Hamilelikte Kivi Yemenin Bebeğe Ve Anneye Faydaları Ve Zararları
Kivi, C vitamini, E, diyet lifi, antioksidanlar, folik asit, potasyum gibi mineral dolu hamile kadınlar için çok faydalı bir meyvedir. Gebelikte kivi yemek hem anne hem bebek sağlığı için çok yararlıdır. Bebeğin beyin ve kemik gelişimini destekler, anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirir, gestasyonel diyabeti önler…
Atalarımız “Ye ekşiyi doğur Ayşe’yi demişler. Kivi de ekşimsi gıdalardan olduğundan, hamilelikte kivi aşermenin bebeğin kız olduğuna delalet ettiğine inanılır.
Hamilelikte Kivi Yemenin Faydaları Nelerdir?
- Kivi bol lif içeriği ile bağırsakları çalıştırır, kabızlığa doğal çözüm olur.
- Folik asit bebeğin genel gelişimi için gerekli bir mineraldir, kivi iyi miktarda folat içerir. Folat, bebeğin sinir sisteminin güçlendirilmesi ,bebeğin hayati organlarının gelişimi ile birlikte hücrelerin gelişimi ve bakımı için olmazsa olmaz bir besindir. Düşük yapma riskini azaltır ve spina bifidya ve nöral kusurları önler.
- Kivi kalsiyum içeren besinlerdendir. Kalsiyum, anne karnındaki bebeğin kemiklerinin, kaslarının, dişlerinin kalbinin sağlıklı gelişmesine yardımcı olur. Süt tüketiminiz düşükse, kalsiyum açısından zengin olan kiviyi mutlaka beslenmenize eklemelisiniz.
- Kivi anne adayının bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerjiyi artırır : Kivi, bağışıklığı geliştirmeye yardımcı olan, serbest radikallerden ve alerjilerden koruma sağlayan yüksek miktarda C vitamini içerir. Aynı zamanda gebelikte kivi yemek enerji seviyelerini arttırır ve yorgunluğu giderir.
- Kivi, hamilelikte kan şekeri seviyesini dengeler ve şeker hastalığını önler. Kivi, düşük glisemik indeksli (GI) meyvelerdendir ve özellikle gestasyonel diyabetiniz varsa iyi bir seçimdir. 100g kivi yaklaşık 5 g veya bir çay kaşığı glikoz içerdiğinden, şekerlerde bir artışa yol açmaz ve diyabeti kontrol altında tutar
- Kivi, hamilelikte yaraları onarmaya yardımcı olur ve kemik sağlığını güçlendirir. Vücudun iyileştirici gücünü arttırır ve kemik gelişimi için de gereklidir.
- Kivi, hamilelikte kansızlığı giderir. Anne karnında gelişen bebek, annede anemi yani kansızlık riskini artırabilecek ekstra demire ihtiyaç duyar. Kivide bulunan C vitamini demir açısından zengin gıdaların daha iyi emilmesini sağlar.
- Kivi, bebeğin beyin fonksiyonu için çok önemli olan ve anneyi serbest radikallerin etkilerinden koruyan nörotransmitterlerin oluşumu için gerekli olan C vitaminine sahiptir. C vitamini hamile kadınlara enerji verir ve bağışıklığı artırır.
- Kivi, gebelikte ishali, şişkinliği, mide rahatsızlığını, karın ağrılarını ve gastriti önleyen kolonunuzu sağlıklı tutan, sindirime yardımcı birçok diyet lifi içerir.
- Kanda hemoglobin düzeyleri düşük olduğunda hamilelikte kansızlık ortaya çıkar, ancak kivi kanınızda kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlar, demir eksikliğinin olmasını engeller. Vücudunuzdaki iyi miktarda demir bulunması hamilelikte cilt solgunluğu, iştahsızlık ve mide bulantısı gibi sorunları önler.
- Kivi, cildinize iyi gelen E Vitamini açısından zengin bir besindir. Kivi yemek, hamilelik sırasında oluşan çatlakları ve kuruluğu önleyebilir.
- Kivide bebeğin beyin gelişimi için iyi olan ve aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren bakır vardır. Bu, hamilelik sırasında yaygın olarak görülen soğuk algınlığı ve gribi önler.
- Hamilelikte kivi tükettiğinizde bu meyve hormonlarınızı dengede tutar ve depresyon, huzursuzluk, stres ve yorgunluğu önler.
Hamilelikte Kivi Yemenin Zararları Nelerdir?
Hamilelikte kivi, genel olarak sağlıklı bir meyvedir. Aşırı tüketildiğinde çeşitli sorunlara neden olabilir. Hamilelikte kivi yemenin zararları şöyledir;
- Karın ağrısı, ishal yapabilir.
- Ciltte kaşıntı ve kızarıklığa yol açabilir.
- Kivi, zengin bir C vitamini, E vitamini, serotonin ve potasyum kaynağıdır. Büyük miktarlarda tüketildiğinde, kandaki trigliserit seviyelerini değiştirebilir ve uzun vadede pankreas için zararlı olabilir.
Hamilelikte Kiraz Yemek, Gebelikte Kiraz Yemenin İnanılmaz 10 Faydası Tıklayınız
Hamilelikte Salatalık Yemenin Faydaları Ve Zararları Tıklayınız
Hamilelikte Ayvanın Faydaları Ayva Ne Zaman Kaçıncı Ayda Yenmeli? Tıklayınız