Çökük Meme Ucu Neden Olur, Nasıl Düzelir?
Normal şartlarda dışarıya doğru çıkık durması gereken meme ucunun içe doğru girintili olması durumuna çökük meme ucu adı verilmektedir. Meme ucunun içeriye doğru girik olması özellikle de emziren anneler için çeşitli sorunlara yol açabilmektedir. Bu tarz meme uçlarına sahip annelerin bebeklerini emzirmesi diğer annelere göre oldukça zor ve zahmetli olabilmektedir.
Çökük Meme Ucu Neden Olur?
Doğuştan ya da sonradan bu şekli alabilen meme uçlarının içe doğru çökmesinin sebepleri:
- Hamilelik ve emzirme
- Meme büyümesi ve sarkması
- Meme travmaları ve enfeksiyonları
Meme ucunun içe doğru çökmesi ilerleyen yaşlarda ya da sonradan görülen bir durum ise bu memede tümoral bir kitlenin oluşup oluşmadığının kontrol edilmesi oldukça önem taşımaktadır.
Hafif seviyede içeri doğru çökmüş olan meme uçları masaj ve baskı yardımıyla eski haline döndürebilmekte ve böylece annenin emzirmesi kolaylaşabilmektedir.
Meme Ucu Nasıl Çıkar?
Philips Avent SCF152/01 Niplette Göğüs Ucu Çıkarıcı
Göğüs ucunu dışarı çıkarmak için yapılan cerrahi işlemler göğüs dokusunda çok iyi sonuçlar verdiği gibi zedelenmelere de yol açabileceği için buna alternatif olarak başka yöntemlerde bulunmaktadır. Hoffman egzersizleri ve göğüs kalkanları kullanmak göğüs ucunu dışarı çıkarmak için uygulanabilen yöntemlerdendir. Bir diğer yöntem ise Philipsin Niplette göğüs ucu çıkarıcı aletini kullanmaktır.
Oldukça zararsız ve etkili yöntemlerden birisi olan bu alet, belirgin göğüs ucu olmayan ya da göğüs uçları içe dönük kadınlar için oldukça ideal bir çözüm yöntemi sunmaktadır. Özellikle de emziren annelerde büyük sorunlara yol açabilen çökük göğüs ucu sorunu, bu alet sayesinde çözüme kavuşturularak emziren annelerin hayatını kolaylaştırmaktadır. Cerrahi işlemlere verilen paralar ve kullanılan göğüs kalkanları size hitap etmiyor ya da etkili sonuçlar vermiyor ise bu aleti kullanmak oldukça etkili olacaktır.
Geleneksel Yöntemler
Tıbbi olduğu kadar geleneksel yöntemler de çökük meme ucu sorununa çeşitli alternatif çözümler sağlanabilmektedir. Bu geleneksel yöntemlerden biri ise ip yardımıyla meme ucunun öne doğru çekilmesidir. Göğüs ucuna buz uygulamak, mandal ile sıkıştırmak ya da çatal ile vurmak oldukça tehlike ve olumsuz sonuçlara yol açabilen yöntemlerden olup, göğüs ucunun yaralanmasına ya da göğüs dokusunun zedelenmesine yol açabilmektedir.
Germe Egzersizi
Göğüs ucu baş parmak ve işaret parmağı yardımıyla tutularak dışarı doğru çekildikten sonra meme ucu yuvarlanmaya çalışır. Bu egzersiz günde birkaç kez uygulanabilir.
Hoffman Egzersizi
Göğüs ucunun dışarı çıkarılmasında etkili olan bir diğer yöntem olan hoffman egzersizini uygulamak için işaret parmakları göğüs uçlarının kenarlarına konularak 4-5 kez dikey ve yatay şekilde basınç uygulanır. Bu egzersizin hamileliğin 5 ila 6. aylarında uygulanmaya başlaması daha etkili sonuçlar alınmasına katkı sağlayacaktır.
Göğüs Ucu Çıkartan Aparatlar Kullanımı
Meme ucu içe göçük olan annelerin bu sorunu çözmek için göğüs ucu çıkarıcı aparatlardan yardım alması emzirme işleminin anne için daha kolay bir hal almasını sağlayarak sütün memeden çıkmasını da kolaylaştırmaktadır. Bu apartlar bir süre kullanıldıktan sonra meme ucu kasları uzayarak meme ucunun dışarı çıkmasını destekler hale gelirler. Günümüzde annelerin sıklıkla ve yaygın olarak tercih ettiği göğüs ucu çıkarıcı apartların kullanılmaya başlamadan önce bir doktora danışması tavsiye edilmektedir.