Hamilelikte Hurma Yemenin 8 Muhteşem Faydası ve Zararları
Hamilelikte hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için dengeli ve sağlıklı beslenme çok mühimdir. Hurma protein, lif ve birçok vitamin açısından zengin içeriği sayesinde gebelikte yenmesi gereken ideal yiyeceklerdendir. Çözünür ve çözünmez lif içeriğiyle sindirim sistemini çalıştırır, sinir sistemini güçlendirir, doğumu kolaylaştırır, enerji verir, kabızlığa iyi gelir…Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun hamilelikte hurma yemek ile ilgili herhangi bir önerisi bulunmamaktadır
Hamileliğin İlk Aylarında Hurma Yemek Zararlı mı?
Hayır değildir. Aksine çok faydalıdır hurma hamile kadınlar için bulunmaz bir nimettir. Hamileliğin ilk aylarından itibaren doğuma kadar güvenle hurma yenilebilir.
Hamilelikte Hurma Yemenin Faydaları Nedir
Kabızlığa İyi Gelir
Hamilelikte kabızlık sık karşılaşılan bir problemdir. Hurma lif açısından zengin içeriği sayesinde sindirim sistemi sağlığını korur ve kabızlığa iyi gelir. Dört hurma yaklaşık 6.7 gram diyet lifi içerir, bu da önerilen günlük 20 ila 35 gramlık lif ihtiyacının yaklaşık %25’ini karşılar .Hurma ayrıca kişiye uzun süre tokluk verir, tatlı ihtiyacını giderir, hamilelikte çok fazla kilo almanızı engeller. Kabızlığı önlemek için geceden 1 su bardağı suya 1-2 hurma koyun sabah kalkınca bunu yiyin ve suyunu için.
Enerji Verir
Halsizlik ve yorgunluk gebe kadınların en sık maruz kaldığı problemlerdendir. Bu durum gebelikteki hormonlardaki dalgalanmadan kaynaklanır. Gebelikte çok fazla enerjiye ihtiyaç duyarsınız. Şeker en hızlı enerji vericidir. Hurma doğal şeker içeriğiyle tatlı ihtiyacınızı giderip enerji verir.
Folik Asit İhtiyacını Karşılar ve Doğum Kusurlarını Önler
Hurma harika bir folik asid kaynağıdır, önemli miktarda folik asit içerir. Folik asidin yenidoğan bebekte doğum kusurlarını önlediği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hatta pek çok gebe kadına doktor hamile kalmadan önce ve hamilelik boyunca folik asit vitamini reçete etmektedir. Folik asidin bebeği koruduğu problemler Spina bifida ve Anensefali gibi yeni doğan bebeğinizin beynine ve omuriliğine zarar verebilecek sorunlardır.
Hurma Vitamin İhtiyacınızı Karşılar
Hem siz hem de bebeğinizin sağlığı için yeterli vitamin alımı çok mühimdir. Hurma çok enerji veren, kilo aldırmayan; lif, vitamin ve mineral kaynağıdır. 100 gram hurmada kalsiyum, magnezyum, demir, fosfor, sodyum, potasyum, protein ve şeker vardır. Bunların haricinde içerisinde A vitamini K vitamini gibi önemli vitaminler de içerir. Araştırmacılar günde en az 3 hurma yiyerek selenyum, magnezyum, potasyum gibi vücudumuzun çok ihtiyaç duyduğu ana mineralleri karşılayabileceğinizi söylüyor.
Doğumu Kolaylaştırır
Hurmada Oksitosin isminde bir madde bulunur, bu maddenin doğumu kolaylaştırdığı bilimsel olarak ispatlanmıştır. Oksitosin aslında beynimizde salgılanan doğum sancısını başlatan bir hormondur. Hurmada bulunan Oksitosin hem doğumun kolay olmasını sağlar hem de yeni doğum yapmış anneye süt yapar. ABD’de 69 kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre, bu kadınların bir kısmına doğumdan 1 ay önce günde 6 hurma verildi, diğer grup kadına hurma verilmedi. Hurma verilenler, verilmeyen kadınlara nazaran daha kolay doğum yaptıkları, ve hatta normal doğum sürecinin daha kısa olduğu görüldü.
Potasyum İhtiyacını Karşılar
Potasyumun vücudumuzdaki göre bedenimizdeki sıvı dengesini korumak ve hücrelerin çalışmasına yardımcı olmaktır. Hamile kadınların çoğunda ilk 3 ayda kusma problemi görülür bu da Potasyum seviyesini düşürür. 100 gram yani 4 adet hurma 696 miligram potasyum içeriğiyle günlük potasyum ihtiyacınızı karşılamakta etkili olacaktır.
Fetüsün Gelişimine Yardımcıdır
Anne karnındaki bebeğin ilk zamanlarına fetüs denir. Hurmada bulunan Magnezyum minerali fetüsün diş ve kemik gelişiminde çok etkilidir. Magnezyum hamile kadınların kas sağlığını korur, krampları önler, kas ağrısını önler.
Kansızlığı Önler
Demir eksikliği kansızlığa neden olur. Gebelikte vücudun demir ihtiyacı artar. Demir eksikliği erken ve düşük kilolu bebek doğurma, doğum sonrası depresyon gibi problemlere yol açabilir. Hurma demir içeriği ile gebelikte anemi yani kansızlığı önler. Kansızlıktan korunmak için hamilelik boyunca günde 2 tane hurma yemeğe devam etmelidir.
Hamilelikte Hurma Yemenin Zararları Nelerdir
Hamilelikte makul ölçüde, günde 1-2 tane olmak üzere hurma yemenin herhangi bir sakıncası yoktur. Ancak sık sık çok miktarda hurma yemek aşağıdaki sorunlara sebep olabilir;
Kilo Aldırabilir;
Hurma gibi glisemik indeksi yüksek besinleri hamilelikte çok miktarda yemek, tip 2 diyabet hastalığına yakalanma ihtimalinizi artırabilir ve kilo almaya sebep olabilir.
Mide Sorunlarına Sebep Olabilir
Hurma lif içeriği yüksek bir besindir. Lifli besinlerin aşırı tüketimi ishal, midede şişlik, karın ağrısı gibi sorunlara yol açabilir.
Hamilelikte Hurma Ne Zaman Yenir?
Miktarına dikkat ettiğiniz sürece gebeliğin başından sonuna kadar güvenle hurma yiyebilirsiniz. Hamilelikte günde 2 hurmadan fazla yememelidir.