Kurutulmuş Domates Nasıl Saklanır 3 İdeal Yöntem
Yiyecekleri uzun süre muhafaza etmek amacıyla kullanılan en eski yöntemlerden biri güneşin altında kurutmaktır. Domates de fırında yahut güneşte kurutularak saklanabilir. Güneş gören bir yerde kurutulması domatesin besin değerlerini kaybetmesine engel olur. Vitaminleri ve mineralleri azalmaz. Böylece mutlaka faydasını görürüz.
Kurutulmuş Domates Nerede Nasıl Saklanır?
Kurutulan domatesler cam kavanozlara veya bez torbalara koyularak saklanabilir. Kavanozda bekletilecekse üstüne biraz zeytinyağı, defne yaprağı ve kişniş eklenmelidir. Ardından ağzı iyice kapatılmalıdır.
Domatesleri kuruması için güneş ışığı alan bir ortamda da bırakabilirsiniz. Daha sonra serin ve kuru bir yerde saklamalısınız. Hava geçirmeyen kaplara yerleştirebilir veya buzdolabı poşetlerine doldurabilirsiniz. Poşetlerin de hava almamasına dikkat etmelisiniz.
Fırında domates kurutmak da mümkündür. Bu şekilde kurutulan domatesler boş bir kavanoza konulup buzdolabına kaldırılır. Zeytinyağının içerisine de atılabilir. Zeytinyağı, domates kurusunun bozulmasını önler.
Kurutulmuş Domatesi Zeytinyağında Saklama
Kurutulmuş domatesler sandviçlere, pizzalara, salatalara, garnitürlere ve yemeklere lezzet verir. Kahvaltı sofrasına da oldukça yakışır. Peki kurutulmuş domates nasıl kullanılır?
- Önce hazırlanan domates kurusu küçük kavanozlara paylaştırılır.
- Üstünü örtecek kadar zeytinyağı eklenir. (İsteyenler kekik, soğan tozu, pul biber, fesleğen, kişniş veya sarımsak taneleri de ilâve edebilir.)
- Kavanozun ağzı sıkı sıkı kapatılır. Serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilebilir. Bulunduğunuz bölgede genellikle kuru iklim yaşanıyorsa, domatesleri saklamak için bez torbalardan da yararlanabilirsiniz. Sadece kavanozda saklanacak diye bir şart yoktur.
Kurutulmuş Domatesin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Domates kurusu folik asit bakımından zengindir. B1, B2, B3, B5 gibi B grubu vitaminler içerir. Lif, potasyum, kalsiyum, demir, sodyum, fosfor, kükürt, çinko ve beta-karoten ihtiva eder. A ve C vitaminlerine sahiptir.
Kurutulmuş domates barındırdığı magnezyum ve kalsiyum mineralleriyle kalp-damar sağlığının korunmasında rol oynar. Kalsiyum minerali kalp kasının düzenli çalışmasını destekler. Magnezyum ise kalp kaslarını gevşeterek rahatlatır. Yani kalpte bulunan kan damarlarının sistemli bir şekilde kasılıp gevşemesine yardımcı olurlar. Ayrıca bu mineraller tansiyonun dengelenmesinde etkilidir.
Araştırmalar göstermiştir ki domates kurusunda yer alan likopen adlı bir bileşen, kalpteki arterlerde plak oluşumunun önüne geçmektedir. Öte yandan kötü kolesterolü de engellemektedir. Bu da kalp krizi riskinin azalması demektir.
Kuru domatesin kalori değeri düşüktür. Aynı zamanda fazla şeker içermez. Buna karşılık lif oranı son derece yüksektir. Bundan dolayı zayıflamayı kolaylaştırır. Diyette kurutulmuş domates yenebilir.
Domates kurusu, cildimizin güneşten gelen zararlı ışınlarla mücadele etmesine katkı sağlar. Âdeta cilt yüzeyinde koruyucu bir tabaka oluşturur. Derinizde yanıklar varsa pişmiş veya kurutulmuş domates tüketimini artırmanız önerilir. Domates kurusu yanıkların iyileşme sürecini hızlandıran maddeler içerir.
Kurutulmuş domates neye iyi gelir? sorusunun bir diğer cevabı da yorgunluk ve halsizlik gibi şikâyetlerdir. Ayrıca iştahı artırır. Dolaşım sistemini, kalbi ve sinir sistemini güçlendirir. Gut, eklem ve romatizma hastalıkları olanların domates kurusunu daha fazla tüketmeleri çok yararlıdır.
Domates Nasıl Kurutulur?
- Domatesleri yıkayın ve kurulayın.
- Dilim dilim veya halka halka doğrayın.
- Fazla kalın olmamalıdır yoksa daha geç kurur.
- Bir tepsiye bez serin ve domatesleri teker teker yerleştirin.
- Daha sonra biraz sofralık tuz ya da kaya tuzu dökün.
- Güneş gören bir yerde bırakın.
- Ertesi gün olunca, yuvarlak kestiğiniz domateslerin diğer yüzünü çevirin.
- 9 gün güneşte bekletin.
- Bu süreçte domatesleri ara sıra düz veya ters çevirmeyi unutmayın. Böylece iki tarafı da güneş almış olacak ve iyice kuruyacaktır.
- Domatesleri kuruttuktan sonra ağzı kilitli bir buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında saklamanız tavsiye edilir.
Not: Kurutulacak domateslerin etli kısmı dolgun olmalı, ancak fazla sulu olmamalıdır. Her yörede başka bir isimle anılır fakat genelde oval domates, sobe-söbe domates, salçalık domates olarak geçer.