Göz Kapağı İltihabına  Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir Nasıl Tedavi Edilir

Kirpik Dibi İltihabı Nasıl Geçer Belirtileri Neler? Bitkisel Tedavisi

0 28

Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri Neler, Nasıl Geçer?

Kirpik diplerindeki kıl foliküllerinin iltihap nedeniyle tıkanması sonucu Blefarit olarak bilinen kirpik dibi iltihabı ve göz kapağı iltihabı meydana gelir. Göz kapağı iltihabı, göz kapağının kaşınması, şişmiş veya tahriş olmuş göz kapağı, gözlerde yanma hissi, göz kapaklarında yağlılık hissi, göz kızarması, gözlerin sulanması, ışığa aşırı duyarlılık, gözlerde çapaklanma gibi belirtilere yol açabilir. Göz kapağı enfeksiyonu çok büyük rahatsızlıklara neden olup, görüşünüzü de olumsuz etkileyebilir.

İç ve dış göz kapağı iltihabı diye 2 tür göz kapağı iltihabı çeşidi vardır. İç göz kapağı enfeksiyonu gözlerinizin dış tarafında oluşurken, dış göz kapağı iltihabı gözlerin iç köşelerinde oluşur. Bu makalemizde göz kapağı iltihabının geçmesi için evde uygulayabileceğiniz, doğal bitkisel yöntemlerden bahsedeceğiz.

Kirpik Dibi İltihabı Belirtileri

  • Gözlerde batma
  • Gözlerin yaşarması
  • Göz pınarlarında çapaklanma
  • Gözlerin kızarması
  • Göz kapaklarında ve göz çevresinde şişme
  • Gözlerde yanma hissi
  • Göz kapaklarında, kirpik diplerinde kızarıklık

Kirpik Dibi İltihabı Doğal Tedavi Yöntemleri

Papatya Çayı

Sallama poşet papatya çayı kirpik dibi iltihabını geçiren en etkili yöntemlerdendir.

Papatya bitkisi antibakteriyel içeriği sayesinde göz çevresindeki iltihabı doğal yoldan tedavi eder. 1 su bardağı sıcak suya 1 adet sallama papatya çayı atın 3-5 dk demlendikten sonra çıkarıp fazla suyunu sıkın ve bu sallama papatya çayını göz kapağınıza tutun. Soğudukça başka papatya çayı kullanın.

Hindistan Cevizi Yağı

Göz kapağını iltihabını evde tedavi etmek hindistan cevizi yağından faydalanabilirsiniz. Bu yağ içerdiği iltihap önleyici özelliklerle, iltihabı azaltır ve buna bağlı olarak oluşan acı ve kaşıntı da azalır.

  • Bir pamuk parçasını katı haldeki hindistan cevizi yağına batırın. Katı Hindistan cevizi yağını aktardan temin edebilirsiniz.
  • Bu pamuğu iltihaplı göz kapağına koyup, 15-20 dakika boyunca bekleyin.
  • Bu yöntemi düzenli aralıklarla gün içerisinde uygulayın.
  • Ayrıca yağı gece gözünüze sürüp, sabah kalktığınızda yıkayabilirsiniz. Eğer hindistan cevizi yağınız yok ise zeytinyağını deneyin.

Rezene Çayı

Rezene çayı kirpik dibi iltihaplanmasına doğal şifadır. Sallama rezene çay poşedini bir bardak sıcak suya atıp 3-5 dk demleyin. Sudan çıkarıp soğumaya bırakın. Ardından bu sallama çay poşedini göz kapaklarınızın üzerine koyun. Günde 3-4 kez buna devam edin.

Patates

Patates antibakteriyel içeriği ile göz çevresindeki bakteriler yok eder. Bir dilim çiğ patatesi güzelce yıkayıp göz kapağınıza koyun. 15 dk kalısın. En iyi sonucu elde etmek için bu yöntemi günde birkaç kez uygulayın.

Aloe Vera

Aloe vera göz kapağı enfeksiyonuna doğal çözümlerdendir, gözlerinizdeki çapak veya diğer birikimlerin oluşmasını önlemek için nemli tutmanız çok önemlidir. Aloe veranın nemlendirici etkisi bu işlem için çok iyidir.

Ayrıca iltihap önleyici özellikleri ile göz kapağı enfeksiyonunun yol açtığı kızarıklığı, şişmeyi ve iltihabı tedavi eder.  Aloe vera yaprağını bitki satan yerlerden veya internet üzerinden temin edebilirsiniz.

  • Aloe vera yaprağını yarıya bölün ve içerisindeki taze jeli çıkartın.
  • Bu jeli göz kapağınız üzerine nazikçe sürün.
  • 10 dakika boyunca göz kapağınızda bekletin.
  • Ilık su ile yıkayın.
  • Bu yöntemi günde 2-3 defa uygulayın.

Göz Kapağı Hijyenine Dikkat Edin

Düzenli göz kapağı temizliği, göz kapağı iltihabını iyileştirmek için gereklidir. İnatçı bir problem olabileceğinden dolayı, cilt ve göz kapağı temizliğine dikkat etmek büyük önem taşımaktadır.

  • Düzenli olarak göz kapaklarınızı sıcak su ile yıkayın. Ayrıca doktorunuzdan göz kapağı temizleme suyu isteyebilirsiniz.
  • Bunlara ek olarak düzenli olarak antibakteriyel şampuan ile saçlarınızı, kaşlarınızı ve göz kapaklarınızı yıkamaya özen gösterin.

Omega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri de göz kapağı iltihabını geçirmek için kullanılabilir.Bu yağ asitleri gözlerdeki meybomiyan bezlerinin sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu bezler gözlerin nemlendirilmesi ve göz kapağının rahat hareket etmesi için çok önemlidir.

Somon balığı, ton balığı, alabalık, keten tohumu ve ceviz gibi omega-3 içeren besinler tüketin. Ayrıca doktorunuza danıştıktan sonra omega-3 takviyesi de alabilirsiniz.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.