Hamilelikte Mantar Yemenin Bebeğe Ve Hamile Kadına Faydaları Neler, Hamilelikte Hangi Mantarlar Yenilebilir?
Birçok insan özellikle çorba, pizza, salata ya da meze gibi yiyeceklerine mantar ekler. Fakat soru şu ki, bu hamilelikte güvenli midir? Cevap, evet. Yani eğer hamileyseniz ve mantarları seviyorsanız, mantar tüketmemeniz için hiçbir sebep yoktur. Ancak mantarın doğru türünü seçmek ve çiğ yemekten kaçınmak gerekir.
Hamilelik süresince, bebeğiniz büyümek ve gelişmek için ihtiyacı olan besinler açısından tamamen size bağımlıdır. Hamilelik boyunca doğru beslenmek oldukça önemlidir. Mantar gibi besin değeri yüksek şeyler tüketmek sizin ve bebeğiniz besin ihtiyacını karşılamanın en iyi yoludur.
Hamilelikte Mantarın Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Nelerdir?
Hamilelikte B Vitamini İhtiyacını Karşılar
Mantarlar B Vitamini özellikle niyasin ve riboflavin açısından mükemmel kaynaklardır. Anne adayı ve bebek için yararlı, tiyamin(B1), riboflavin(B2), niyasin(B3) ve pantotenik asit(B5) içeren doğal B vitamini kaynağıdır. Tiyamin ve niyasin bebekteki beyin gelişimine katkı sağlar, gebelikte halsizliği giderir ve enerjiyi destekler. Riboflavin görme yetisini geliştirerek ve kemik, kas ve sinirleri güçlendirerek cilt sağlığına katkı sağlar.
Mantarlar aynı zamanda bebeğinizin büyüme ve gelişmesine yardımcı olan potasyum, çinko ve selenyum içerirler.
Hamilelikte Kansızlığı Önler
Hamilelik boyunca kan düzeyi arttığından vücudunuz daha fazla hemoglobine ihtiyaç duyar. Mantar hem annede hem de bebekte hemoglobin ve kırmızı kan hücresi üretimine katkı sağlayan demir açısından mükemmel bir kaynaktır.
Anne Karnındaki Bebeğin Kemiklerini Güçlendirir
D vitamini eksikliği hamilelikte yorgunluğa, sırt ağrısına, kemik zayıflığına ve depresyona neden olabilir. Beslenme düzeninize mantarı eklemek size bolca D vitamini sağlayacaktır. Bebekte güçlü kemik ve diş oluşumu için vücudun kalsiyum emilimine yardımcı olur.
Hamilelikte Kabızlığı Önler
Protein ve lif mantarlarda bolca bulunur. Kas kütlesine katkı sağladığından protein bebeğinizin tüm gelişimi için gereklidir. Lifler sizi sorunsuz bir doğum için hazırlar ve zinde tutar. Kabızlık ve yorgunluk gibi istenmeyen durumları önlemeye yardımcı olur.
Mantar Antioksidan Deposudur
Mantarlardaki antioksidanlar (selenyum ve ergotionein) bebeğinizi korur ve bağışıklık sisteminizi destekler. Dolayısıyla 9 ay süresince yaygın hastalıklardan uzak tutar.
Bunun yanında mantarlar bebeğinizin büyümesi ve gelişmesine katkı sağlayan selenyum, çinko ve potasyum bakımından zengin kaynaklardır.
Mantar Bol Miktarda Protein İçerir
Mantarlar önemli vejetaryen protein kaynağıdır. Protein bebeğinizin genel gelişim ve büyüme süreci için oldukça önemlidir. Proteinler aynı zamanda plesenta gelişimi ve bebek için önemlidir. Mantarlar bağırsak hareketlerini rahatlatan yüksek lif içeriğine sahiptir. Sindirim için önemli çözünmez lif içerirler. Kan şekeri emilimini, kan basıncını ve kolesterolü azaltan çözünen lif de içerirler.
Erken Gebelikte Mantar Yiyebilir Miyim?
Evet, erken gebelikte mantar yiyebilirsiniz. Lif içerdiğinden, erken gebelikte yaygın olan hazımsızlık ve kabızlığı gidermeye yardımcı olurlar. Mantarlardaki antioksidanlar (selenyum, ergotioneine gibi) bağışıklık sistemini destekler.
Ne Tür Mantarlar Yiyebilirsiniz?
Mantarlar gebelik boyunca kaçınmanız gereken besinler değildir fakat beslenme düzeninize dahil etmeden önce aklınızda tutmanız gereken bazı şeyler vardır.
Bütün mantar türleri tehlikesiz değildir. Bazıları zehirlidir ve gebeliğinize zarar verebilir. Hangi tür mantarı tüketeceğiniz konusunda dikkatli olun.
Hamilelik boyunca tüketebileceğiniz mantarlar:
- Beyaz düğme mantarlar
- Şitake mantarı
- Kestane mantarı
- Kuzugöbeği mantarı
- Çörek mantarı
- Beyaz kral istiridye mantar
- Şimeji mantarı
Mantar Tüketirken Alınacak Önlemler
- Taze mantarlar alınmalı ve tüketilmelidir. Çiğ mantar yemeyin.
- Çürük beneklerden ve çürümelerden arındırılmış olmalıdır, iyi yıkanmış ve pişirilmiş olmalıdır.
- İşlenmiş mantarlar son kullanma tarihinden önce tüketilmelidir.