Hamilelikte Ağız Kuruluğu Problemi Yaşayanlara Altın Öneriler

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur Ne İyi Gelir Uzman Önerileri

0 31

Ağız Kuruluğu Hamilelik Belirtisi midir?

Ağız kuruluğu, gebeliğin çok yaygın bir belirtisidir. Bu durumun en sık karşılaşılan nedeni gebelikte hormonlardaki değişimdir. Gebelikte ağız, boğaz kuruluğu genellikle gebeliğin ilk üç ayında görülür ve geceleri daha da şiddetlenir.

Hamilelikte Ağız Kuruluğu Neden Olur?

Hormonal Değişim

Hamilelikte hormonlardaki değişim kadında tükürük salgısını azaltır, daha az tükürük salgılamak da ağızda, boğazda kuruluğa neden olur.

İlaçların Yan Etkisi

Gebelik boyunca kullanmak için doktor size çeşitli vitaminler reçete edecektir. Bu vitaminler de yan etki olarak ağız kuruluğu yapabilir.Antihistaminikler, ağrı kesiciler, dekonjestanlar, diüretikler, antidepresanlar veya diğer reçeteli ilaçlar da ağız kuruluğuna neden olabilir.

Kan Hacminde Artış

Hamilelerde gebeliğe bağlı kan hacminde artış meydana gelir. Hamile kadınlarda kan hacminde artış, hamile olmayan bir kadına göre yaklaşık yüzde elli daha yüksektir. Vücudunuzdaki kan hacmi arttığında, böbrekleriniz fazla mesai yapacak ve sonuç olarak idrara çıkma oranını artıracak ve ağız kuruluğuna neden olabilecek dehidrasyona yol açacaktır.

Gestasyonel Diyabet (Hamilelikte Şeker Hastalığı)

Gebelik diyabeti yani hamilelikte şeker hastalığı yalnızca hamilelik sırasında ortaya çıkar ve yüksek kan şekerine sahip olmanıza neden olabilir. Genellikle doğum yaptıktan sonra bu durum geçer. Hamilelikte şeker hastalığının belirtileri halsizlik, ağız kuruluğu ve normalden daha sık idrara çıkma ihtiyacıdır.

Pamukçuk

Pamukçuk , bir mantar türü olan Candidaalbicans’ın vücutta aşırı çoğalmasıyla meydana gelir. Hepimizde az miktarda bu mantardan bulunur, ancak bağışıklık sistemimiz normal şekilde çalışmıyorsa, vücuttaki mantar oranı artar. Hamilelikte bağışıklık sisteminin zayıflaması normal bir durumdur bu da pamukçuk oluşumunu tetikleyebilir. Pamukçuk, ağız kuruluğuna neden olabilir.

Dehidrasyon

Dehidrasyon vücudun susuz kalması demektir. Hamilelikte metabolizma hızınız hızlanır, kalori ve sıvı ihtiyaçlarınız artar. Tükettiğiniz su, tüm gerekli besin maddelerinin anne karnındaki bebeğe gitmesine yardımcı olur, enerjinizi artırabilir ve sindirime yardımcı olabilir. Yetersiz su içme, az sıvı alımı dehidrasyona neden olur bu da ağız kuruluğuna yol açar.

Hamilelikte Ağız Kuruluğunun Diğer Nedenleri Şunlardır

  • Grip, nezle gibi soğuk algınlığı
  • Alerji hastalığı
  • Sık sık bulantı ve kusma yaşama
  • Gebelikte metabolizma hızında artış.
  • Az su içme

Hamilelikte Ağız Kuruluğuna Ne İyi Gelir?

Hamilelikte ağız kuruluğu yaşıyorsanız bu durumu doktora bildirip doktorun önerdiği ağız kuruluğuna iyi gelen ilaçları kullanabilirsiniz.

Ağız kuruluğu için en iyi çare, her gün en az iki ila üç litre su içmektir. Bu, susuz kalmanızı önleyecek ve böylece ağız kuruluğu olasılığınızı azaltacaktır. Bol su için. Günde 8-12 bardak su içmek gebelikte ağız kuruluğuna iyi gelir. Su, meyve suyu ve çorba gibi sıvı gıdaları bol bol tüketin.

Biraz taze zencefil çiğnemek veya zencefil çayı içmek, tükürük bezlerini harekete geçirip ağız kuruluğuna iyi gelir.

Buz parçaları emin. Buz emmek ağzınızı nemlendirmekle, ağız kuruluğunu geçirmekle kalmaz, aynı zamanda hamilelik sırasında mide bulantısını azaltmaya da yardımcı olabilir.

Buhar makinesi kullanın. Buhar makinesi kullanmak da odadaki nem seviyesini artırır ve boğaz, ağız kuruluğuna iyi gelir.

Ağız kuruluğu için özel olarak üretilmiş bir gargara kullanın. Bunu eczanede bulabilirsiniz.

Kahve , soda ve alkol gibi kafeinli içeceklerin hepsi dehidrasyona neden olur ve ağzı kurutur, bu nedenle bunlardan kaçınmalıdır.

Buhar solumak da solunum yollarınızı açar ve ağız kuruluğunuzu rahatlatır. Bunun için buhara neden olacak kadar sıcak suyla banyo yapabilir ya da bir çaydanlıkta biraz su ısıtın ve buharı içinize çekin.

Hamilelik sırasında sigara içmekten kaçının sigara da ağız kuruluğu yapar.

Şekersiz sakız çiğneyin . Bu sakızlar, ağzınızı daha fazla tükürük yapmaya teşvik etmeye yardımcı olabilir böylece ağız kuruluğuna iyi gelir.

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.