Havuç Mevsimi Ne Zaman Sağlığa Faydaları
Özellikle kış mevsiminde sofralardan eksik olmayan havuç zengin içeriğiyle sağlığımızın dostudur. Vücut direncini artırır, sindirim sistemini düzenler, kanserle mücadele eder, gözlere kuvvet verir.
Havuç Meyve mi Yoksa Sebze midir?
Havuç sebze grubunda yer almaktadır. Bir bitkiye meyve diyebilmek için çiçeğinde büyümesi ve en az bir tane çekirdeğe sahip olması gerekir. Havucun bu özellikleri olmadığı için sebze sınıfındadır.
Havuç Hangi Mevsimde Yetiştirilir?
4 mevsim tüketilse de hasat dönemi yaz aylarıdır. Temmuz’dan Ekim’e kadar hasat yani tarladan toplanma ve satışa sunulma zamanıdır.
Havucun Faydaları Nelerdir?
- Kanserle savaşır. Araştırmalara göre havuç; kolon, prostat, meme ve akciğer kanseri riskini düşürmektedir.
- Bol miktarda A vitamini içerir. Bu yönüyle göz sağlığını destekler, daha keskin görmeye yardım eder.
- Dişleri ve diş etlerini güçlendirir. Ağzı ve dişleri bakterilerden arındırır. Tükürük salgısını artırır. Bu da ağızda alkali bir ortam oluşturur. Bakteriler böyle yerlerde barınamaz. Havuç bu etkisiyle aşırı derecede plak oluşmasını engeller. Ağız içinde asit meydana gelmesini engeller, çürüğe yol açan bakterilerin önüne set çeker.
- Posa ve potasyum bakımından çok iyi bir kaynak olan havuç, hipertansiyona ve kötü kolesterole iyi gelir.
- Mineral-vitamin deposudur.
- Beyin sağlığını korur, sinir hücrelerine faydalıdır. Zarar görmüş nöronların yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunur.
- Amerikalı bilim insanlarının gerçekleştirdiği bir çalışma havucun kronik hastalıklara karşı da etkili olduğunu ortaya koymuştur. Elde edilen verilere göre düzenli bir şekilde havuç yiyenlerin felç ve inme gibi rahatsızlıklarla karşılaşma riski daha düşüktür.
- Tam anlamıyla bir lif hazinesi olan havuç, sindirim faaliyetlerini düzene sokar. Midenin daha iyi çalışmasında rol oynayan havuç, sindirimi dengeleyerek kabızlık ve benzeri problemlere manî olur.
- Yüksek oranda A vitamini barındırır. Bu sayede vücudu toksinlerden temizler.
- Sinir hücrelerinin onarımına yardım ettiğinden bahsetmiştik. Ancak sadece beyindeki değil, vücudun farklı bölgelerindeki hasarlı hücrelerin sağlığına kavuşmasında da havucun payı büyüktür. Virüslere ve bakterilere karşı vücudun zırhlarından biri olan havuç, hastalıkların üstesinden gelmeyi kolaylaştırır.
Havucun Zararları Nelerdir?
- Havuç bazı kişilerde alerji yapabilir.
- Havuç alerjisi kendini dudaklarda şişlik ve kaşıntı ile gösterir. Burunda ve gözlerde tahriş olur. Bazı bünyeler havuca hiç tahammül edemez ve anafilaksi (hayatı tehdit eden ciddi boyutlu alerjik reaksiyon) ortaya çıkabilir. Havuca karşı aşırı hassasiyeti olanlar bu sebzeyi tükettikleri zaman cildinde kızarıklıklar meydana gelir. İshal ve deri döküntüsü baş gösterir. Şişlik, kurdeşen ve anafilaktik reaksiyonlar diğer önemli semptomlardandır.
- Havucu gereğinden çok tüketmek karotenemiye sebep olur. (Karotenemi, aşırı keroten yüklemesine bağlı olarak ayak tabanlarının, dizlerin, burun çevresinin ve avuç içlerinin turuncu veya sarı bir renk almasıdır.) Kan dolaşımındaki beta-karoten miktarı artınca böyle bir tablo gelişir.
- 1 adet orta boy havuçta takriben 509 mikrogram A vitamini yer alır. Havuçta bulunan beta karotenler vücuda girdiğinde A vitaminine dönüşürler. Havucun ideal miktardan çok tüketilmesi, A vitamini fazlalığına yol açarak yorgunluk, eklem ve kas ağrıları, deride kuruluk gibi sorunlara sebebiyet verebilir.
- Bolca şeker ihtiva eder. Vücut havuçtan aldığı şekeri glikoz olarak depolar. Bundan dolayı kandaki şeker seviyesi âniden yükselebilir. Diyabet hastasıysanız, havucu buharda pişirerek çok az tüketmeniz önerilir.
- Annenin tükettiği bütün besinler süt yoluyla bebeğine geçer. Araştırmalara göre havuç, anne sütünün tadında bozulmaya neden olabilmektedir. Bu yüzden anne adayları emzirme döneminde havuç suyunu çok kaçırmamalıdır.
- Havucun yapısındaki diyet lifleri sindirim sistemini korur. Üstelik daha kısa zamanda doymamıza ve daha geç acıkmamıza yardım eder. Böylece zayıflamak veya formda kalmak kolaylaşır. Ancak havuç tüketimini abartırsak bu sefer tam tersi bir etkiyle karşılaşabiliriz. Sindirim sistemimiz zarar görebilir. Midede kramp, şişkinlik, gaz ve buna benzer problemlerle mücadele etmemiz gerekebilir.
- Ölçüsüzce tüketilirse havuç kalsiyum, magnezyum, çinko ve demir gibi minerallerin emilmesini zorlaştırabilir.
- Hormon sorunları, şeker düşüklüğü, bağırsak rahatsızlıkları veya diyabet hastalığınız varsa havucu beslenme programınıza dâhil etmeden önce hekiminize sormalısınız. Çünkü havuç, bu hastalıkların alevlenmesine zemin hazırlar.