Hepatit B Hastalığı Nedir?
Hepatit B, hepatit B virüsünün sebep olduğu bir karaciğer hastalığıdır. Hepatit B kan, meni ya da vajinal sıvı yoluyla yayılabilen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu yüzden seks, enfekte enjektörler, kan nakli vb. şekilde bulaşabilir. Viral enfeksiyonu kontrol altına almak için antiviral ilaçlar verilir ancak bu ilaçlar durdurmayı başaramazsa karaciğer nakli gerekli olabilir.
Hepatit B Belirtileri
Hepatit B testleri kişinin hepatit B belirtilerinin HBV enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığına karar vermek için yapılabilir. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Aşırı halsizlik
- Sarılık
- Mide bulantısı
- Karın ağrısı
- Ateş
- İştah kaybı
- Kaşıntı
- Koyu renk idrar
- Soluk dışkı
Hepatit B Testi Nedir?
Hepatit B testleri aktif hepatit B enfeksiyonunuz olup olmadığını gösteren kan testleridir. Bu testler eğer geçmişte bu enfeksiyona sahipseniz de ortaya çıkarır.
Bu testler enfeksiyonun farklı işaretlerini arar:
Bakteri veya virüsler tarafından ortaya çıkarılan antijenler
Enfeksiyonlarla savaşmak için vücut tarafından ortaya çıkarılan antikorlar
Hepatit antikorlarının gelişmesi haftalar ya da aylar alabilir. Yani erken testler negatif sonuç verebilir.
Hepatit B Testini Hangi Bölüm Yapar Ücreti Nedir?
Hepatit B testleri özel ve devlet hastanesinde yapılabilir. Damardan kan alınarak yapılan bir testtir. Hepatit B testi yaptırmak için Dahiliye doktoruna gidebilirsiniz.
Hepatit B testini sağlık ocağında ücretsiz yaptırabilirsiniz. Özelde yaptırmak istiyorsanız fiyatı hastaneye göre değişir.
Hepatit B Testi Neden Yapılır?
- Enfeksiyonun türünü bulmak ve enfeksiyonun oluşum zamanını görmek için
- Doktorlar, diş hekimleri ve hemşirelerin hepatit B riski daha yüksektir. O yüzden bu gibi işlerde çalışanların kontrolü için.
- Kan ve organ donörlerinin hepatit B yaymasını önlemek için
- Kişinin hepatit B aşısından sonra antikorlara sahip olup olmadığını öğrenmek için. Antikorların bulunması aşının işe yaradığı anlamına gelir.
- Kronik hepatit B tedavisinin işe yarayıp yaramadığını görmek için
Hepatit B Testleri Nelerdir?
Hepatit B teşhisinde aşağıdaki testler uygulanır:
Hepatit B yüzey(s) antijen (HBsAg) – Eğer pozitifse kişide hepatit B enfeksiyonu vardır. Eğer antijen kişide 6 aydan fazla sürerse, kronik hepatit B enfeksiyonu olarak sınıflandırılır.
Hepatit B e-antijen (HBeAg) – Bu viral protein aşırı etkin enfeksiyonu gösterir. Virüs yüksek oranda artarak devam eder. Bu kişinin kanında yüksek düzeyde virüs bulunur.
Hepatit B e-antikor (anti-HBe) – Genellikle etkinliği az enfeksiyonu gösterir.
Hepatit B çekirdek IgM antikor (anti-HBcIgM) – Genellikle yakın zamanda edinilen enfeksiyonu gösterir. Hepatit B çekirdek IgG antikor (anti-HBcIgG) HBV ile enfekte olan kişilerde bulunur. HBCV’ye karşı aşı yaptıran insanlarda bulunmaz.
Hepatit B yüzey (s) antikor (anti-HBs) – Doğal enfeksiyonlardan kaynaklanan ya da aşılanmadan sonra oluşan HBV’ye karşı bağışıklığı gösterir. Anti-HBs değerleri 10 IU/ml üzerinde olan insanlar HBV’ye karşı bağışık olarak düşünülür.
Hepatit B DNA (HBV DNA) – Bu test virüsün genetik maddesini saptar ve yetersiz bağışıklığa sahip kişilerde teşhis için gerekebilir.
Hepatit B Testi Sonuçları Ne Anlama Gelir?
Hepatit B testi sonucu özetle şudur; Sonuç negatif çıkarsa Hepatit B değilsiniz. Sonuç pozitif çıkarsa Hepatit B hastasınız demektir.
Testin ayrıntılı sonuçları şöyledir;
Hepatit B testleri aktif hepatit B enfeksiyonuna sahip olup olmadığınızı gösteren kan testleridir. Testler aynı zamanda (eğer sahipseniz) geçmişteki enfeksiyonu da gösterebilir.
Hepatit B yüzey antijeni aktif enfeksiyonu gösterir. Eğer bu test 6 aydan uzun süre pozitif çıkarsa, bu durum hepatit B olduğunuzu gösterir. Enfeksiyonu başkalarına bulaştırabilirsiniz.
Hepatit B yüzey antikor aktif ise enfeksiyonun sonlandığını gösterir ve hayat boyu hepatit B’ye karşı korunduğunuz anlamına gelir. Aynı zamanda hepatit B aşısı olduğunuzu da gösterir. Bazı durumlarda test antikor ve antijene sahip olduğunuzu gösterir. Bu durumda hastalık hala bulaşıcıdır.
Hepatit B e-antijen aktif enfeksiyonu gösterir. Başkalarına bulaştırabilirsiniz.
Hepatit B DNA güncel bir enfeksiyona sahip olduğunuz anlamına gelir.
Hepatit B çekirdek antikoru hepatit B enfeksiyonuna yakalanmış olduğunuzu gösterir. Geçmiş ya da güncel enfeksiyon farkını göstermez.
Hepatit B çekirdek antikor IgM son 6 ay içerisinde ortaya çıkan Hepatit B enfeksiyonunu gösterir. Aynı zamanda kronik enfeksiyonun kızıştığı anlamına da gelir.
Hepatit B e-antikor etkinliği az enfeksiyonu gösterir. Bulaştırma riskini daha azdır ancak hala vardır.