Gebelikte Sarı Beyaz Kahverengi Kokulu Akıntı Bebeğe Zarar Verir mi

Hamilelikte Kokulu Akıntı Neden Olur Nasıl Geçer

0 8

Hamilelikte Kokulu Akıntı Nedenleri Ve Tedavisi

Hamilelikte vajinadan kokulu akıntı gelmesi gebelikte hormonal değişimlere bağlı normal bir süreç  olabildiği gibi enfeksiyona da işaret edebilir. Bu nedenle böyle bir durumdan muzdaripseniz kadın doğum doktorunuza bu sorunu haber vermelisiniz. Şayet enfeksiyon söz konusu ise doktor size gebelikte kullanımı güvenli olan antibiyotik reçete edecektir. Hamilelikte sarı, beyaz, kahverengi gibi renklerde akıntı enfeksiyon belirtisi olabildiğinden düşük riskine neden olabilir. Bu yüzden ihmal edilmemelidir.

Hamilelikte Kokulu Akıntının Nedenleri Nelerdir?

Hormonal Değişimler

Bir kadının vücudu hamilelik sırasında birçok hormonal değişikliğe uğrar. Hamileyken, iki hormon olan progesteron ve östrojenin üretiminde ani bir artış olur. İki hormondaki bu çarpıcı artış, plasenta oluşumuna yardımcı olur ve bebeğin beslenmesini sağlar. Bir kadın hamile kaldığında, prolaktin seviyeleri de artacak ve bu daha sonra anne sütü üretimine yardımcı olacaktır. Bu hormonal değişiklikler vajinal akıntının artmasına ve kötü kokmasına neden olabilir.

Beslenme Değişiklikleri

Hamilelik sırasında yapılan diyet değişiklikleri de hamilelik sırasında vajinanın kokmasının nedenlerinden biridir. Örneğin, hamilelik sırasında daha fazla sarımsak veya baharatlı yiyecekler tüketirseniz, vajinal akıntınızın kokusunu değiştirebilir.

pH Düzeylerindeki Değişiklikler

Vajinanın normal pH seviyesi, asidik aralıkta olan 3,8 ile 4,5 arasındadır. Bu asidik pH, vajinada yaşayan ve laktik asit üreten faydalı bakteriler veya doğal vajinal floradan kaynaklanır. Hamilelik sırasında vajinal bölgeye fazla miktarda kan akışı olur, bu da vajinada pH’ın değişmesine neden olur. Bu durum, vajinayı vajinit gibi bakteriyel enfeksiyonlara karşı savunmasız hale getirir ve vajinadan balık veya kötü kokulu akıntı gelmesine neden olabilir.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar (STD’ler)

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar da güçlü bir koku ile aşırı vajinal akıntıya neden olabilir. Bir jinekolog, bu tür durumları tedavi etmek için ilaç yazabilir ve sizin ve bebeğinizin sağlıklı kalmasını sağlayabilir.

Hamilelikte Vajinal Kokulu Akıntı Nasıl Geçer?

Taharetlenin

Hamileyken vajinanızın temiz ve kuru kalmasını sağlamalısınız. Daha sık duş alın ve tuvaletten sonra vajinayı suyla önden arkaya doğru temizleyin. Dışkı bakterilerinin vajinanıza yayılma olasılığını azaltmak için daima taharetlenmeniz önden arkaya doğru olsun

Doktorunuza danışıp taharetlendikten sonra vajina bölgenizi antibakteriyel sabun ile yıkayabilirsiniz. Ayrıca, kasık kıllarını kısa ve temiz tutun.

Pamuklu İç Giyim Giyin

Sentetik iç çamaşırlarından kurtulun ve bunun yerine pamuklu olanları tercih edin. Yumuşak pamuklu iç çamaşırı giymek, oradaki cildin iyi nefes almasını ve fazla teri emmesini sağlar. Bu da vajinal kokulu akıntı oluşumunu önler

Diyetinizi Değiştirmeyi Deneyin

Gebelikte diyet değişiklikleri yapmak kaçınılmazdır. Diyetinize çok sayıda meyve ve  sebze ekleyin. Baharatlı yiyecekler veya fazla sarımsak içeren yiyecekler yemekten kaçının. Bu ter kokusunu değiştirebilir ve vajinal kokuyu azaltabilir.

Doktorunuzun Yazdığı İlaçları Alın

Vajinal kokuya bir enfeksiyon neden oluyorsa, bir doktora danışın ve doktorunuzun verdiği ilaçları alın. Hamilelik sırasında kötü vajinal kokunun nedeni ter veya diyet değişiklikleri gibi basit şeyler  olsa da, bebeğinize zarar verebilecek herhangi bir enfeksiyon veya başka koşulların olmadığından emin olmak için bir doktora danışmanız önemlidir. Hamilelikte vajinal kokulu akıntının yanı sıra cinsel ilişki veya idrara çıkma sırasında ağrı veya yanma hissi, bir enfeksiyon belirtisidir. Enflamasyon ve kaşıntı, bir enfeksiyonun uyarıcı işaretleridir ve hemen doktorunuzu görmelisiniz.

Vajinal akıntıda kan fark ederseniz; süzme peynir benzeri bir görünüme sahipse; balık gibi kokuyorsa veya yeşilimsi veya sarımsı renkte ise, bu bir şeylerin ters gittiğinin bir işaretidir. Hemen bir doktora danışmalısınız.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.