Hipertrofik Skar Ne Demek?
“Yara iyileştikten sonra ciltte kalan ize yara izi denir. Yara izleri oluşum aşamasında ciltte çok fazla kolajen birikip kırmızı, kabarık, belirgin bir yara izine sebep olursa bu durum hipertrofik skar olarak adlandırılır.”
Yara izleri yara tamamen iyileştikten sonra ciltte kalan izdir. Cilt yaralandığında vücut yarayı kapatmak için kolajen olarak bilinen bir madde üretir. Yaralandıktan sonra yara izi oluşumu normal bir süreçtir. Bu vücudun kolajen denilen life benzer bağlayıcı doku oluşturarak ve yarayı kapatmak için cildin üstünde biriken normal iyileşme yoludur. Fakat bazı durumlarda yara izi kabarmaya eğilimli, kızarık bir hale gelebilir. Bu yara izi hipertrofik skar olarak bilinir.
Hipertrofik scar yanıklar, çizikler, enjeksiyonlar ve dövmeler gibi birçok sebepten kaynaklanabilir. Bu tür skarların diğer oluşma sebepleri akne, böcek ısırığı gibi basit olabilir. Hipetrofik skar her yaştan insanda ortaya çıkabilir. Ancak bazı durumlarda kişiler genetik olarak eğilimli olduklarından hipertrofik skara yatkın olabilirler. Açık tenli kişiler bu tür skarlara daha eğilimlidir çünkü bu skarlar daha görünürdür.
Hipetrofik skar vücut yara izinin yükselmesine yol açan fazla kolajen üretmeye eğilimli olduğunda ortaya çıkar. Bu yara izleri kalın, kırmızı ve cildin geri kalanından daha koyu renkte oluşurlar. Hipertofik skar genellikle göğüs, omuz ve sırtta oluşur. Yara tamamen iyileştikten sonra bile herhangi bir zamanda oluşabilirler. Kızarıklık, kaşıntı hissi ve cilt rengi bazı belirtileridir. Kişi aynı zamanda yara bölgesinde alışılmadık bir his ya da ağrı yaşayabilir.
Hipertrofik Skar Tedavisi
Lazer Tedavisi: Hipertrofik skarları ortadan kaldırmak için en etkili yöntemlerden biri lazerdir. Bu tedaviyi gerçekleştirmek için kişi lokal anestezi almalıdır. Bu sürecin tamamlanması yarım saati alacaktır.
Kimyasal Soyma: Epidermi tabakasını yakarak cilde uygulanacak ve cildi pul pul dökecek bazı kimyasallar vardır. Cildin en üst katmanı tekrar geliştiğinde, yara izleri daha az görünür olacaktır. Bu yara izlerini tamamen tedavi etmek için kişi ardışık şekilde kimyasal soyma yaptırmalıdır.
Dermabrazyon: Cildin üst tabakasını ortadan kaldırma sürecinde uzmanın kullandığı alete dermabrazyon denir. Süreç genel anestezi altında yürütülür ve hipertrofik skar durumunda yükselmiş yara izlerini tedavi etmek için kullanışlıdır.
Silikon: Silikon jel ya da maske uygulayın. Silikon jel maskeleri hipertrofik skar için yaygın, güvenli ve etkili bir tedavidir. Eczaneden kağıt maskeler ya da reçetesiz jeller satın alabilirsiniz.
Skar jeli: Soğan özlü skar jelleri kullanın. Soğan özü iltihabı ve hücrelerin kolajen üretimini kısıtlayarak yara oluşumunu ve gelişimini engeller. En fazla yeni yara izlerinde etkilidir. Reçetesiz olarak alınabilen skar jellerinden Mederma soğan özü içerir.
Hipertrofik Skar Bitkisel Tedavi Yöntemleri
Aleo Vera
Hipertrofik skar için en iyi ev yapımı kürlerden biri aleo veradır. Aloe vera yaprağını kesip içinden jelini çıkarın. Aleo jelini doğrudan yaraya uygulayın. En az 1 saat cildinizde bekletin. Aleoyu yara izini iyileştirmek için günde 2-3 kez kullanabilirsiniz. Gece sürüp uyurken cildinizde de bırakabilirsiniz.
Limon
Limonun C vitamini ve sitrus özellikleri cildi pul pul döker ve yeni cilt hücreleri üretir. Limon aynı zamanda cildinizi sıkılaştıran, bakteriyi öldüren ve yara izini pürüzsüzleştiren bir antibakteriyeldir.
- Limonu pamuk dolu bir tabağa sıkın. Sonucunu görene kadar pamukları yara izlerinize her gün 5 dakika uygulayın.
Kakao Yağı
Kakao yağı cildin dışını besler, yumuşatır ve pürüzsüzleştirir. Düzenli kakao yağı kullanımında yara izleri zaman içinde daha az fark edilir hale gelecektir.
Bal
Bal yara izi yok etme tedavisinde etkili doğal bir nemlendiricidir. Ölü hücre birikimini önler ve ciltte doku yenilenmesini tetikler.
- Yara izine biraz bal uygulayın, bir sargıyla bağlayın ve gece boyunca bekletin. Ertesi sabah ılık suyla yıkayın. Her gün uyumadan önce tekrarlayın.