Hamilelikte Çarpıntı Neden Olur Nasıl Geçer?

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zarar Verir mi Neden Olur

0 8

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zarar Verir mi Neden Olur

Hamilelikte kalp çarpıntısı kansızlık, hamilelikte hormonlardaki artış, stres gibi çeşitli nedenlerden meydana gelebilmektedir. Gebeyken kalp çarpıntısı yaşamanız genellikle bebeğinize herhangi bir zarar vermez.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Bebeğe Zararlı mıdır?

Doktorunuz gerek görürse kalp çarpıntısının geçmesi için ilaç reçete edecektir.

Hamilelik döneminde çarpıntı problemi ile karşılaşan kadınlar hâliyle ‘gebelikte çarpıntı bebeğe zarar verir mi?’ diye endişe eder. Hamilelikte meydana gelen kalp çarpıntısı çoğu zaman herhangi bir sorun olduğuna işaret etmez ve bebeği olumsuz etkilemez. Bu durum sadece anneyi ilgilendirir.

Ancak çarpıntı fazlaysa, sık sık oluyorsa, bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa dokulara ulaşan oksijen miktarı azalacaktır. Buna bağlı olarak bebeğin zarar görme riski doğacaktır. Onun için hamilelikte rutin muayeneleri hiç aksatmamak çok önemlidir.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nedenleri Nelerdir?

Hormonlardaki Artış

Progesteron, hamile kadınlardaki fiziksel ve psikolojik değişiklikleri yöneten bir hormondur. Bu hormon gebelikte daha fazla salgılanmaya başlar. Kalp çarpıntısı ise progesteron yüksekliğinin en sık görülen etkilerindendir. Hamilelik sürecinde kalbinizin hızlı attığını ve bu esnada biraz zorlandığını hissediyorsanız sorumlusu progesteron olabilir.

Kansızlık

Hamilelikte kalp çarpıntısı kansızlık sebebiyle de gelişebilir. Gebelerde kan hacmi ve anne adayının demir ihtiyacı artış gösterir. Bu gereksinimlerin yeterli düzeyde karşılanmaması kansızlığa yol açar. Bunun sonucunda baş dönmesi, güçsüzlük, yorgunluk, sürekli uyku hâli, renginde solukluk gibi durumlar ortaya çıkar. Kansızlık olup olmadığı tam kan sayımı yapılarak tespit edilir. Tedavi için demir takviyesi verilir.

İlaçların Yan Etkileri

Bazı ilaçlar yan etkisini kalp çarpıntısı şeklinde gösterebilir. Hamilelikte alınan vitaminler buna örnektir. Farklı ilaçlar da kalp çarpıntısını beraberinde getirebilir.

Stres

Kaygı ve stres yalnızca hamile olanların değil herkesin kalbinde çarpıntı meydana getirebilir. Ancak kadınlar bu dönemde hamilelik hormonlarının etkileri nedeniyle duygusal bakımdan biraz daha hassastır. O yüzden kalpte çarpıntı olması yüksek bir ihtimaldir. Anne adayının vücudunda yaşanan değişiklikler veya doğum zamanının yaklaşması da bunu tetikler. Söz konusu faktörlerden ötürü ruhsal bakımdan annenin bir günü bir gününü tutmayabilir. Kimi zaman içi içine sığmazken kimi zaman aşırı kırılgan veya öfkeli olabilir. Endişe ve stres üzerine kalp, ekstra efor sarfetmek zorunda kalır. Bu da kalp çarpıntısı olarak tezâhür edebilir. Hamilelikte yoğun stres, tedirginlik, huzursuzluk yaşayanların uzman bir psikoloğa başvurması tavsiye edilir. Davranışsal terapi yöntemleri stres düzeyinin azaltılmasına yardım edecektir.

Kan Akışındaki Artış

Hamile bir kadının kan hacmi, hamile kalmadan önceki kan hacmine göre %50 daha fazladır. Çünkü vücudun yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmesi için de, bebeğin hayatta kalabilmesi, anne karnında büyüyüp gelişebilmesi için de kana ihtiyaç vardır. Fakat bu kan artışı anne vücudunun alışık olmadığı bir durumdur. Kalbin artan kan ihtiyacını giderebilmesi için daha fazla çalışması gerekecektir. Hamilelikte kalp çarpıntısı neden olur? sorusunun bir diğer cevabı da böyledir.

Kalp Hastalığı

Hamile bir kadının kalbinde oluşan çarpıntı hissi altta yatan bir kalp rahatsızlığına da işaret edebilir. Bu durumun gebelikte görülme oranı %2 civarındadır.

Hamilelik Belirtisidir

Vücut hamilelikte gerçekleşen değişikliklere adapte olabilmek için epey mesai yapar. Hatta anne adayları gebelik bedensel ve ruhsal bakımdan âdeta bambaşka biri olur. Kalp-damar sistemi de bu değişimlerden nasibini alır. Bebeğin ihtiyaç duyduğu oksijen ve besinlerin ona zamanında ve yeterli miktarda ulaştırılması lâzımdır. İşte bu büyük görevin yerine getirilebilmesi de kan hacminin artmasına bağlıdır. Bu kanın vücuda dağıtılması da kalbe düşen bir vazifedir. Artık kalbin yükü fazlalaşmıştır ve daha çok kan pompalamak mecburiyetindedir. Bunlar olup dururken kalbin atış sayısında da %20’lik bir artış yaşanır. Sonuç olarak hamilelikte kalp çarpıntısı baş gösterir.

Kafeinli Gıdaların Tüketilmesi

Kafein içeren yiyecek ve içeceklerin aşırı tüketimi çarpıntıya zemin hazırlar. Nitekim bu, herkes için de geçerlidir.

Sağlık Sorunları

Kan şekerinin düşük olması, tiroid bozuklukları, anemi ve su kaybı gibi rahatsızlıkların da kalp çarpıntısında rol oynadığı bilinmektedir. Hamileyseniz ve sürekli kalp çarpıntısı yaşıyorsanız, şikâyetinizin bir hastalıkla ilişkili olup olmadığı araştırılmalıdır.

Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Nasıl Geçer?

Hamilelerde kalp çarpıntısı riskli bir durum, ciddi bir rahatsızlık sebebiyle değil de yukarıda belirtilen normal süreçlerden dolayı tahakkuk ediyorsa tedaviye gerek duyulmayacaktır. Zira doğumun ardından kalp çarpıntısı da son bulacaktır. Fakat altta yatan bir hastalık varsa ona yönelik tedavi uygulanacaktır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.