Göğüs Ucundan Sıvı Gelmesi Gebelik Belirtisi midir

Memeden Sıkınca Sıvı veya Süt Gelmesi Hamilelik Belirtisi midir

0 505

Memeden Sıkınca Sıvı veya Süt Gelmesi Hamilelik Belirtisi midir

Memeden süt gelmesine tıpta galaktore denir. Gebelik ve emzirme dönemlerinde memeden süt gibi bir sıvı gelir. Bunun sebebi prolaktin hormon seviyesinin yükselmesidir. Fakat bu dönemler haricinde de söz konusu durumla karşılaşılabilir. Onun için memeden sıvı ya da süt gelmesi mutlaka hamileliğe işaret etmez. Doğum kontrol hapı kullanmak, stres, karaciğer rahatsızlıkları, cinsel birliktelikte memenin çok fazla uyarılması gibi faktörler de hamile olunmasa bile memeden süt gelmesine yol açabilir. Meme ucundan süt geliyorsa bu, hamilelik belirtisi olabilir fakat başka bir nedenden de kaynaklanabilir.

Memeden Sıvı Gelmesi Hamile Olduğunuzu Mu Gösterir? Dr. Erol Bayraktar Cevaplıyor

‘Göğsümden sıvı geliyor, hamile miyim?’ sorusu pek çok kadının aklını karıştırır. Gebeliğin ilk birkaç ayından sonra göğüs ucundan süt geldiği gözlemlenebilir. Fakat bu çoğu zaman hamileliğin başlangıcında meydana gelmez. Bu sebeple memelerden süt gelmesini erken hamilelik belirtileri içinde değerlendiremeyiz.

Memeden Sıvı Gelmesi Neden Olur?

Memeden sıvı gelmesinin nedenleri şunlar olabilir;

Prolaktin adı verilen süt hormonunun salgılanmasına hipofiz bezindeki tümörler de neden olabilir. Prolaktinom olarak isimlendirilen hipofiz tümörü memeden süt gelmesini sağlar. Buna ‘galaktore’un’ denir. Bu gibi tümörler iyi huyludur. Tiroid bezinin yavaş çalışması, karaciğer veya böbrek yetmezliği, stres gibi etkenler de prolaktin düzeyini yükseltir.

İlaçlar: Hipertansiyon ilaçları, antidepresanlar ve sakinleştiriciler de galaktore (memeden süt gelmesi) nedenlerindendir.

Düşük tiroid fonksiyonları (hipotiroidizm): Tiroid bezi hormon üretiminden sorumlu organdır. Bu bezden yeteri kadar hormon salgılanamaması ‘hipotiroidizm’ adını alır. Bunun sonucunda da laktasyon etkisi oluşur ve çok fazla prolaktin salgılanır. Memeden süt gelmesi de bu sürecin bir tezâhürüdür. Tiroid bezi az çalıştığı takdirde bu bezi uyaran TRH hormonu artış gösterir ve göğüsten süt gelir.

Bebeğin yoğun şekilde ve uzun süreli emzirilmesi, stresli yaşam tarzı gibi etkenler de buna sebebiyet verebilir.

Östrojen hormonunda artış, böbrek ve akciğer tümörleri, doğum kontrol haplarının kullanılması memeden süt gelmesine yol açabilir.

Çemen tohumu ve rezene gibi baharatları aşırı miktarda tüketmek, sürekli bu baharatlarla hazırlanan çayları içmek göğüsten süt gelmesini tetikler.

Düşük ya da erken doğum olması durumunda memeden süt gelebilir.

Cinsel ilişki esnasında meme uçlarının yoğun şekilde uyarılmasıyla süte benzer bir sıvının gelmesi mümkündür.

Polikistik over hastalarında göğüs ucundan süt gelmesi ile karşılaşılabilir.

Hipofiz bezinde ortaya çıkan tüberküloz ya da sarkoidoz gibi rahatsızlıklar memeden süt gelmesine sebep olabilir.

Erkeklerde görülen hipogonadizm (testosteron hormonunun yetersiz olması) göğüsten süt gelmesiyle sonuçlanabilir.

Esrar ve kokain gibi uyuşturucu maddeler de bunun diğer nedenlerinden biridir.

Memeden süt gelmesi yenidoğan bebekte de görülebilen bir durumdur. Bu, bebeğin anneden plasenta aracılığıyla yüksek oranda östrojen almasından kaynaklanmaktadır.

Memeden Sıvı, Süt Gelmesi Nasıl Geçer?

Meme ucundan süt gelmesi başlı başına bir rahatsızlık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisidir. Bundan dolayı her şeyden evvel ilgili hastalığın belirlenmesi gerekir. Tedavi de bu doğrultuda gerçekleştirilir. Sorunun neye bağlı olduğu jinekolog tarafından yapılacak muayene sayesinde öğrenilebilir. Doktor önce prolaktin adı verilen süt hormonunun seviyesini ölçecektir.

Eğer memeden süt gelmesi kullanılan ilaçlar sebebiyle oluyorsa o ilacın kullanımına son vermeniz gerektiği bildirilecek ve size onun eşdeğeri farklı bir ilaç reçete edilecektir.

Problemin altında yatan şey hipofiz tümörü ise Bromokriptin ve bbenzeri ilaçlar verilerek tedavi sağlanmaya çalışılacaktır. Tümör ilaca yanıt vermezse radyasyon ve ameliyat tedavilerine başvurulacaktır.

Tiroid bozukluğu mevcutsa rahatsızlığınıza göre bir tiroid ilacı yazılacak ve düzenli olarak kullanmanız talep edilecektir.

Memeden süt gelmesinin nedeni bulunamazsa problemi kontrol altına almak amacıyla prolaktin salgısını azaltan bir ilaç önerilecektir. Cabergoline ilacı bunlardan biridir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.