Hamileliğin İlk Haftalarında Kahverengi Akıntı Lekelenme Nedenleri

6 Haftalık Gebelikte Kahverengi Akıntı Lekelenme Neden Olur Ne Yapmalı

0 82

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Lekelenme Nedenleri Ve Tedavisi

Kahverengi akıntı ve lekelenme gebeliğin ilk 16 haftasında yani gebeliğin ilk üç ayında çok yaygındır. Hamilelerin %33’ünde bu durumla karşılaşılır. Hamilelikte ilk haftalarda kahverengi akıntı ve lekelenmenin en yaygın nedeni implantasyon kanamasıdır, yani bebek veya embriyo rahime tutunmaya çalışırken rahimdeki kılcal damarlara değmesidir. İkinci yaygın neden düşüktür. Üçüncü yaygın neden ise ektopik gebelik (dış gebelik), dördüncüsü ise rahim ağzındaki poliplerdir. Gebelikte 6. haftada ve ilk haftalarda kanama veya lekelenme gördüğünüzde derhal doktorunuza danışmalısınız.

Hamilelikte İlk Haftalarda, 6. Haftada Kahverengi Akıntı, Lekelenme Neden Olur?

Düşük Yapma

Hamileliğin 5,6 ve 7 haftalarında kahverengi kanama düşük yapmanın bir sonucu olabilir. Gebelikte görülen kahverengi kanama miktarı fazla olmasa dahi çoğu zaman düşük belirtisi olarak kabul edilir. Gebelikte kahverengi akıntı genellikle kasık ağrısıyla beraber görülmez. Ancak kanamaya kasık ağrısı eşlik ediyorsa düşük riski yüksek demektir.

İmplantasyon Kanaması

Üstüne görme, hamilelikte kahverengi akıntının en sık karşılaşılan nedenidir. Üstüne görme, implantasyon kanaması ve yerleşme kanaması aynı şey demektir. Embriyo annenin rahmine tutunurken kılcal damarlara değiyor ve kanama oluyor. Bunun sonucunda hamile kadında vajinada kahverengi akıntı gelebilmektedir.

Ektopik (Dış) Gebelik

Döllenmiş yumurtanın rahim yerine farklı bir yerde gelişmesi ektopik gebelik diye adlandırılır. Yumurta kanalında gelişmesini buna örnek gösterebiliriz. Ektopik gebelik sırasında keskin karın ağrısı ve kramplar, kahverengi akıntı ve yoğun vajinal kanama meydana gelir. Ektopik gebelik oldukça kritik bir problemdir ve yaşamı tehdit eder.

Molar Gebelik

Döllenen yumurtayı çevreleyen dokunun aşırı şekilde büyümesine bağlı gebeliğe molar gebelik denir. Bunun görülme olasılığı çok düşük olup her 100 gebenin 1’inde bu soruna rastlanmaktadır.

Molar gebeliğin belirtilerinden biri de kahverengi lekelenme, kanamadır. Molar gebelik hamileliğin 5., 6. veya 7. haftasında da oluşabilir.

Cinsel İlişki

Hamileliğin ilk haftalarında cinsel ilişkide bulunmak tıbbi açıdan mahzurlu değildir. Ancak vajinal duvarların tahriş olma ihtimali vardır. Bunun sonucunda hafif kahverengi akıntı ve kanama meydana gelebilir. Bu kanama cinsel ilişki nedeniyle oluşan tahriş yüzündendir, gebelikle ilgili bir sorun olduğunu göstermez.

Rahimde Polip Bulunması

Endometrium (rahmin iç tabakası) büyüyüp kalınlaştığında rahim içerisinde bir et tabakası oluşur. Buna rahim içi polip adı verilir.Rahimde polip bulunması da hamilelikte ilk haftalarda kahverengi kanama veya akıntıya neden olabilir.

Hamilelikte İlk Haftalarda, 6. Haftada Kahverengi Akıntı, Lekelenme Varsa Ne Yapmalıdır?

Kadın doğum doktoruna bu durumu bildirmelidir. Doktor ultrasonda gebelik kesesinin yerini, servikal uzunluğu gibi şeyleri kontrol etmeli, düşük tehlikesi olup olmadığını teyit etmelidir.

Hamileliğin İlk Haftalarında Kahverengi Akıntı İle İlgili Doktorlara Sorular ve Cevapları

Sual: Bugün kahverengi akıntı gördüm fakat çok az geldi. 4 hafta 5 günlük hamileyim. Bu ne anlama geliyor?

CEVAP

Dr. Yeşim Yerçok’un cevabı; Gebelik kesesi rahim içine yerleşirken böyle akıntı oluşabilir. Fakat bu, düşük ihtimalini de akla getirir. Bu yüzden ultrason muayenesiyle gebelik kesesinin yerini, çevresinde kanama alanı olup olmadığını, servikal uzunluğun ölçüsü vb. değerlendirilmelidir.

Sual: Hamileliğimin 3. Haftasındayım. Kahverengi akıntım oluyor, bir zararı var mıdır?

CEVAP

Dr. Ertuğrul Akdaş’ın cevabı; “Doktor kontrolünde olmalısınız. Hamilelikte yerleşme kanaması yani implantasyon kanaması da bu duruma neden olabilir”

Sual: Hamileliğim 4 hafta 5 günlük; dün akşama doğru açık renkte kahverengi akıntıyla karşılaştım. Biraz önce ondan daha açık (sütlü kahveye benzer) azıcık leke daha gördüm. Uzun süre ayakta durduğum veya oturduğum zaman belim ağrımaya başlıyor, bu 3 gündür böyle. Aşırı ağrımıyor fakat biraz vuruyor tabii. Çok endişeliyim, düşük riski mi söz konusu?

CEVAP

Dr. Güvenç Karlıkaya’nın cevabı; Düşük riski mevcuttur fakat hemen tedirgin olmayın, tüm ağrılar ve lekelenmeler düşük habercisi değildir. Bol bol dinlenip sıvı tüketmeye özen gösterin.

Not: Makalede geçen soru ve cevaplar doktorsitesi web sitesinden alınmıştır.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.