Hemanjiom (Damar Beni, Damar Yumağı ) Nedir?
Damar beni, damar yumağı olarak da bilinen Hemanjiom; pek çok kan damarının bir alanda toplanması ile meydana gelen iyi huylu yani kansersiz damar tümörüdür. Damarsal yapılardan oluşmuş bir tür tümör yani urdur. Hemanjiom; ciltte doğum lekesi gibi gözükebilir. Çoğu hemanjiom vakası; doğumdan birkaç ay veya yıl sonra kendiliğinden yok olur. Çok çeşit hemanjiom türü vardır ve cilt,kas, kemik ve iç organlar dahil tüm vücutta meydana gelebilir. Çoğu hemanjiom vakası cilt yüzeyinde görülürken bazıları cilt altında olabilir. Genellikle yüz ve boyunda görülür ve renk, şekil ve boyutu değişebilir. Hemanjiom hastalığı kansersiz olması sebebiyle genellikler herhangi bir tıbbı tedavi gerektirmez.
Hemanjiom Nedir?
Hemanjiom, kan damarlarının anormal derecede yoğun birikim sonucu oluşan iyi huylu bir büyümedir. Hemanjiyom, küçük kan damarları anormal oranda çoğalmaya başladıklarında ve bir kitle veya yumru oluşturduklarında ortaya çıkar. Kişinin birden fazla hemanjiyoma sahip olması da da mümkündür.
Hemanjiom Neden Olur?
Kan damarlarının fazlalığı bir araya gelip atipik bir yoğun kan damarı oluşturduğunda hemanjiom yaşanır. Bunun gerçekleşmesinin kesin nedeni ise açık değildir. Uzmanlara göre, kalıtsal bir faktör olabilir veya gebelik sırasında plasentadan üretilen bazı proteinler nedeniyle olabilir. Hemanjiom; genellikle kadın ve prematüre bebeklerde daha fazla görülür.
Hemanjiom Belirtileri Nedir?
Hemanjiomlar normalde oluşum sırasında veya sonrasında belirtilere neden olmaz. Ancak, büyük veya hassas bir bölgede büyürse veya birden fazla hemanjiom varsa bazı belirtilere neden olabilir.
Cildin hemanjiomları genellikle büyüdükçe, bordo renkli doğum lekeleri gibi görünmeye başlarlar. Cilt hemanjiomları bazen koyu kırmızı görünümleri nedeniyle ‘çilek hemanjiomları’ olarak adlandırılır. Bu tip çoğunlukla boyun veya yüzde oluşur. Hemanjiom genellikle kanama ve ağrı yapmaz.
İç Organlardaki Hemanjiom Nedir Belirtileri Nelerdir?
Vücudun içindeki hemanjiomlar genellikle büyüyünceye veya çoklu hemanjiyomlar oluşana kadar fark edilmeden varlığını sürdürür. İç hemanjiomunuz olabileceğini gösteren bazı belirtiler şunlardır:
- Bulantı
- Kusma
- Karın ağrısı
- İştah kaybı
- Ani kilo kaybı
- Şişkinlik hissi
Hemanjiom Nasıl Teşhis Edilir?
Hemanjiom; deri veya iç organlardaki kan damarlarının anormal derecede fazla miktarda birikmesi sonucunda oluşmaktadır. Hemanjiom tümörleri genellikle cilt dışında olduğunda bakınca görülebilir. Boyut ve morfolojiyi değerlendirmek için ek testler yapılabilir. Doktor hemanjiomu teşhis etmek için fiziki muayene yapacaktır. Kan damarlarının birikmesi vücudun derinliklerinde ise, bir CT veya MRI taraması gerekebilir.
Ultrason: Bu test, tümörün bir görüntüsünü oluşturmak için ses dalgalarını kullanır ve klinisyenlerin vaskülarizasyon derecesini görmesini sağlar.
Görüntüleme testi: Manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT), tümör boyutunu ve diğer dokulara yakınlığı belirlemek için kullanılır.
Biyopsi: Kanser veya hemanjiomdan başka bir lejyondan şüphelenilirse doku biyopsisi yapılır.
Hemanjiom Nasıl Geçer, Tedavi Edilir?
Hemanjiom vakaları genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez. Hemanjiom hastaları tedavi gerektiği düşüncesi vücuttaki bu lekelerin sosyal ve psikolojik problemlere yol açmasından kaynaklanmaktadır.
Kortikosteroid tedavisi: Kortikosteroidler hemanjiomların büyümesini yavaşlatmak ve ilithabı durdurmak için enjekte edilebilir.
Beta-blokerler: Timolol jel gibi bölgesel beta-blokerler; küçük, yüzeyel hemanjiomlar için günde 6 ila 12 ay boyunca günde birkaç kez kullanılabilir. Küçük hemanjiomların tedavisinde de rol oynayabilir. Bu ilaç genellikle güvenli bir yöntem olarak kabul edilir.
Lazer tedavisi: Lazer tedavisi hemanjiom tedavisi için kullanılır. Bazı durumlarda, doktor kızarıklığı azaltmak ve daha hızlı iyileşmeyi desteklemek için lazer tedavisi kullanabilir.
İlaçlı jel: Cilt üzerindeki bu sorunu tedavi etmek için genellikle becaplermin (Regranex) adı verilen bir jel kullanılır. Bu jelin hemanjiom üzerinde direkt bir etkisi yoktur. Diğer tedaviler başarısız olduğunda ikinci basamak tedavi olarak da kullanılır. Tekrar tekrar kullanılırsa kanser riskini arttırabilir. Bu riskleri konuşmak için doktorunuza danışın.
Ameliyat: Hemanjiom büyük veya göz gibi hassas bir bölgede ise doktorunuz cerrahi müdahaleyle almayı tercih edebilir.
Organlardaki Hemanjiom Tedavisi
Vücuttaki hemanjiomlar çok büyüyüp ağrıya yol açarsa tedavi gerekebilir. Bu hemanjiomlar için tedavi seçenekleri şunlardır:
Hemanjiomun cerrahi müdahaleyle alınması
Hasarlı organın veya hasarlı bölgenin cerrahi müdahaleyle alınması
Hemanjiomu kan tedarik eden ana artere bağlama