Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Başlar Bebeğe Zarar Verir mi

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı İçin Hangi Krem Kullanılır

0 60

Hamilelikte Vajinal Kaşıntı İçin Hangi Krem Kullanılır

Hamilelikte vajinada kaşıntı çok yaygın görülen bir problemdir. Gebelikte vajinada kaşıntıya hamilelikte hormonlardan meydana gelen değişimden mantar hastalığına kadar pek çok sorun neden olabilir. Hamilelikte vajinal kaşıntının ne zaman başlayacağı kişiden kişiye göre değişir. Ancak genellikte 1. trimester denilen gebeliğin ilk 3 ayında başlar.

Genital bölgenizde kaşıntı varsa bunu mutlaka kadın doğum doktoruna bildirmelisiniz. Doktor sizden bazı testler isteyecek nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır. Doktor kaşıntı tedavisi için travazol krem, travogen krem, zalaın kremleri reçete edebilir.

Gebelikte Vajinada Kaşıntı Bebeğe Zarar Verir mi?

Gebelikte vajinadaki kaşıntının bebeğe zarar verip vermeyeceği bu durumun nedenine göre değişir. Şayet bakteriden kaynaklıysa düşüğe neden olma gibi bebeğe zarar verebilir.

Gebelikte Vajinada Kaşıntı Neden Olur?

Mantar Hastalığı

Kadınlarda vajinada bir miktar mantar bulunur bu doğal bir şeydir. Ancak bu mantarların çoğalması genital bölgede mantar hastalığına sebep olur. Hamilelikle ilişkili hormonal değişiklikler vajinanın pH dengesini bozarak mantarın çoğalmasına neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte mantar enfeksiyonları yaygındır. Vajinada kaşıntı, yanma hissi ve süzme peynir gibi vajinal akıntı hamilelikte vajinada mantar belirtilerindendir.

Vajinal Akıntıda Artış

Genital bölgenizde salgıladığınız vajinal akıntı ve servikal mukus miktarı hamilelik boyunca artabilir. Bu durumun ve rahim ağzının, vajina duvarlarının yumuşamasının nedeni gebelikteki hormonal değişimdir. Vajinal akıntının görevi vajinanızı enfeksiyondan korumaktır, ancak akıntı vajina ve vulvanın derisini tahriş ederek kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir.

Bakteriyel Vajinoz

Bakteriyel vajinoz vajina enfeksiyonu, iltihaplanması demektir. Vajinanızda bir miktar iyi, bir miktar da kötü bakteri bulunur. Vajinadaki iyi ve kötü bakteriler arasındaki denge değişirse bakteriyel vajinoz oluşabilir. Bu yaygın vajinal enfeksiyon, hamile olsun ya da olmasın, genellikle cinsel olarak aktif kadınlarda görülür. Bakteriyel vajinoz belirtileri arasında vajinada yanma, kızarıklık, kaşıntı ve özellikle cinsel ilişkiden sonra balık benzeri bir koku yer alır.

Vajinal Kuruluk

Hormonal değişiklikler bazı kişilerde hamilelik sırasında vajinal kuruluğa neden olabilir. Düşük progesteron ayrıca bazı hamile kadınlarda vajinal kuruluğa yol açabilir. Vajinada kuruluğun bir belirtisi de vajinada kaşıntı meydana gelmesidir.

İdrar Yolu Enfeksiyonu (İYE)

Hamilelikte rahim genişler ve mesanenin üstüne yayılır. Hamilelik döneminde rahim genişledikçe mesaneye daha fazla baskı yapılır. Bu durum, idrarın dışarı atılmasını engelleyerek idrar yolu enfeksiyonuna sebep olur. Bu nedenle, hamile kadınlarda idrar yolu enfeksiyonu sorunu ile sık karşılaşılır.

Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar (STI’ler)

Gebelikte genital herpes, HPV ve trikomoniyaz gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklarından muzdaripseniz bu hastalıkların bir belirtisi olarak vajinada kaşınma sorunu yaşayabilirsiniz.

Gebelikte Vajinada Kaşıntı Nasıl Geçer?

Hamilelikte vajinada kaşıntının tedavisi bu durumun nedenine göre değişir

  • Şayet bu durum mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyorsa, doktor tedavi etmek için antifungal krem ​​veya fitil reçete edebilir.İdrar yolu enfeksiyonu veya bakteriyel vajinoz varsa doktor antibiyotik yazabilir.
  • Kortizonlar gibi topikal kaşıntı önleyici kremler kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  • Buzluktan buz küplerini çıkarıp temiz bir beze sarın ve bunu kaşınan bölgeye tutun.
  • Biraz karbonata biraz su koyup macun yapın ve macunu kaşınan bölgeye uygulayın. Birkaç dakika sonra yıkayın.

Gebelikte Vajinada Kaşıntıyı Önlemek İçin Ne Yapmalıdır

  • Temizliğe riayet etmek, taharetlenmek, vajinal problemlerden uzak durmanın anahtarıdır. Vajinal bölgenizi daima temiz ve kuru tutun.
  • Büyük abdestten sonra bakterilerin vajinaya girmesini önlemek için önden arkaya doğru taharet alın.
  • Yalnızca kokusuz sabunlar ve çamaşır deterjanları kullanın
  • Sıkı giysiler havanın kasıklara geçmesine izin vermediğinden bol giysiler giyin
  • Naylon külot giymekten kaçının, pamuklu külot giyin, özellikle beyaz olanları
Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.