 1 tatlı kaşığı bal katın. Günde 3 kez bunu için.
Zerdeçal
Zerdeçal, güçlü antibiyotik, antioksidan ve anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Vücuttaki tüm zararlı serbest radikalleri ortadan kaldırır ve bağışıklık sistemine muazzam bir artış sağlar. Ayrıca vücutta biriken sıvıyı gidermeye yardımcı olur ve şişme ile ağrıları geçirir. Her sabah ve gece yatmadan bir tatlı kaşığı zerdeçal tozu bir bardak süt ile karıştırıp için.
Balık Yağı
Omega 3 yağ asitleri ve diğer değerli besin maddelerinden zengin olmasının yanı sıra balık yağı da antienflamatuar ve antioksidan özellik bakımından zengindir. Şişkinliklere ve ağrılara hızlı bir rahatlama sağlar.Antioksidan özellikleri vücudu detoks yapar ve enfeksiyonlarla mücadele etmesini sağlar. Doktorunuza danışıp gece yatmadan 2 kapsül balık yağı hapı için.