Hamilelikte Lökosit Yüksekliği Normal mi Bebeğe Zarar Verir mi?
Lökositler beyaz kan hücreleridir WBC diye adlandırılır. Alyuvar olarak da bilinen lökositlerin bağışıklık sistemi açısından önemi çok büyüktür. Öyle ki vücudu mikrop, bulaşıcı hastalıklar ve bilinmeyen bileşiklere karşı korur. Görevi bu kadar çok olan lökositler vücuttan atılan idrarda bir oranda bulunmaktadır. Ancak bazen oranı normal kabul edilenden çok daha fazla olabilir ve bu durum mesane ve böbrek dahil idrar yolu boyunca iltihaplanma ya da enfeksiyonun habercisidir .Gebelikte lökosit değerleri artar, bu belli sayıyı geçmediği sürece normal kabul edilir. Ancak şayet şiddetli enfeksiyon ve buna bağlı aşırı lökosit yüksekliği varsa bu durum bebeğe zarar verip erken doğuma, düşük ağırlıklı bebek doğumuna sebep olabilir.
Hamilelikte Lökosit Yüksekliği Normal mi?
Prof. Dr. İsmail Fahri Öçer hamilelikte lökosit sayısının 13.800’e kadar normal kabul edildiğini bildirmektedir.
Hamilelikte Lökosit Yüksekliği Neden Olur?
Hamilelikte vücuttaki beyaz kan hücresi yani lökositlerin sayısı artar. Referans aralığında ise alt sınır genellikle 6,000 ve üst sınır ise 13,800’dür.
Hormonlarda Artış
Hamilelikte meydana gelen lökosit yüksekliğinin bir sebebi ise vücutta gelişen bebeğin, plesentanın ve uterusu beslemekle görevli olan progesteron ve östrojen isimli iki önemli gebelik hormonunun artışıdır. Bu hormonların artışı, lökosit yüksekliği dışında vücutta birçok farklı değişikliğe de yol açmaktadır.
Stres
Kadın vücudu hamilelik gibi hem çok özel hem de çok eşsiz bir dönemde duygusal ve fiziksel bir stres altına girer. Bu durumda vücutta otomatik olarak beyaz kan hücresi yani lökosit hücrelerinin oranı artar çünkü vücudun zararlardan korunması gerekmektedir. Hamilelikte bu yoğun stresi azaltmanın en iyi yolu düzenli yürüyüş yapmak olacaktır.
Enfeksiyon
Bağışıklık sisteminin en önemli üyesi olan lökositler vücutta enfeksiyon varlığı algılandığı anda artmaya başlar. Bunun sebebi vücudu enfeksiyonlara karşı korumaktadır. Kandaki lökositlerin artmasına sebep olan soğuk algınlığından göz enfeksiyonuna kadar birçok farklı enfeksiyon olabilir.
Bağışıklık Sistemi Hastalıkları ve Enflamasyon
Vücutta görülen romatoidartrit ya da lupus benzeri otoimmün hastalık kanda daha fazla lökosit salgılanmasına yol açar. Ayrıca enflamasyon(iltihap) ve alerjik reaksiyon olması durumunda da kandaki lökositin yükseldiği bilinmektedir.
Lösemi veya Otoimmün Hastalıklar
Lösemi, Crohn hastalıkları ve Graves hastalığı kandaki pasif beyaz kan hücre sayısını yükseltir. Buradaki üretilen beyaz kan hücrelerinin pasif olduğuna dikkat edilmelidir. Yani, bu üretilen hücrelerin bir görevi yoktur ve bağışıklığı kuvvetlendirmek gibi bir işleve de sahip değildirler. Yalnızca çok yüksek seviyeler ulaşan bu amaçsız beyaz kan hücreleri yarardan çok zarar getirir. Lösemi hamilelikte çok ama çok nadir görülen bir otoummin hastalıktır. Fakat görülse bile hem anneyi hem de bebeği korumak için günümüz tıbbında birçok tedavi yöntemi mümkündür.
Hamilelikte Lökosit Yükselmesi İle İlgili Doktorlara Sorular ve Cevapları
Soru: 7 haftalık hamileyim ve yaptırdığım idrar tahlilinde lökosit değerinin 6 olduğunu gördüm. Bu seviye gebelikte normal mi? Doktorum sadece lökosit seviyesinin yüksek olduğunu söyledi fakat üzerinde hiç durmadı. Ben çok strese girdim. Ne yapmamı tavsiye edersiniz?
CEVAP
Doç. Dr. Muammer Doğan’ın cevabı: “Hamilelik döneminde vajinal akıntı artar. Bu akıntı idrarla karıştığı için idrarda lökosit görülür. Bu durum tıpta normal kabul edilmektedir. Ek olarak herhangi bir iltihap olup olmadığını görmek için mutlaka idrar kültürü yapılmalıdır. Eğer idrar kültüründe bir iltihap olduğu anlaşılırsa o zaman tedavi şarttır. Fakat bunun dışındaki durumlarda hamilelikte idrardaki lökosit korkulacak bir şey değildir. “
Soru: 35 yaşındayım ve ilk hamileliğimin 15.haftasının içerisindeyim. Gönderdiğim kan sonuçlarına bakabilir misiniz? Hamilelik döneminde lökosit çıkması normal bir durum mudur? Benim değerlerime baktığınızda yüksek mi dersiniz?
CEVAP
Prof. Dr. İsmail Fahri Öçer’in cevabı: “Hamilelik döneminde lökosit sayısı 13.800’e kadar olması normal kabul edilmektedir. Sizin değerlerinize baktığımda lökosit sayınızın biraz yüksek olduğunu gördüm. Fakat bu durum vücutta çıkan bir sivilceden bile olabilir, yani korkmanıza gerek yoktur. Biraz süre geçtikten sonra tekrar bir tahlil yaptırabilirsiniz.”
Soru: 2 aylık hamileyim ve 1 hafta önce idrar testi yaptırdım. Sonucu ++ dı ve doktorum idrar kültüründe ise üreme olmadığını söyleyerek ilaç reçete etmedi. Daha sonra çok su tükettim ve test tekrarlandı. Bu kez lökosit sonucu 2+ çıktı. Sizce ilaç kullanmam gerekir mi? Eğer vücudumda enfeksiyon varsa karnımdaki bebeğim bundan etkilenir mi? İlaç kullansam bebeğim zarar görür mü? Bana yol gösterir misiniz?
CEVAP
Prof. Dr. Alparslan Baksu’nun cevabı: “Sizin durumunuzda 1 tane Monurol Şase kullanımını önerebilirim.”
Hamilelikte Lökosit Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?
Hamilelikte lökosit seviyesi kan testi ile belirlenir. Gebelikte hormonal değişime bağlı olarak lökositleriniz bir miktar yükselebilir, normaldir, tedavi gerektirmez. Fakat ek olarak ateş, boğaz ağrısı ve idrara çıkarken problem yaşamak gibi daha başka belirtiler söz konusu değilse lökositin biraz yükselmesinde bir sakınca yoktur.
Lökosit yüksekliği enfeksiyondan kaynaklıysa doktor gebelikte kullanımı güvenli antibiyotik reçete edecektir.
Not: Makalede geçen soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesitesinden alınmıştır. Sorular şahıslara münhasırdır.
Merhaba hocam
36 haftalık gebeyim lökosit değerim 95 çıktı bebeğe zararı olur ku 3 gün sonra doktor randevum var. Beklememde sorun olur mu